Handan DURMUŞ tarafından hazırlanmış olan " Çay Endüstrisinde İş Sağlığı ve İş Güvenliği açısından Risk Değerlendirmesi " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Bu çalışmada
bir çay fabrikasında 29.12.2012 tarihli 28512 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği
Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği” kapsamında iş sağlığı ve güvenliği açısından
risk değerlendirmesi ve çalışanların güvenlik kültürü algısının değerlendirilmesi
için ön anket çalışması yapılmıştır. Risk değerlendirme metodu olarak
Fine-Kinney kullanılmıştır. Fine Kinney metodu ile tespit edilen tehlikeler
arasında, tüm sektörlerde karşılaşılabilecek genel tehlikeler için ayrıca Hata
Türleri ve Etkileri (FMEA) risk analiz metodu da kullanılmıştır. Risk değerlendirmesi
yapmadan önce tehlikelerin tanımlanması için çalışma ortamı, çalışanlar ve iş
yerine ilişkin bazı bilgiler toplanmıştır. Bu bilgilerin içerisinde işyerinde yürütülen
faaliyetler ile iş ve işlemler, üretim süreç ve teknikleri, kullanılan iş
ekipmanları ve maddeler, atıklar ile ilgili yapılan işlemler yer almaktadır.
Daha önce yaşanmış iş kazası, ramak kala olay ve meslek hastalıkları ile ilgili
kayıtlar çalışmaya yön göstermiştir. Bununla beraber ortamın ve kişisel
maruziyet düzeyi ölçümleri ile acil durum planları bu çalışmaya katkı sağlamış önemli
unsurlardır. Toplanan bu bilgiler ışığında tehlikeler tanımlanıp, Fine Kinney
ve FMEA metodolojisi kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Fine-Kinney
yöntemi ile 47 tane tehlike tespit edilmiştir ve hataların 40 tanesi FMEA ile
yeniden değerlendirilmiştir. Sonrasında belirlenen riskler için gerekli düzeltici
önleyici faaliyetler ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği
Madde 10‟da belirtilen risk kontrol adımları kullanılarak saptanmıştır. Ön
anket çalışması ile 23 çalışana ulaşılmış, elde edilen veriler SPSS programında
değerlendirilmiştir. Sorular, çalışanların ve işverenin güvenlik kültürü algısı
ve çalışma ortamı olarak üç gruba ayrılmıştır ve gruplar arasında anlamlı bir
farklılığa ulaşılamamıştır.
Çay fabrikasında yapılmış olan bu risk değerlendirmesi ve ön anket çalışmasının akademik alana katkı sağlaması planlanmaktadır. Böylece ülkemizde isthidam oranı yüksek olan bir sektörde iş kazaları ile meslek hastalıklarının önüne geçilmesi için öncü bir çalışma olması beklenmektedir.
The aim of this study is to
conduct an occupational health and safety risk assessment in a tea factory in
the scope of "Regulation on Occupational Health and Safety Risk
Assessment" which is dated 29.12.2012. Additionally, a survey was
conducted among the workers in order to reveal safety culture perception of
employees. For risk assessment, Fine-Kinney Methodology was used. Among the
hazards identified with the Fine Kinney method, Failure Mode and Effects
Analysis (FMEA) method was also used for general hazards that can be
encountered in all sectors. Prior to the risk assessment, some information on
the working environment, employees and the workplace were collected.
Furthermore, the activities carried out in the workplace and the processes
related to work and operations, production processes and techniques, used
equipment and materials, processes related to waste were also included for
hazard identification information. Records of previous occupational accidents,
near misses and occupational diseases have outlined this study. In addition,
environmental and personal exposure level measurements and emergency plans were
important elements that contributed to this study.
In the light of the gathered
information, hazards specific to the factory were identified and risk
assessment was conducted. 47 hazards were detected with the Fine-Kinney method
and 40 of them were re-evaluated with FMEA method. The necessary corrective and
preventive actions for the identified risks were determined using the risk
control steps specified in Article 10 of the Occupational Health and Safety
Risk Assessment Regulation.
With the preliminary survey
study, data were obtained from 23 employees and evaluated in the SPSS program.
The questions were divided into three groups; work environment, perception of
the safety culture of the employees and the employer. Among the responses, no
significant difference between these groups was observed.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder