Dosya bağlantı linki: https://dergipark.org.tr/tr/pub/tjph/issue/39061/458352
ÖZ:
Amaç: Bu çalışmada Mersin ili Mezitli ilçesinde bulunan okul kantinlerinin gıda
güvenliği ve hijyen koşulları bakımından değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem:
Tanımlayıcı tipte olan bu çalışmanın evrenini Mersin Mezitli ilçesinde bulunan
kamu ve özel nitelikli okulların kantinleri oluşturmaktadır. Mevcut 31
kantinden 1 tanesi çalışmaya katılmayı reddettiği için çalışmaya 30 kantin
alındı. Veriler 26.10.2015-20.11.2015 tarihleri arasında toplandı. Verilerin özetlenmesinde
tanımlayıcı istatistikler, analizinde Mann Whitney U, Kruskall Wallis ve Spearman
korelasyon testleri kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya alınan kantinlerin %43.3’ü lise kantiniydi ve kantinlerin
%83.3’ü kamu okulundaydı. Kantinlerin %60.0’ında zararlılara karşıönlem
alınmamıştı. Satışı yasak olan ürünlerin bulunduğu kantinlerin oranı %30.0 idi.
Kantinlerin %56.7’sinde çalışanların iş kıyafeti, %96.7’sinde kişisel koruyucu
kullanımı uygun değildi. Taze meyve satışı olan kantinlerin oranı %30.0,
kurutulmuş meyve satışı olan kantinlerin oranı ise %10.0 idi. Kantinlerin
fiziki koşullarına ilişkin puan, gıda hijyeni puanı, personel hijyeni puanı ve
bu puanların tamamını kapsayan toplam puanlar hesaplandı. Öğretmen sayısı ve
kantinde çalışan personel sayısı arttıkça kantinlerin toplam puanın arttığı, çalışanların
aldıkları hijyen eğitimi sayısı arttıkça fiziki koşul puanının arttığı
belirlendi.
Sonuç: Ambalajlı ve ambalajsız gıda satışı yapan kantinlerde fiziki koşullar, gıda
ve personel hijyeni konularında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Hiçbir kantin
gerekli tüm koşulları sağlamamaktaydı. Öğrencilerin sağlıklı davranışlar
geliştirmesini destekleyebilmek için kantinlerin var olan eksiklerini
tamamlamaları, uyguladıkları yanlış davranışları düzeltmeleri ve doğru uygulamalarını
daha da geliştirmeleri önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder