Dosya bağlantı linki: https://dergipark.org.tr/tr/pub/ktpd/issue/47780/596634
ÖZ:
Gıdalardaki zararlı bileşikler doğal toksinler ve çevresel kirleticilerden tarım ilaçları ve daha birçok bileşiğe kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle en savunmasız grup çocuklardır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağı zehirlenmeleri de sorun teşkil eder.Günümüzde piyasadaki birçok gıda özellikle 1-3 yaş arası çocuklar ve yenidoğanlara yönelik üretilmektedir. Gıda kaynaklı zehirlenmeler ile ilgili başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının yeterli eğitime sahip olması, sadece hastalardaki gıdakaynaklı hastalıkların uygun tedavisi için değil, aynı zamanda sağlık yetkililerini zamanında bilgilendirmek açısından da kritik öneme sahiptir. Gıda zehirlenmeleri konusunda riski tanımak ve azaltmak için sağlık çalışanlarına yardımcı olacağı düşüncesiyle, çocuklarda gıda zehirlenmelerinin epidemiyolojisi, tanı, korunma ve önleme yöntemlerini derledik.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder