17 Mayıs 2020 Pazar

Kimyasal Kontaminantların Çevre Sağlığı ve Gıdalar Üzerine Etkileri

Ülker Aslı GÜLER ve Özlem Pelin CAN tarafından hazırlanmış olan "Kimyasal Kontaminantların Çevre Sağlığı ve Gıdalar Üzerine Etkileri" konulu Araştırma Makalesidir.


ÖZ:

Gıdalarda risk oluşturan faktörler fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal olmak üzere üç ana başlık altında incelenmektedir. Fiziksel riskler, ambalajlama hataları ve hijyen tekniklerine uyumun sağlanmadığı takdirde gerçekleşmektedir. Mikrobiyolojik risk olarak mikroorganizma ve bunların toksinlerini saymak mümkündür. Kimyasal risk faktörleri endüstriyel üretimde önemli bir yer tutmaktadır. Gıdaların doğal yapısında bulunan kimyasal maddelerden ve gıdaların üretimleri sırasında proses de yapılan yanlışlıklardan kaynaklanan faktörler, ağır metaller ve atıklar ciddi risk grubunu oluşturmaktadır. Kimyasal tehlikeleri değerlendirdiğimizde tarım zararlıları ile mücadelede kullanılan maddeleri gösterebiliriz. Sigara ve egzoz dumanı, fabrika dumanları dioksin açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca; polisiklik aromatik hidrokarbonlar önemli kanserojen madde grubunda yer almaktadır.  Bilinen en kanserojen polisiklik aromatik hidrokarbon benzo(a)piren’dir. Bu madde toprakta, suda, egzoz ve sigara dumanında, PVC üreten fabrika atıklarında bulunmaktadır. Klorlu kimyasal maddelerden kaynaklanan tehlikeler arasında dioksin ve dioksin benzeri maddeler,  poliklorlu difeniller ve naftalenler yer almaktadır. Dioksin, klor veya brom içeren endüstriyel üretimlerde ara kimyasal olarak ve klorlu bir ortamda, organik bir maddenin yanması sonucu meydana gelmektedir. Bu bileşiklere bağışıklık sistemini baskılayıcı, hormonal sistemi bozucu etkileri nedeniyle gıdalarda bulunması gereken miktarlarına sınırlama getirilmiştir. Yine bitki koruma ürünleri kimyasal tehlikeler açısından endişe oluşturmaktadır. Bu ürünlerin meme kanseri ve üreme bozukluklarına sebebiyet verecek kadar bitkilerde kalıntı oluşturduğuna dair görüşler mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder