Dosya bağlantı linki: https://dergipark.org.tr/tr/pub/yyusbed/issue/49191/628000
ÖZ:
Günümüzde tüketiciler gittikçe
bilinçlenmiş ve sağlıkları hakkında daha çok endişelenir olmuşlardır. Bu
nedenle de beslenme tarzlarına dikkat etmeye, sağlıklı bir hayat sürdürmeye ve
“sağlıklı gıdalar” tüketmeye başlamışlardır. Alanyazında sağlıklı gıda olarak
birçok gıdadan bahsedilse de aslında sağlıklı gıda kavramı sözü edilen
kavramların sadece birini değil, birkaçını içermektedir. Tüketicilerin
davranışları sağlıklı ürün üretmek isteyen üreticiler ve işletmeler için
oldukça önemli bir konu olduğundan dolayı da bu araştırmanın amacı sağlıklı beslenen
tüketicilerin “sağlıklı gıda” kavramından ne anladıklarını, hangi ürünleri sağlıklı
olarak değerlendirdiklerini ve sağlıklı gıda tüketirken nelere dikkat ettiklerini
ortaya çıkartmaktır. Araştırmanın örneklemini sağlıklı gıdalar tüketen 24
tüketici oluşturmaktadır. Katılımcılardan veriler derinlemesine görüşme yöntemi
ile toplanmış ve içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılarak veriler
analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar doğal ve ilaçsız gıdaları
sağlıklı gıda olarak nitelendirmekte, sağlıklı gıdanın organik olmasını önemsemelerinin
yanında üreticisine ve üretim sürecine de dikkat etmektedir. Bu nedenle analiz
sonuçları olan doğal gıdalar da tüketiciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Sağlıklı gıda olarak en çok sebze-meyve, yumurta ve baklagiller tüketilmekte,
bu ürünler genellikle internetten alınmakta, gıdaların en çok içeriği ve tarihi
incelenmektedir. Son olarak katılımcılar sağlıklı gıdaların ambalajlarında sorunlar
olduğunu düşünmektedirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder