17 Mayıs 2020 Pazar

Gıda Etiketlerindeki E-Kodlu Katkı Maddelerinin Helal Gıda Kapsamında İncelenmesi

İşıl ÖZGEN ve Eda HAZARHUN tarafından hazırlanmış olan "Gıda Etiketlerindeki E-Kodlu Katkı Maddelerinin Helal Gıda Kapsamında İncelenmesi" konulu Derleme Makalesidir.


ÖZ:

Sağlık açısından bilinçli tüketiciler gıda katkı maddelerine şüphe ile yaklaşmaktadır. Aynı durum dini hassasiyetlere sahip kişiler içinde geçerli olup katkı maddeleri helal, haram ve şüpheli olarak sınıflandırılmaktadır. Gıda etiketlerinde katkı maddelerinin içerikleri ve elde edildikleri kaynaklar hakkında detaylı bilgilere yer verilmemektedir. Bu çalışmanın amacı gıda etiketleri üzerinde yer alan E-kodlu katkı maddelerinden helal olması şüpheli olanların belirlenmesi ve şüpheli olan katkı maddelerinin daha çok hangi ürün grupları içerisinde yer aldığının tespit edilmesidir. Çalışmada öncelikle gıda maddeleri, ürün gruplarına göre sınıflandırılmış, çeşitli markalardan oluşan toplam 419 adet ürünün gıda etiketleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre incelenen 419 gıda etiketinden 198’inde helal durumu şüpheli E-kodlu katkı maddesi tespit edilmiştir. Helal olması şüpheli E-kodlu  katkı maddeleri  65 çeşittir. Soslar, unlu mamuller, şekerlemeler, kekler, et ve şarküteri ürünleri ve sakızlar helal olması şüpheli E-kodlu katkı maddelerinin yoğun olarak kullanıldığı ürün gruplarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder