17 Mayıs 2020 Pazar

Kadınların Gıda ve Mutfak Hijyeni ile İlgili Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

Sema ÖZMERT ERGİN ve Aysun GÜZEL tarafından hazırlanmış olan "Kadınların Gıda ve Mutfak Hijyeni ile İlgili Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi" konulu Araştırma Makalesidir.


ÖZ:

Bu araştırmanın amacı, farklı yaş, eğitim düzeyi ve meslek grubundaki kadınların gıda ve mutfak hijyeni bilgilerinin,  bu konudaki tutum ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Araştırma tanımlayıcı tipte epidemiyolojik bir araştırmadır ve Burdur ilinde yapılmıştır. Araştırma Kasım 2016-Ocak 2017 tarihleri arasında araştırmaya katılmaya gönüllü olan 420 kadınla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya başlamadan önce etik kurul onayı alınmış ve katılımcılardan gönüllülük formu doldurmaları istenmiştir. Araştırma verileri 32 sorudan oluşan veri toplama aracı ile toplanmıştır ve SPSS 16 programında analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 39,25±1,25’tir ve %43,1’i üniversite mezunudur. Katılımcıların %55,7’si ev içi temizlik faaliyetlerinden en önemlisini ‘mutfak’ olarak ifade etmiştir. Gıda hijyeni açısından katılımcıların %41,4’ü bakterileri tehlikeli bulmuştur. Dondurulmuş gıdaları çözdürme işleminde buzdolabında bekletme yöntemini en çok kullanan yaş grubu %83,3 ile 66-77 yaş grubu olmuştur. Bakteriler arasında en çok bilinen %37,2 ile ‘Brucella’ olmuştur. Katılımcıların %11,9’u son beş yıl içinde gıda zehirlenmesi yaşamıştır ve en fazla zehirlenmeye neden olan gıda %20 ile ‘tavuk eti’ olarak saptanmıştır.

Kadınların gıda ve mutfak hijyeni bilgileri eksiktir ve yanlış yaptıkları uygulamalar fazladır. Satın alma ve gıda hazırlamaya yönelik yanlış uygulama yapan kadınlar tespit edilmeli; yaş gruplarına ve eğitimlerine göre gruplandırılmalı ve hem görsel hem de işitsel düzeyde davranış değiştirmeye yönelik eğitimler verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder