17 Mayıs 2020 Pazar

Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde Kullanımı Yasal Olan Gıda Katkı Maddelerinin Değerlendirilmesi

Demet KOCATEPE ve Hülya TURAN tarafından hazırlanmış olan "Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde Kullanımı Yasal Olan Gıda Katkı Maddelerinin Değerlendirilmesi" konulu Derleme Makalesidir.


ÖZ:


Su ürünleri işleme sektörü hızla gelişen ve ürün çeşitliliğin arttığı; surimi, kroket ve fermente su ürünleri gibi farklı ürünleri de içinde barındıran bir sektördür. Bu gıdaların üretim prosesinde gıda katkı maddeleri koruyucu, oksidasyon önleyici, renklendirici, tatlandırıcı, emülgatör, asit düzenleyici vb. olarak kullanılmaktadır. Gıda katkı maddelerinin kullanımında yasal sınırlara uyulması “insan sağlığı, gıda güvenliği ve kalitesi” açısından önemli bir faktördür. Gıda katkı maddelerinin kullanımı toksik etkilerinin azaltılması için çeşitli örgüt, yasa ya da komisyonlarca sınırlandırılmıştır. Su ürünleri işleme teknolojisinde kullanılan gıda katkı maddeleri ile ilgili limitler Gıda Standartları Komisyonu (Codex Alimentarius Commission-CAC), Avrupa Komisyonu (European Commission-EC) ve Türk Gıda Kodeksi (TGK) ile sınırlandırılmıştır. Bildiride; 2014 yılında su ürünleri işleme teknolojisinde kullanılan gıda katkı maddeleri, kullanımdaki sınırlamalar, CAC ve TGK da su ürünlerinde kullanımına izin verilen gıda katkı maddelerinde ile ilgili farklılıklar tartışılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder