Dosya bağlantı linki: https://dergipark.org.tr/tr/pub/verimlilik/issue/37982/438633
ÖZ:
Sağlıklı nesillerin
devamlılığı tüketilen gıdaların güvenilir olmasına bağlıdır. Gıda güvenliği,
gıdaların kaynağında kontrol ve denetimi gerektirir. İşletmelerin görevi var
olan gıda güvenliği risklerini değerlendirerek önlemler almak ve riskin kontrol
altında tutulmasını ya da tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Bu
çalışmada, bir süt işleme tesisi için gıda güvenliği riskleri değerlendirilerek
üretim ve dağıtım planlaması yapılmıştır. Üretim aşamasında oluşan gıda
güvenliği riskleri bulanık yaklaşım ve bulanık analitik hiyerarşi prosesi
kullanılarak değerlendirilmiş, bulunan toplam risk oranı, üretim ve stok maliyetleri
ile ilişkilendirilerek modele eklenmiştir. Üretim, stok, elde bulundurmama,
dağıtım ve gıda güvenliği risk maliyetlerinden oluşan toplam maliyet amaç
fonksiyonunu minimize edecek model, karışık tam sayılı programlama yöntemi
kullanılarak elde edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder