29 Mayıs 2020 Cuma

TÜTÜN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ÇALIŞANLARDA NİKOTİN MARUZİYETİ

Kübra KARAKAŞ, İbrahim BULDUK ve Fatıma ÖZDEMIR tarafından hazırlanmış olan "TÜTÜN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ÇALIŞANLARDA NİKOTİN MARUZİYETİ" konulu Araştırma Makalesidir.


ÖZ:


Bu çalışma kapsamında ülkemiz tarım sektörü tütün yetiştiriciliğinde çalışanlar tütün yapraklarının işlenmesi sürecinde nikotine maruz kalmaktadır. Tütün yapraklarının işlenmesi sürecinde tozlaşma meydana gelmekte ve bu tozlarda bulunan nikotine çalışanlar soluyarak maruz kalmaktadır. Bunun dışında çalışanların ciltlerine tutunan tozlar yağmur, çiy ve terde bulunan suyla birleşerek ciltten emilim yoluyla vücuda girmektedir. Nikotin solunması ve ciltten teması halinde toksik etki göstermekte öldürücü olabilmektedir. Vücutta belli bir doza ulaşınca zehirlenme belirtileri baş göstermekte ve Yeşil Tütün Hastalığı oluşmaktadır. Maruziyet risklerini bertaraf etmek için kişisel koruyucu donanım kullanılmalıdır. Çalışmada Yeşil Tütün Hastalığı gibi birçok rahatsızlığa neden olan nikotinden kaynaklanan riskleri yok etmek ya da kabul edilebilir seviyeye indirmek için alınabilecek korunma tedbirleri tespit edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder