16 Mayıs 2020 Cumartesi

Balık Üretim Tesislerinde Kullanılan Dezenfektanların Çalışanlarda Etkileri

Fatih PERÇİN tarafından hazırlanmış olan "Balık Üretim Tesislerinde Kullanılan Dezenfektanların Çalışanlarda Etkileri" konulu Araştırma Makalesidir.


ÖZ:

Balık üretim tesislerinde yoğun kullanılan kimyasallardan biri de dezenfektanlardır. Malzeme ve ekipman temizliği ve hijyen amacı ile kullanılan dezenfektanlar üretimi yapılan canlılar için ve çalışanlar için tehlikelidir. Bu çalışmada yavru ve porsiyonluk balıklarda dezenfektan olarak kullanılan ve üretim tesislerinde malzeme-ekipman temizliğinde kullanılan klorağın (sodyum hipokloritin) çalışanlar ve çalışma ortamındaki etkileri incelenmiştir. Araştırma, İzmir İli Çeşme, Karaburun, Urla ve Çandarlı bölgelerinde faaliyet gösteren deniz balıkları üretim tesislerinde yürütülmüştür. Çalışmada 18-50 yaş arasındaki çalışanların dezenfektanların kullanımında belirtmiş olduğu başlıca etkiler ve yüzdeleri şu şekilde sıralanmıştır: Deri ve cilt sorunları, egzama, alerji (% 77), solunum sistemi ve akciğer sorunları (% 55), görme ve göz sorunları (% 44), Sindirim sistemi sorunları (kusma, ishal) (%11)’dir. Araştırmada çalışanların kullanılan kimyasalların etkilerini bilerek çalışmaları ve kişisel koruyucu donanımları kullanmaları gerektiği belirtilmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder