Dosya bağlantı linki: https://dergipark.org.tr/tr/pub/ij3dptdi/issue/40932/433899
ÖZ:
3 boyutlu (3B)
yazıcılar ilk olarak 1980’lerde polimer, seramik ve metal gibi sert
malzemelerin üretiminde kullanılmıştır. Takiben bu teknoloji tıp, eczacılık,
gıda alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Gıda marketi Dünya ekonomisini ilk
sıralarda etkileyen sektörlerden biridir. Bugün 3B yazıcılar karmaşık işlem
koşullarına sahip çeşitli gıda ürünlerinin üretiminde başarıyla
kullanılmaktadır. Gıda işleme basamaklarından ötürü gıdalarda bazı önemli
bileşenlerin kaybı söz konusudur. 3B yazıcıların ise bu kayıpları önemli oranda
azalttığı görülmektedir. 3B yazıcıların gıda ürünlerinde kullanımı ile gıda
üretimini tek basamakta yapılmakta ve gıdaya kaliteli bir dizayn
kazandırmaktadır. Bu teknoloji gıdanın tüketicinin istediği dizaynda, lezzette
ve görünüşte olması sağlamaktadır. 2000'lerin başından beri çikolata, peynir,
bazı tahıl ürünleri, jeller, hamur ve şekerli gıdalar 3B yazıcılar ile
üretilmektedir. Diğer taraftan güvenli ve sağlıklı gıdaların bu teknik ile
üretildiği görülmüştür. 3B yazıcılar 2015'te 3.7 milyar dolarlık bir paya sahip
iken bu rakamın 2019 senesinde 6 milyar dolar dolaylarına ulaşması
beklenmektedir. Bu çalışmada, gıda sanayindeki 3B yazıcıların şuan ki durumu, kullanım
alanları ve en fazla tercih edilen yazıcı çeşitleri tartışılacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder