17 Mayıs 2020 Pazar

Gıda Sanayisinde 3 Boyutlu Yazıcıların Güncel Durumu, Gelişimi ve Gelecek Beklentileri

Fatma COŞKUN, Emre BAKKALBAŞI ve İsa CAVİDOĞLU tarafından hazırlanmış olan "Gıda Sanayisinde 3 Boyutlu Yazıcıların Güncel Durumu, Gelişimi ve Gelecek Beklentileri" konulu Derleme Makalesidir.


ÖZ:


3 boyutlu (3B) yazıcılar ilk olarak 1980’lerde polimer, seramik ve metal gibi sert malzemelerin üretiminde kullanılmıştır. Takiben bu teknoloji tıp, eczacılık, gıda alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Gıda marketi Dünya ekonomisini ilk sıralarda etkileyen sektörlerden biridir. Bugün 3B yazıcılar karmaşık işlem koşullarına sahip çeşitli gıda ürünlerinin üretiminde başarıyla kullanılmaktadır. Gıda işleme basamaklarından ötürü gıdalarda bazı önemli bileşenlerin kaybı söz konusudur. 3B yazıcıların ise bu kayıpları önemli oranda azalttığı görülmektedir. 3B yazıcıların gıda ürünlerinde kullanımı ile gıda üretimini tek basamakta yapılmakta ve gıdaya kaliteli bir dizayn kazandırmaktadır. Bu teknoloji gıdanın tüketicinin istediği dizaynda, lezzette ve görünüşte olması sağlamaktadır. 2000'lerin başından beri çikolata, peynir, bazı tahıl ürünleri, jeller, hamur ve şekerli gıdalar 3B yazıcılar ile üretilmektedir. Diğer taraftan güvenli ve sağlıklı gıdaların bu teknik ile üretildiği görülmüştür. 3B yazıcılar 2015'te 3.7 milyar dolarlık bir paya sahip iken bu rakamın 2019 senesinde 6 milyar dolar dolaylarına ulaşması beklenmektedir. Bu çalışmada, gıda sanayindeki 3B yazıcıların şuan ki durumu, kullanım alanları ve en fazla tercih edilen yazıcı çeşitleri tartışılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder