17 Mayıs 2020 Pazar

Titanyum Dioksit ve Nano Titanyum Dioksit Kullanımının Su Ürünlerine Olası Zararları

Nermin BERİK tarafından hazırlanmış olan "Titanyum Dioksit ve Nano Titanyum Dioksit Kullanımının Su Ürünlerine Olası Zararları" konulu Derleme Makalesidir.


ÖZ:


Nanoteknolojik ürünler; her alanda olduğu gibi su ürünleri yetiştiriciliği, gıda ve ambalaj teknolojilerinde de yer almaktadır. Nano titanyum dioksit (nTiO2, nanoTiO2) çok kabul gören ürünlerden birisidir. Endüstriyel kullanımı arttıkça, üretimi ve tüketimi de sürekli artmaktadır. Aşırı kullanım nedeniyle; kontrolsüz olarak çevreye katılan nanopartiküllerin, zamanla sucul canlılara ve insana yapabileceği etkiler tam bilinmemektedir. NanoTiO2 balıklara immünotoksiktir ve balık nötrofillerinin bakterisit işlevini azaltır. Bu nedenle, nTiO2 olası etkileri için toksikolojik incelemeler yapılmaktadır. Bazı çalışmalar; nTiO2’in bağışıklık, hücre hasarı, genotoksisite, enflamasyon gibi olumsuz etkilere neden olabileceğini göstermiştir. Hayvan deneylerinden elde edilen kanıtlara dayanan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı ve Ulusal İş Güvenliği ve Sağlığı Enstitüsü tarafından; NanoTiO2 “insanlar için olası kanserojen” olarak sınıflandırılmıştır. Gıda ve eczacılık ürünlerinde, katkı maddesi olarak (E171) kullanılmasına izin verilmiştir. Oral alımların etkileri hakkında yeterince güvenilir veri yoktur. Sudaki organizmalara düşük akut toksisite sağlarken, uzun süreli maruz kalma durumunda bazı öldürücü etkilere yol açabileceği tartışılmaktadır. Avrupa Birliğine bağlı bazı ülkelerde, gıda katkı maddesi olarak kullanılmasının yasaklanması önerilmiştir. Bu derleme çalışmasında, yasal ve geniş kullanım alanı olan titanyum dioksit (TiO2) ve nano titanyum dioksit (nTiO2) araştırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder