15 Mayıs 2020 Cuma

Restoran Sektöründe Yaşanan İş Kazalarını Önlemede İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi

Özlem DİNÇER ve Zafer UTLU tarafından hazırlanmış olan "Restoran Sektöründe Yaşanan İş Kazalarını Önlemede İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi" konulu Araştırma Makalesidir.



ÖZ:

Yapılan araştırmalar, Restoran işletmelerinde çok fazlasıyla iş kazası yaşandığını ve bu iş kazalarının büyük çoğunluğunun zaman kayıplı kazalardan oluştuğunu göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliğine yeterince önem verilmemesi, toplumun genelinde iş güvenliği bilinci bulunmaması, “Kaç yıldır bu işi yapıyorum bir şey olmadı.” düşüncesi ve eğitim/bilgi eksikliği, iş kazalarının sebeplerinin başında gelmektedir. 2014 SGK, verileri lokanta ve seyyar yemek hizmeti faaliyetlerinde 6099 kişinin iş kazası geçirdiğini, bu kazalar sonucu yaşanan iş günü kaybının ise 31.702 olduğunu göstermektedir. Bu veriler, ekonomik faaliyet sınıflamasına (NACE) göre az tehlikeli ve tehlikeli grupta yer alan Restoran sektöründe iş güvenliği uygulamalarının ciddi bir şekilde ele alınması ve devlet tarafından gerekli kontrollerin yapılması gerektiğini gözler önüne sermektedir. Bu çalışmada 120 işletmesi bulunan bir Restoran zincirinde, 2015 yılı içerisinde meydana gelen iş kazaları, kaza tipleri, bu kazaların nedenleri ve kazaları önlemek için alınması gereken aksiyonlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın amacı; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin uygulanması durumunda sektörde yaşanan iş kazalarında büyük oranda azalma olacağına, bu tedbirlerden ortam bazlı olanların uygulanabilirliğinin daha yüksek iken bireye yönelik olanların uygulanabilirliğinin daha güç olduğuna dikkat çekmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder