28 Nisan 2020 Salı

Gıda Sektöründe Faaliyet Gösteren Frito Lay Gıda San. A.Ş.'nin İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) Yönünden İncelenmesi

Aslı ÜSTDEMİROĞLU tarafından hazırlanmış olan " Gıda Sektöründe Faaliyet Gösteren Frito Lay Gıda San. A.Ş.'nin İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) Yönünden İncelenmesi " konulu Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz. Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.



TS EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, TS 13001 HACCP, TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Entegrasyonu ve Bir Gıda İşletmesinde Uygulama

Alper YÜKSEL tarafından hazırlanmış olan " TS EN ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, TS 13001 HACCP, TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Entegrasyonu ve Bir Gıda İşletmesinde Uygulama " konulu Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz. Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.



27 Nisan 2020 Pazartesi

Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı

Korkut Gökhan KURTAR tarafından hazırlanmış olan " Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı " konulu Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:


İnsanların gıdaya ulaşım hakları ve sağlıklı beslenmelerinin gereği olarak ihtiyaç duyduğu hayvansal kökenli protein kaynakları git gide azalmaktadır. Meydana gelen bu açığın kapatılması için uzun yıllardır su ürünleri yetiştiriciliği teşvik edilmektedir.
Su ürünleri yetiştiricilik sektörü büyüme ile gelen sorunlar ile karşı karşıyadır. Çevresel kaygılardan dolayı denizel işletmelerin kıyıdan uzaklara taşınması gerekmiştir. Ülkemiz dünyada yaşanan bu değişimlere karşı kayıtsız kalmamış ve denizel yetiştiricilik işletmelerini açık denizlere taşımıştır. Emeğin yoğun olduğu bir sektör olarak istihdam boyutu önemli olan sektör tehlikelere ve kazalara açık hale gelmiştir.

Denizel işletmelerde istihdam edilen çalışanlar bugün, kıyıda olduklarından çok daha fazla risk ve tehlike içerisinde olup kanunlarla belirtilen işçi sağlığı ve güvenliği konusunda işverenler tarafından acil önlemler alınmak durumundadır. Bu çalışmada söz konusu tehlikeler ile oluşan risklere yönelik önlemler incelenmeye çalışılacaktır. Konu mümkün olduğu kadar uluslararası boyutu ile karşılaştırmalı olarak irdelenecektir.


ABSTRACT:

Animal protein resources have been decreasing due to various constraints and fisheries also facing this complex problem. In terms of food security and healthy nutrition rights of human being it has significant importance to supply the markets with high quality animal protein consisting of fisheries products.
Currently, aquaculture sector faces the problems regarding rapid growth. Concerning the environmental impacts of aquaculture, cages systems have been moved to off shore. This movement imposed the laborers to the dangerous activities and high risk factors. As far as it is possible the subject will be examined comparatively.
Today, laborers working in off shore systems are more vulnerable before then they were and in shore aquaculture was not dangerous as it was. On the other hand; to deal with occupational safety and health problems rising due to rapid growth of sector, urgent measures has to be taken. In this context, in the scope of the thesis our purpose is to examine the situation with a comparative study regarding Occupational Health and Safety and risk analysis.


İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Analizi: Gıda Sektöründe Bir Uygulama

Nevin ÇOLAK tarafından hazırlanmış olan " İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Analizi: Gıda Sektöründe Bir Uygulama " konulu İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:


Ülkemizde ve dünyada yaşanan teknolojik gelişim ve yeniliklere paralel olarak çalışma ortamlarında iş kazaları ve meslek hastalıkları riskleri de artmakta, bu durum iş sağlığı ve iş güvenliğinin önem kazanmasına neden olmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda yürütülen planlı ve sistemli çalışmalar, çalışma ortamının sebep olduğu iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı oluşan ekonomik ve sosyal kayıpları önlemektedir. Ayrıca çalışanların sağlığının korunması ve desteklenmesinde, çalışma kapasiteleri ile becerilerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinde tüm paydaşlar için güvenli ve sağlıklı çalışma ortamının kurulması ve sürdürülmesinde önemli rol oynamaktadır.

Bu çalışmada gıda sektöründeki bir işletmede iş sağlığı ve güvenliği kapsamında 5x5 matris tablosu kullanılarak risk analizi uygulaması yapılmıştır. Buna göre, gıda sektöründe çalışanların sağlığını tehdit eden ve edebilecek potansiyel risklerin, olasılığı, şiddeti ve risk ağırlığı hazırlanan risk analiz tablosu ve 5x5 matris tablosu kullanılarak belirlenmiştir. Gıda işletmesinde olası risklerin şiddetleri ve risk ağırlıklarına yönelik bilgiler elde edilerek, önleme faaliyetleri, iş sağlığı ve güvenliğinde ilgili mevzuatla ilişkilendirilip alınabilecek önlemler açıklanmıştır.


ABSTRACT:

The risk of occupational diseases and industrial accidents is increasing at operating environments, in parallel with the technological innovation and development in both world and especially our country. This leads to prominence of the issue, ‘The Occupational Health and Safety’.
Planned and systematic studies conducted related to the occupational health and safety are preventing the financial and social process originating from industrial accidents and occupational diseases caused by operational environments. Besides, the studies are playing important roles in the issues such; protection and promotion of workers’ health, strengthening and development of working capacity and skills, establishment and prosecution of safe and healthy working environment for all stake holders.
In this study, an application of risk analysis has been carried out by using a 5*5 matrix table within the scope of occupational health and safety for a business firm in the food sector. Accordingly, probability, intensity and risk weight of the potential risks threatening the health of the employees of the food industry, have been determined by using both Risk Analysis and 5X5 Matrix tables. Firstly, information about intensity and weights of the potential risks of the food business firm was obtained. Then, the required precautions have been clarified by linking to the relevant legislation.


İş Güvenliği ve Sağlığı Temel Alınarak 10 Milyon Üretim Kapasiteli Deniz Balıkları Yavru Üretim Pilot Tesisi Planlanması

Ahmet ÇABUK tarafından hazırlanmış olan " İş Güvenliği ve Sağlığı Temel Alınarak 10 Milyon Üretim Kapasiteli Deniz Balıkları Yavru Üretim Pilot Tesisi Planlanması " konulu Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:


Bu tezde amaç; deniz balıkları yavru üretim tesisleri için (kuluçkahane), iş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki kanun, tüzük ve yönetmeliklerden yararlanılarak planlama yapılmasıdır.
Tez çalışması kapsamında; toplam 3 adet deniz balıkları yavru üretim tesisi incelenmiştir. Bunlardan biri İspanya' da ve ikisi Türkiye' dedir. Bu tesislerdeki tehlike ve riskler L Tipi Matris yöntemi ile değerlendirilmiş, kontrol önlemleri ile risk seviyelerinin kabul edilebilir seviyelere gelmesi amaçlanmıştır.


ABSTRACT:

The aim of this thesis; marine fish fry for production facilities (hatcheries), within the scope of occupational health and safety laws, rules and regulations benefiting from planning is done.
In the thesis; a total of 3 marine fish fry production facilities were examined, one in Spain and two in Turkey. Hazards and risks in these facilities evaluated by L-type matrix method, level of risk with preventive measures intended to come to acceptable levels.


İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi: Çanakkale İli Eceabat İlçesinde Gıda Fabrikasında Bir Uygulama

Damla İSKENDERKAPTANOĞLU tarafından hazırlanmış olan " İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi: Çanakkale İli Eceabat İlçesinde Gıda Fabrikasında Bir Uygulama " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.  14.09.2020 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.



ÖZET:


Yapılan işin niteliğine bağlı olarak her işyeri sağlık ve güvenlik açısından pek çok tehlikeyi bünyesinde barındırmaktadır. Teknoloji geliştikçe çalışanların karşılaştığı yeni tehlike kaynakları ve bu kaynaklardan doğacak yeni riskler bulunmaktadır. Bu da iş kazalarının ve dolasıyla da hem maddi hem de manevi kayıpların sayısını arttırmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında yapılan çalışmaların ve verilen eğitimlerin amacı, sağlık ve güvenlik tehlikelerinden ve bunların yarattığı risklerden arındırılmış çalışma ortamlarının sağlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki tehlikelerin yol açtığı kazaların %98'i alınacak tedbirlerle önlenebilir niteliktedir. Bu çalışmada Çanakkale ili Eceabat ilçesinde bulunan bir gıda üretim fabrikasında iş güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve bu tehlike kaynaklarından doğacak riskler belirlenmiş, belirlenen bu tehlike kaynakları ve risklere karşı alınabilecek tedbirler saptanmıştır. Çalışma alanı olarak seçilen gıda fabrikasında çalışma bölümleri ayrı ayrı incelenmiş, her bölümün bünyesindeki tehlike kaynakları tespit edilmiş, her bir tehlike kaynağından doğacak riskler belirlenip L matris yöntemi kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır.


ABSTRACT:

Depending on the occupational health and safety duties, it contains many hazards. As technology develops, there are new sources of danger that are encountered by workers and new risks that arise from these sources. This, in turn, increases the number of both mannequins and spiritual losses. Occupational Health and Safety (OHS) Administrative Affairs Administration, OHS Administration. It should not be forgotten that measures are preventable. In this study, the hazards that may arise in terms of job security and the risks to be born from these sources of danger were identified in a food production plant located in the Eceabat province of Çanakkale province and the measures that could be taken against these determined risk sources and risks were determined. In the food factory selected as the study area, the study sections were examined separately, the sources of danger within each section were determined, the risks arising from each hazard source were identified and the risk assessment was performed using the L matrix method.

Gıda İşletmesinde İş Hijyeni Açısından Denetim Parametrelerinin Sorgulanması

Serpil Baştaş ÖZ tarafından hazırlanmış olan " Gıda İşletmesinde İş Hijyeni Açısından Denetim Parametrelerinin Sorgulanması " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:


Gıda firmalarında gıda ve iş hijyeni açısından denetim parametrelerinin belirlenmesi doğrultusunda doğru sorularla objektif nedenlere ve gerçek bulgulara ulaşmak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Denetim uygulamalarında Jas-anz denetim formu ve Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemeleri Üreten İşyerlerine Ait Denetim ve Kontrol Formu referans alınarak hazırlanan denetim formu kullanılmıştır. Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelikte belirtilen işyerinin taşıması gereken özellikler referans alındığında toz, gürültü, aydınlatma, ekipman hijyeni gibi iş hijyeni parametrelerinin gıda hijyen açısından da önem taşıdığı görülmektedir. Yetersiz aydınlatma sonucu gözden kaçabilen ve gıdada bulaşmaya neden olabilen tehlikeler mevcuttur. Bu bilgileri de kapsayarak yapılan çalışma 5 farklı gıda firmasında çalışan 150 işçi ile 16 soruluk anket formlarının doldurulması ile gerçekleştirilmiştir. Veri elde etme ve sonuç değerlendirme yüzde hesaplama yöntemi ile yapılmıştır. Toplam 16 soruluk anket sorularının genel değerlendirmesinde sonuç olarak % 59 çalışan (kesinlikle katılıyorum %42 ve katılıyorum %16) yanıtlaması ile çalışma ortamında gerekli hijyenik koşulların sağlandığı, %28'i (%7 kesinlikle katılmıyorum ve % 21 katılmıyorum) ise sağlanmadığı görüşündedirler. Alınan yanıtlarda %13 oranında çalışan ise 'fikrim yok' ile herhangi bir görüş bildirmemiştir. Denetim raporlarında ise hedeflenen puan, alınan puan ve alınan puanın hedeflenen puana göre yüzdeleri hesaplanmıştır. Elde edilen yüzde değerin bulunduğu değer aralığına göre önceden belirlenen iyi, geliştirilmeli veya çalışılamaz sonucuna varılmıştır. Denetim raporlarına göre çalışmanın yapıldığı beş firmanın üçünde iyi ( sırası ile %.97 ; %86 ve %84), ikisinde ise geliştirilmeli (%64; %63) olarak değerlendirilmiştir. Anket ve denetim sonuçları bir arada değerlendirilerek işletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği ile hijyen açısından bilgilendirme ve uygulamaların takibi konusunda eksikler olduğu tespit edilmiştir.


ABSTRACT:

This study was carried out in food companies in order to reach the objective findings and real findings in the direction of determining the inspection parameters in terms of food and work hygiene. In the audit applications, the audit form prepared by taking into consideration the Jas-anz audit form and the Inspection and Control Form of the Businesses that Produce Substances and Materials Found in Food and Food and Composition is used. It is seen that occupational hygiene parameters such as dust, noise, lighting, equipment hygiene are important in terms of food hygiene when reference is made to the characteristics of the workplace specified in the Regulation on the Control and Supervision of Food Safety and Quality. There are hazards that can lead to inadequate lighting and food contamination. The study, which includes this information, was carried out by filling the questionnaires with 150 workers working in 5 different food companies and 16 questions. As a result of the overall evaluation of the 16 questionnaires, 28% (7% strongly disagree and 21% disagree) provided the necessary hygienic conditions in the working environment with a response of 59% (strongly agree 42% and agree 16%) they are not provided. 13% of the respondents in the survey said they had no opinion with 'no idea'. In the audit reports, the target score, the score taken, and the percentage of points scored according to the target score are calculated. The percentage obtained is based on the range of values for which there is a predetermined good, improved or unworkable result. According to the audit reports, three of the five firms good (8.97%, 86% and 84% respectively) both of which were evaluated as being developed(%64; %63). Surveys and audit results are evaluated together and it is determined that there is a lack of information on occupational health, safety and hygiene in the enterprises and follow up of applications.



Bitkisel Gıda Takviyesi Üretim Firmasında İş Hijyeni ve Ergonomi Değerlendirmesi

Saliha GİRGİN tarafından hazırlanmış olan " Bitkisel Gıda Takviyesi Üretim Firmasında İş Hijyeni ve Ergonomi Değerlendirmesi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:


Bu çalışma bitkisel gıda takviyesi üretimi yapan firmada hazırlanmıştır. Çalışmada, çalışanların, çalışma ortamı, teçhizat ve malzemelerine uyumu ergonomik ve iş hijyeni açısından incelendi. Ergonomik incelemeler gözlem yoluyla yapılan derecelendirme ve puanlandırma ile yapılan REBA, OW AS ve MURİ metotları kullanılarak karşılaştırıldı. On iki farklı çalışma duruşu REBA, OW AS ve MURİ yöntemleri ile değerlendirildi. Risk değerlendirme yöntemleri arasındaki farklılıklar değerlendirildi. İş hijyeni incelemeleri kapsamında bir noktada titreşim, iki noktada gürültü, üç noktada kişisel toz maruziyeti ölçüldü. Beş noktada termal konfor ve on bir noktada aydınlatma ölçümleri gerçekleştirildi. Çıkan sonuçlar değerlendirildi. Yapılan gözlemler ve varılan sonuçlar itibariyle risk değerleri yüksek olan çalışma bölümleri için işverene düzeltici önleyici faaliyet önerilerinde bulunuldu.


ABSTRACT:

This study was prepared in the company that produces herbal food supplement. in the study, the compliance of the employees with the working environment, equipment and materials was examined in terms of ergonomic and industrial hygiene. The ergonomic examinations were compared by using REBA, OWAS and MURI methods by grading and scoring. 12 different working postures were evaluated with REBA, OWAS and MURI methods. Differences between risk assessment methods were evaluated. Within the scope of occupational hygiene investigations, vibration at one point, noise at two points and personal dust exposure at three points were measured. Thermal comfort and lighting measurements at eleven points were performed at five points. The results were evaluated. As a result of the observations and conclusions, corrective preventive actions were proposed to the employer for the work sections with high risk values.






Yemek Üretim Sektöründe (Catering) Risk Analizi

Tolga ANKARALIGİL tarafından hazırlanmış olan " Yemek Üretim Sektöründe (Catering) Risk Analizi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz. 30.04.2020 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.

ÖZET:


İş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatında önemli unsurlardan biridir. Günümüzde iş kazası ve meslek hastalığının azaltılarak çalışan sağlığını korunması yönündeki çalışmalar hız kazanmıştır. Son yıllarda hızla büyüyen yemek üretim sektöründe istihdam artışı olması ve rekabet koşullarının değişmesiyle birlikte gerçekleşen iş kazası verilerinin artması giderek büyüyen bir soruna dönüşmektedir. Mevcut sorunla ilgili önlem alabilmek için yapılan bu araştırmada; Uşak ilinde yemek üreten bir işletmede risk analizi yaparak potansiyel fiziksel tehlike ve riskleri tespit edip alınacak önlemleri planlayarak çözüm önerileri oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışan sağlığının korunması adına sektörel farkındalık oluşturması bakımından da faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada risk değerlendirme karar matrisi olarak L tipi matris (5x5 matris tablosu) referans alınmıştır. Yapılan risk analizinde toplam 131 tehlike ve risk öngörülmüş; bunlardan 5 tanesinin kabul edilemeyecek, 61 tanesinin önemli, 59 tanesinin orta, 6 tanesinin ise kabul edilebilir bir seviyede bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde iş güvenliğiyle ilgili proaktif yaklaşım sergileyerek potansiyel tehlikelerin azaltılıp daha güvenli çalışma ortamları oluşturulacağı öngörülmektedir.


ABSTRACT:

The occupational health and safety is one of the important elements of working life. The attention of contributing to the protection of employee health by preventing occupational accidents and occupational diseases is increased nowadays. The rapid growth of the catering sector with increasing employment and competition turn into a growing problem such as occupational accidents. In this research, the necessity of taking precautions for this problem; A risk analysis was conducted in a catering company in Uşak to identify physical hazards and risks in the company. The hazards and risks are evaluated and precautionary actions were determined according to the current situation. In this study, it is thought to be beneficial in terms of creating awareness for all companies in the sector by contributing to the protection of employee health. Risk analyses were calculated with L type matrix (5x5 matrix table). In this study, a total of 131 hazards and risks were identified. The identified hazards and risks are grouped according to their risk level (Unacceptable risk: 5; Acceptable risk:6; Significant risk: 61; Medium risk: 59). It is considered that adopting proactive approaches within the scope of occupational safety practices will accelerate the spread of the safety network and occupational safety culture to all employees.


Zeytin Hasadı Mekanizasyonunda Gürültü Düzeylerinin Belirlenmesi

Seçil Coşkun ÖZKUL tarafından hazırlanmış olan " Zeytin Hasadı Mekanizasyonunda Gürültü Düzeylerinin Belirlenmesi " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:


Makinalı zeytin hasadı faaliyetlerinde operatörler ve diğer çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği bakımından çeşitli tehlikelere maruz kalarak çalışmaktadırlar. Çalışanların sağlık ve güvenliğini olumsuz olarak etkileme potansiyeli bulunan tehlikelerden birisi de gürültüdür. Bu çalışmada, zeytin hasat makinalarının oluşturduğu eşdeğer ses basınç düzeylerinin ve çalışanların günlük kişisel gürültü maruziyet seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Balıkesir ve Çanakkale illerinde bulunan zeytinliklerde kullanılan; elde taşınır tip, kendi yürür ve traktör tahrikli zeytin hasat makinaları üzerinde Kasım ve Aralık aylarında yürütülmüştür. Ölçümlerde, uluslararası standartlara uygun IEC 61672-1:2002'ye uygun Tip 2 sınıfında gürültü ölçer kullanılmıştır. TS EN ISO 9612 standardı dikkate alınarak, operatör ve diğer çalışanların kulak seviyelerinde A ağırlıklı ses basınç düzeyi dB(A) değerleri ölçülmüş ve eşdeğer ses basınç düzeyleri ile kişisel gürültü maruziyet seviyeleri belirlenmiştir. Operatör kulak seviyesinde eş değer ses basınç düzeyleri ile günlük maruziyet seviyelerinin; sırasıyla 74 88 dB(A) ve 66-82 dB(A) aralıklarında olduğu tespit edilmiştir. Diğer çalışanlar için bu değerler; sırasıyla 71-81 dB(A) ve 65-75 dB(A) aralıklarındadır. Yürütülen hasat işlemlerinde, günlük çalışma süresi içerisinde operatörler, diğer çalışanlara göre daha yüksek seviyelerde gürültüye maruz kalmaktadırlar. Çalışmada elde edilen sonuçlar ve gürültü yönetmeliği dikkate alınarak, makinalı zeytin hasadı faaliyetlerinde gürültünün operatörler ve diğer çalışanlar üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışanların gürültünün fiziksel, fizyolojik ve psikolojik etkilerinden korunmaları ve çalışma verimlerinin artırılması için öneriler sunulmuştur.


ABSTRACT:

In the olive harvesting operations, the operators and other employees work under various hazards in terms of occupational health and safety. Noise is one of the hazards that have the potential to adversely affect the health and safety of employees In this study, it was aimed to determine the equivalent sound pressure levels of olive harvesters and the personal noise exposure levels of the employees. The study was carried out on hand-held type, self-propelled and tractor driven olive harvesting machines used in olive groves in Balıkesir and Çanakkale provinces in November and December. In order to measure the sound pressure levels, Testo 816-1 type 2 class according to IEC 61672-1: 2002 was used. Considering the TS EN ISO 9612 standard, the A-weighted sound pressure level dB (A) values were measured at the ear levels of the operator and other employees, and equivalent noise pressure levels and personal noise exposure levels were calculated. At the operator ear level, equivalent sound pressure levels and daily personal exposure levels were found to be between 74-88 dB(A) and 66-82 dB(A) respectively. These values for other employees; 71 81 dB(A) and 65-75 dB(A) respectively. In the harvesting operations, it was found that the operators were exposed to higher levels of noise compared to the other employees during the 8-hour daily working period. In the study, the effects of noise on operators and other workers were evaluated by considering the obtained results and noise regulation. Suggestions were made to protect employees from the physical, physiological and psychological effects of noise and to increase their working efficiency.




Bir Çikolata Fabrikasında OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardının Uygulanması

Yılmaz ŞENOĞUL tarafından hazırlanmış olan " Bir Çikolata Fabrikasında OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Standardının Uygulanması " konulu Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:


Ülkemizde 1970'lerde başlayan çikolata üretimi 1980'den sonraki gümrük düzenlemeleri ve hammadde temini konusundaki sıkıntıların giderilmesinin ardından hızla büyümüştür. Günümüzde 899 işyeri sayısı ve 20.176 çalışanı ile çikolata sektörü Türk gıda sektörünün önde gelen dallarından olmuştur. Artan teknolojik gelişmeler ile birlikte çalışanların karşılaştığı tehlikeler de artmıştır. Çikolata sektöründe çalışanlar da bu tehlikeler ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu tehlikelerden korunmak hem çalışanların güvenliği ve sağlığı hem de çikolata üretiminin sürekliliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu tez kapsamında bir çikolata fabrikası konu hakkında incelenmiş olup, OHSAS 18001 standardının işletmede kurulumu sağlanmıştır. Çikolata üretimi, endüstrisi ve tarihi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Risk yönetimi ve analizi konusunda yöntemler değerlendirilmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU-OSHA), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konu ile ilgili görüşlerine ve çikolata sektörü üzerinde konuyla ilgili istatistiklere yer verilmiştir. İş kazalarının boyutu ve üretime etkileri, OHSAS 18001 standardının uygulanması konusunda ulusal ve uluslararası görüşlere yer verilmiştir.


ABSTRACT:

The manufacturing of chocolate began in the 1970s in our country. After the 1980s, it has grown rapidly with resolving the problems on the customs regulations and supply of raw materials. Today, chocolate industry is one of the leading branches of the Turkish food industry with 899 workplaces and 20.176 workers. Because of technological advances, the hazards faced by workers have also increased. The workers in the chocolate industry encountered this hazards. Avoiding this hazards is of the utmost importance for the health and safety of workers and continuity of chocolate manufacturing. In this thesis, a chocolate factory was examined and OHSAS 18001 standard has been established in the factory. Information about the manufacturing of chocolate, chocolate industry and history of chocolate were given. Methods for risk management and analysis were analysed. In addition, opinions of International Labour Organization (ILO), Safety and Health at Work (EU-OSHA), Ministry of Labour and Social Security (ÇSGB), Ministry of Food Agriculture and Livestock (GTHB) and statistics about chocolate industry were given. National and international opinions about size of the work accidents and production effects and on the implementation of OHSAS 18001 were given.













Tavukçuluk Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği

Emre YAŞAR tarafından hazırlanmış olan " Tavukçuluk Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği  " konulu Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:

Ülkemizde değişen yaşam tarzları ve beslenme seçeneklerindeki yeni talepler, tavukçuluk sektörünün genişlemesini teşvik etmiştir. Sektörde işgücü büyümüş ve tavuk işleme yöntemleri değişmiştir. Bu sebeple, tavukçuluk endüstrisinde çalışanların karşı karşıya kaldıkları ilave ve farklı tehlikeler ortaya çıkmıştır.
Tavukçuluk endüstrisi; genel olarak kuluçkahane, civciv yetiştirme çiftlikleri, yem işletmeleri ve işleme tesislerinden oluşmaktadır.
Tavuk işleme tesislerinde birçok ciddi güvenlik ve sağlık tehlikeleri vardır. Bu tehlikeler; yüksek gürültüye maruz kalma, tehlikeli ekipman, kaygan zemin, kas-iskelet sistemi bozuklukları ve tehlikeli kimyasalları (soğutucu olarak kullanılan amonyak dahil) içerir.

Bu tezde tavuk işleme tesisleri iş sağlığı ve güvenliği yönünden irdelenmiştir.


ABSTRACT:

New demands from changing lifestyles and dietary choices have prompted expansion in the poultry industry in our state. The workforce has grown and poultry processing methods have changed. There has been appeared to additional and different hazards that confront employees in the poultry industry.
The poultry industry can include places such as hatcheries and farms where chicks are grown; feed mills where grainsare stored, selected and mixed for hatcheries; and processing plants.
There are many serious safety and health hazards in the poultry processing industry. These hazards include exposure to high noise levels, dangerous equipment, slippery floors, musculoskeletal disorders, and hazardous chemicals (including ammonia that is used as a refrigerant).
This thesis focuses on occupational health and safety in the processing industry of chicken.



Deniz Ağ Kafes Sistemli Avrupa Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax) Yetiştiricilik Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması

Alpaslan YAVUZCAN tarafından hazırlanmış olan " Deniz Ağ Kafes Sistemli Avrupa Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax) Yetiştiricilik Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması  " konulu Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:

Bu çalışmanın amacı ticari bir deniz ağ kafes sistemli Avrupa deniz levreği (Dicentrarchus labrax) yetiştiricilik tesisinde, iş sağlığı ve güvenliği açısından ortaya çıkabilecek olası tehlike ve riskleri belirlemek, bu tehlike ve riskleri analiz ederek, kabul edilebilir seviyelerde tutabilmek amacıyla alınması gereken önlemleri belirlemektir.

Uygulama alanı olarak ticari bir deniz ağ kafes sistemli Avrupa deniz levreği yetiştiricilik tesisi seçilmiştir. Risk analizi çalışmasında, L tipi Matris Metodu kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda tehlike ve riskler; karasal, denizel ve nakil üniteleri için ayrı ayrı tespit edilmiş, risk seviyelerinin kabul edilebilir seviyelere gelebilmesi için gerekli önlemler belirlenmiştir. Çalışma kapsamında toplam 33 adet tehlike tespit edilmiştir. İşletmede tolere edilemez ve katlanılabilir risk seviyesinde tehlike tespit edilmemiş, 16 tehlikenin önemli risk seviyesinde olduğu, 17 tehlikenin ise dikkate değer risk seviyesinde olduğu belirlenmiştir. Bu risk seviyelerinin anlamsız risk seviyesine ve tolere edilebilir risk seviyesine düşürülebilmesi için alınabilecek önlemler konusunda çeşitli tavsiyelerde bulunulmuştur.


ABSTRACT:

The aim of this study was to identify the potential hazards and risks that may arise in terms of occupational health and safety and to determine the measures to be taken in order to keep within acceptable levels by analysing these hazards and risks in a commercial marine cage aquaculture system for European sea bass (Dicentrarchus labrax).
A commercial marine cage aquaculture system for European sea bass was chosen as the application area. L-Matrix Method was used in risk analysis study. At the end of the study, hazards and risks were identified individually for terrestrial, marine and transport units and necessary measures were set to come to an acceptable level of risk levels. A total of 33 hazards were identified at the scope of the study. Non allowable and tolerable risk level of danger were not identified, 16 dangers were in significant risk level, and 17 dangers were in remarkable level of risk. Various suggestions about the precautions to be taken advised for reducing these risk levels to pointless and allowable risk levels.