Mete Han ÜNER tarafından hazırlanmış olan " Düzce İlindeki Mutfak Çalışanlarının İş Güvenliği Bilgi Düzeylerinin Saptanması ve Kaza Geçirme Oranlarıyla Karşılaştırılması " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Mutfaklar
çeşitli risk ve tehlikelerin bir arada bulunduğu çalışma alanlarıdır. İş
kapasitesinin üzerinde, yoğun, uzun çalışma temposu, eğitimsiz çalışan gücü
gibi birçok etmen sebebiyle mutfak faaliyetleri risk ve tehlikeler açısından
büyük önem taşımaktadır. Günümüz yiyecek içecek endüstrisi eğitimli iş gücünün
yanı sıra önemli oranda mesleki eğitim almamış iş gücünden de yararlanmaktadır.
Mesleki yüksek öğretim mezunlarının yanı sıra alaylı ustalar, iş bulamadığı
için garsonluk yapan servis elemanları, bulaşıkçılar karşılaşabilecek kaza
çeşitliliği oldukça zengin mutfak hizmetlerini daha da tehlikeli bir duruma
sokmaktadır. Mesleki eğitim sadece işin nasıl yapılacağını değil, çalışma
güvenliğini de kapsayan bir sahadır. Yapılan araştırmalar eğitim düzeyi
arttıkça iş kazalarına karşı kaderci bakış açısının azaldığını göstermektedir.
Bunun yanı sıra mesleki eğitimden bağımsız olarak sektöre yönelik iş sağlığı ve
güvenliği eğitimleri de kazaların önlenmesi açısından oldukça büyük önem arz
etmektedir. Bu tez çalışması, çeşitli branşlardaki mutfak çalışanlarının iş
sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerini, genel sosyodemografik veriler ile kaza
geçirme oranları ışığında karşılaştırmak, riskleri belirlemek, bunun yanı sıra
alınabilecek önlem ve tavsiyeleri sunmak amacıyla yapılmıştır.
ABSTRACT:
Kitchens are the one of
main working areas where various risks and dangers are combined. Kitchen
activities are very important in terms of risks and dangers due to many factors
such as intensive, long working tempo and untrained working power. Today, the
food and beverage industry, as well as the educated work force, still benefits
from a significantly lower labor force. Along with vocational higher education
graduates and craftsmen, uneducated personnel work as service staff and
dishwasher because of the fact that they could not find another job, make the
kitchen services more dangerous. Vocational education is a field that covers
not only how to do the work but also the work safety. Studies show that while
the level of education increases the fatalistic view on occupational accidents
decreases. In addition, regardless of vocational training, occupational health
and safety trainings for the sector, are also of great importance in terms of
preventing accidents. This thesis study was carried out to compare occupational
health and safety knowledge levels of kitchen workers in various branches in
the light of general socio-demographic data and accident rate, to determine
risks and to provide measures and recommendations.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder