27 Nisan 2020 Pazartesi

Atık Su Arıtma Tesislerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

Sevda TÜRKMEN tarafından hazırlanmış olan " Atık Su Arıtma Tesislerinde İş Sağlığı ve Güvenliği  " konulu Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:


Gelişen dünyaya paralel ülkemiz her alanda yenilik faaliyetleri içindedir. Giderek artan sanayileşme ve üretime bağlı olarak iş sağlığı ve güvenliği önemini ortaya koymuştur. Her geçen gün can kayıplarının artması, insanların bu alandaki yanlış ve yetersiz tutumları bu konunun önem kazanmasına yol açmıştır. Gerek Avrupalı devletlerin gerekse dünyanın bu konuya verdiği önem tartışılmaz hale gelmiştir. Ekonomik kalkınmayla birlikte ülkemizin de ele aldığı İSG hem kamu hem özel sektör tarafından dikkatle irdelemeye alınmıştır. Bu alanda farkındalık düzeyi yüksek işçi ve işverenler yetiştirmek, geniş kitlelere ulaşmak temel hedef haline gelmiştir. Günümüzde çevreye verilen önemin artması ile atık su arıtma tesisi sayıları da hızla artmaktadır. Atık su arıtma tesisleri gerek fiziksel yapıları gerekse çalışma ortamlarından dolayı gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ciddi iş kazalarının yaşanabileceği ve çalışanların çeşitli hastalıklara yakalanabilecekleri yerlerdir. İş Sağlığı ve Güveliği (İSG) kapsamında, çalışanların gerekli koruyucu aşılarını olması, koruyucu malzemeleri kullanma alışkanlıklarını kazanması, çalışma ortamında gerekli uyarıcı levhaların olması, ilk yardım ve İSG eğitimlerinin verilmesi ve gerekli tatbikatların yapılmış olması son derece önemlidir. Mevcut tesiste genel olarak bu önemli maddelere uyulduğu görülmektedir. Bu çalışmada Atık su Arıtma Tesislerinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği konusu ve bu alanda yapılan faaliyetler incelendi. Atık su arıtma tesislerinde zaman zaman meydana gelen iş kazalarında çalışanlarda bazı kalıcı hasarların da olduğu bu çalışmada görülmüştür. İş sağlığı ve güvenliği konusunda tesis çalışanlarının yanı sıra idareciler de bilinçlendirilmeli ve gerekli takiplerin düzenli olarak yapılması sağlanmalıdır.


ABSTRACT:

In parallel to the developing world, our country is in innovation activities in every field. The importance of occupational health and safety has emerged due to increasing industrialization and production. Increasing lives lost every day and wrong and inadequate attitudes of people in this area has led to the importance of this issue. The importance for this subject of both European countries and the world has become indisputable. With the economic development, the OHS, which our country dealt with, has been carefully examined by both the public and the private sector. In this area, it has become the basic target to educate workers and employers with high level of awareness and to reach large masses. Today, the number of wastewater treatment plants is increasing rapidly with the increasing importance given to the environment. Wastewater treatment plants are places where serious occupational accidents and employees can catch various diseases can be experienced if employees do not take necessary measures due to physical structures of plants and working environments. Within the scope of Occupational Health and Safety (OHS), it is very important, that the employees have the necessary protective vaccines, gain the habit of using protective materials, have the necessary warning signs in the working environment, give first aid and OHS training and the necessary exercises are made. It is observed that these important items are generally observed in the existing facility. In this study, Occupational Health and Safety in Wastewater Treatment Plants and activities in this field were examined. In this study, there are some permanent damages in the workers who are working in the wastewater treatment plants from time to time. In addition to the facility employees, managers should be informed about occupational health and safety and regular follow-ups should be ensured.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder