25 Nisan 2020 Cumartesi

Depolarda İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri

Bilal MURAT tarafından hazırlanmış olan " Depolarda İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.





ÖZET:


Depolar çok fazla çeşitlilikte ki ürünlerin kabulü, teslimi ve stoklanması konusunda çok önemli bir role sahiptirler. Ayrıca depolar yüksek müşteri ilişkileri ve tedarik performansı konusunda da kritik rol üstlenmektedirler. Depolarda risk değerlendirmesi ve yönetimi günümüzde büyük bir önem kazanmaya başlamıştır. Depolar, ortaya çıkması muhtemel kazaların yanı sıra bünyesinde bulundurdukları ürünlerin heterojen yapısından dolayı, yüksek kaza riski taşımaktadırlar. Depoların taşıdıkları riskler nedeniyle güvenlik standartlarının tanımlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Çalışmaya depolarda sıklıkla karşılaşılan risk etmenlerinin tespit edilmesiyle başlanmıştır. Risk kaynakları, Dünya Bankasının yayınladığı LPI verilerinde göre üst sıralarda yer alan ABD, İngiltere, Kanada ve Singapur’un ulusal iş sağlığı ve güvenliği kurumlarının yayınladığı rapor ve yayınlar ile yayımlanmış makalelerin incelenmesi sonucunda tespit edilmiştir.
Yapılan inceleme neticesinde kayma, tökezleme ve düşme, yüksekte çalışma, malzeme elleçleme/elden geçirme, elektrik sistemleri, yangın ve patlama, kimyasal maddeler ve kimyasal sızıntı/döküntüler, yükleme ve indirme alanları, stok ve raf sistemleri, depo içinde ve dışında motorlu araçların kullanılması ve diğer kaynaklar (gürültü, titreşim, aydınlatma, termal stres) depolarda karşılaşılan risk etmenleri olarak karşımıza çıkmıştır. Ayrıca depolarda tespit edilen risk etmenleri ülke genelinde meydana gelen ölümlü iş kazalarının da %32’sine neden teşkil ettiği görülmüştür.

Depolar çalışan sağlığı açısından tehlike arz eden yerlerdir. Yeteri güvenlik önlemlerinin alınmadığı depolarda meydana gelen kazalar sonrasında çalışanlar ya yaralanıyor ya da ölüyor. Diğer taraftan kazaların etkileri, çalışana, tesise ve ürünlere olan zararlarından dolayı çok yüksek bir maliyete sahiptir. Gerekli iş güvenliği tedbirleri alınmaz ise çalışan sağlığı üzerinde ve hatta kimyasal ürünlerin olduğu depolarda çevre sağlığı üzerine ciddi etkileri olabilir. Depolarda iş sağlığı ve güvenliği önlemleri basit, ucuz ve hayat kurtarıcıdır.


ABSTRACT:

Warehouses play an important role when it comes to the reception, delivery and storage of various types of goods and warehousing plays a critical role in ensuring high levels of customer services and overall supply chain performance. The risk assessment and management process has taken nowadays a great importance. A warehouse which is well-organized, safe and efficiently managed is a key element in all operational activities. Due to the complex scenarios that may occur, as well as the heterogeneous nature of the goods, warehouses bear a higher risk of accidents, hence the need to define a series of Safety standards in this respect.
At first, we started studying with identification of risk factors in warehouses. To identify risk factors, I have reviewed all publications and reports of The USA, England, Canada and Singapore institution of occupational health and safety, which are top of lists of World Bank LPI and articles.
Results of analyzing have shown that slips, trips and fall, work at height, material handling, electric system, fire and explosion, chemical substances and chemical spills, loading and unloading areas, storage systems, vehicles in and around the warehouse and others (vibration, noise, lighting and thermal stress) are risk factors that mostly found in warehouses. Also the risk factors are responsible of 32% of occupational deaths in Turkey.
Warehouses are dangerous places for workers. A number of people injure and die because of unsafe warehouse. On the other hand effect of accidents are costly due to their damage to workers, unıts and merchandise. Unless warehouses are provided with preventive measures, serious effects can occur for workers and environment, especially when chemical substance are stored. Occupational Health and Safety measures for warehouses are simple, cheap and life-saving.

Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=OykDDeWBWTL9-Wm52sZBrP8Z6BWo-NbYjB9OcrSNhNVxFF_YJDxjHpt1JKinLUPs

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder