27 Nisan 2020 Pazartesi

Yemek Üretim Sektöründe (Catering) Risk Analizi

Tolga ANKARALIGİL tarafından hazırlanmış olan " Yemek Üretim Sektöründe (Catering) Risk Analizi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz. 30.04.2020 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.

ÖZET:


İş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatında önemli unsurlardan biridir. Günümüzde iş kazası ve meslek hastalığının azaltılarak çalışan sağlığını korunması yönündeki çalışmalar hız kazanmıştır. Son yıllarda hızla büyüyen yemek üretim sektöründe istihdam artışı olması ve rekabet koşullarının değişmesiyle birlikte gerçekleşen iş kazası verilerinin artması giderek büyüyen bir soruna dönüşmektedir. Mevcut sorunla ilgili önlem alabilmek için yapılan bu araştırmada; Uşak ilinde yemek üreten bir işletmede risk analizi yaparak potansiyel fiziksel tehlike ve riskleri tespit edip alınacak önlemleri planlayarak çözüm önerileri oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışan sağlığının korunması adına sektörel farkındalık oluşturması bakımından da faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada risk değerlendirme karar matrisi olarak L tipi matris (5x5 matris tablosu) referans alınmıştır. Yapılan risk analizinde toplam 131 tehlike ve risk öngörülmüş; bunlardan 5 tanesinin kabul edilemeyecek, 61 tanesinin önemli, 59 tanesinin orta, 6 tanesinin ise kabul edilebilir bir seviyede bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde iş güvenliğiyle ilgili proaktif yaklaşım sergileyerek potansiyel tehlikelerin azaltılıp daha güvenli çalışma ortamları oluşturulacağı öngörülmektedir.


ABSTRACT:

The occupational health and safety is one of the important elements of working life. The attention of contributing to the protection of employee health by preventing occupational accidents and occupational diseases is increased nowadays. The rapid growth of the catering sector with increasing employment and competition turn into a growing problem such as occupational accidents. In this research, the necessity of taking precautions for this problem; A risk analysis was conducted in a catering company in Uşak to identify physical hazards and risks in the company. The hazards and risks are evaluated and precautionary actions were determined according to the current situation. In this study, it is thought to be beneficial in terms of creating awareness for all companies in the sector by contributing to the protection of employee health. Risk analyses were calculated with L type matrix (5x5 matrix table). In this study, a total of 131 hazards and risks were identified. The identified hazards and risks are grouped according to their risk level (Unacceptable risk: 5; Acceptable risk:6; Significant risk: 61; Medium risk: 59). It is considered that adopting proactive approaches within the scope of occupational safety practices will accelerate the spread of the safety network and occupational safety culture to all employees.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder