Tolga ANKARALIGİL tarafından hazırlanmış olan " Yemek Üretim Sektöründe (Catering) Risk Analizi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz. 30.04.2020
tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.
İş
sağlığı ve güvenliği çalışma hayatında önemli unsurlardan biridir. Günümüzde iş
kazası ve meslek hastalığının azaltılarak çalışan sağlığını korunması yönündeki
çalışmalar hız kazanmıştır. Son yıllarda hızla büyüyen yemek üretim sektöründe
istihdam artışı olması ve rekabet koşullarının değişmesiyle birlikte
gerçekleşen iş kazası verilerinin artması giderek büyüyen bir soruna
dönüşmektedir. Mevcut sorunla ilgili önlem alabilmek için yapılan bu
araştırmada; Uşak ilinde yemek üreten bir işletmede risk analizi yaparak
potansiyel fiziksel tehlike ve riskleri tespit edip alınacak önlemleri
planlayarak çözüm önerileri oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışan
sağlığının korunması adına sektörel farkındalık oluşturması bakımından da
faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada risk değerlendirme karar matrisi
olarak L tipi matris (5x5 matris tablosu) referans alınmıştır. Yapılan risk
analizinde toplam 131 tehlike ve risk öngörülmüş; bunlardan 5 tanesinin kabul
edilemeyecek, 61 tanesinin önemli, 59 tanesinin orta, 6 tanesinin ise kabul
edilebilir bir seviyede bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde iş
güvenliğiyle ilgili proaktif yaklaşım sergileyerek potansiyel tehlikelerin
azaltılıp daha güvenli çalışma ortamları oluşturulacağı öngörülmektedir.
ABSTRACT:
The
occupational health and safety is one of the important elements of working
life. The attention of contributing to the protection of employee health by
preventing occupational accidents and occupational diseases is increased
nowadays. The rapid growth of the catering sector with increasing employment
and competition turn into a growing problem such as occupational accidents. In
this research, the necessity of taking precautions for this problem; A risk
analysis was conducted in a catering company in Uşak to identify physical
hazards and risks in the company. The hazards and risks are evaluated and
precautionary actions were determined according to the current situation. In
this study, it is thought to be beneficial in terms of creating awareness for
all companies in the sector by contributing to the protection of employee
health. Risk analyses were calculated with L type matrix (5x5 matrix table). In
this study, a total of 131 hazards and risks were identified. The identified
hazards and risks are grouped according to their risk level (Unacceptable risk:
5; Acceptable risk:6; Significant risk: 61; Medium risk: 59). It is considered
that adopting proactive approaches within the scope of occupational safety
practices will accelerate the spread of the safety network and occupational
safety culture to all employees.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder