27 Nisan 2020 Pazartesi

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi: Çanakkale İlinde Bulunan Askeri Kışla Yemekhanesinde Bir Uygulama

Ogün Mutlu DOĞAN tarafından hazırlanmış olan " İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi: Çanakkale İlinde Bulunan Askeri Kışla Yemekhanesinde Bir Uygulama  " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:


Her iş yeri yapılan işin nevi ne olursa olsun tespit edilmiş ya da tecrübe edilmemiş tehlike unsurlarını ve risk faktörlerini bünyesinde barındırır. Söz konusu bu tehlike unsurlarının ve risk faktörlerinin önceden tespit edilip ortadan kaldırılması, mümkün değil ise tolere edilebilir seviyeye indirgenmesi önemlidir.
Bu çalışmada 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda kanunun uygulanmasında istisna olarak belirtilen askeri bir tesis olan kışla yemekhanesinde iş güvenliği kapsamında tehlike unsurları ve risk faktörleri tespit edilmiş, tespit edilen söz konusu hususlar hakkında tavsiye niteliğinde çözüm önerileri sunulmuştur.
Kışla yemekhanesinde risk değerlendirmesi yaparken Fine – Kinney Metodu kullanılmıştır. Doğru bir ölçüm yapılabilmesi için birlik kayıtlarından faydalanılmıştır.
Yapılan çalışma neticesinde 104 risk faktörü tespit edilmiş ve önem derecesine göre tasnif edilmiştir. Toplam 104 riskin, 46'sının Kabul Edilebilir Risk, 26'sının Kesin Risk, 6'sının Önemli Risk, 16'sınınYüksek Risk, 10'unun Tolerans Gösterilemez Risk seviyesinde olduğu görülmüştür. Tespit edilen risklere karşı alınması gereken önlemler de belirlenerek, sıralanmıştır.


ABSTRACT:

Every workplace has hazard components and risk factors which are identified or unexperienced. It is important to reduce these hazard components and risk factors, if it's not possible to reduce them.
In this study, hazards and risk factors have been identified in the military dining hall which is stated an exception in the implementation of the law in Occupational Health and Safety law no: 6331. Besides, solutions proposals for these issues are presented.
Fine Kinney Method was used while performing risk assessment in military dining hall. Union records were used for accurate measurement.
As a result of the study, 104 risk factors were determined and classified according to significance level. Total of 104 risks, 46 risks were acceptable, 26 risks were certain, 6 risks were important, 16 were high risks, 10 were unacceptable risks – were identified. Solutions for each identified risk factors were also presented as recommendations.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder