Ogün Mutlu DOĞAN tarafından hazırlanmış olan " İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi: Çanakkale İlinde Bulunan Askeri Kışla Yemekhanesinde Bir Uygulama " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Her
iş yeri yapılan işin nevi ne olursa olsun tespit edilmiş ya da tecrübe
edilmemiş tehlike unsurlarını ve risk faktörlerini bünyesinde barındırır. Söz
konusu bu tehlike unsurlarının ve risk faktörlerinin önceden tespit edilip
ortadan kaldırılması, mümkün değil ise tolere edilebilir seviyeye indirgenmesi
önemlidir.
Bu
çalışmada 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda kanunun uygulanmasında
istisna olarak belirtilen askeri bir tesis olan kışla yemekhanesinde iş
güvenliği kapsamında tehlike unsurları ve risk faktörleri tespit edilmiş,
tespit edilen söz konusu hususlar hakkında tavsiye niteliğinde çözüm önerileri
sunulmuştur.
Kışla
yemekhanesinde risk değerlendirmesi yaparken Fine – Kinney Metodu
kullanılmıştır. Doğru bir ölçüm yapılabilmesi için birlik kayıtlarından
faydalanılmıştır.
Yapılan çalışma neticesinde 104 risk faktörü tespit edilmiş ve önem derecesine göre tasnif edilmiştir. Toplam 104 riskin, 46'sının Kabul Edilebilir Risk, 26'sının Kesin Risk, 6'sının Önemli Risk, 16'sınınYüksek Risk, 10'unun Tolerans Gösterilemez Risk seviyesinde olduğu görülmüştür. Tespit edilen risklere karşı alınması gereken önlemler de belirlenerek, sıralanmıştır.
Yapılan çalışma neticesinde 104 risk faktörü tespit edilmiş ve önem derecesine göre tasnif edilmiştir. Toplam 104 riskin, 46'sının Kabul Edilebilir Risk, 26'sının Kesin Risk, 6'sının Önemli Risk, 16'sınınYüksek Risk, 10'unun Tolerans Gösterilemez Risk seviyesinde olduğu görülmüştür. Tespit edilen risklere karşı alınması gereken önlemler de belirlenerek, sıralanmıştır.
ABSTRACT:
Every
workplace has hazard components and risk factors which are identified or
unexperienced. It is important to reduce these hazard components and risk
factors, if it's not possible to reduce them.
In
this study, hazards and risk factors have been identified in the military
dining hall which is stated an exception in the implementation of the law in Occupational
Health and Safety law no: 6331. Besides, solutions proposals for these issues
are presented.
Fine
Kinney Method was used while performing risk assessment in military dining
hall. Union records were used for accurate measurement.
As
a result of the study, 104 risk factors were determined and classified
according to significance level. Total of 104 risks, 46 risks were acceptable,
26 risks were certain, 6 risks were important, 16 were high risks, 10 were
unacceptable risks – were identified. Solutions for each identified risk
factors were also presented as recommendations.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder