Mehmet ERŞEN tarafından hazırlanmış olan " 6331
Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Çerçevesinde Mutfak / Lokanta / İçecek Hizmetleri " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
Çalışmanın
esas amacı olarak, iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve ilgili mevzuatını bilmeyen
Mutfak / Lokanta / İçecek hizmeti veren işveren sahiplerine (mevcut işyeri olan
ve işyeri açacak olana) kanunun getirdiği yükümlülüklerini yerine getirmeleri
için yapmaları gerekenleri gösteren bir rehber hazırlanmış ve bir yol haritası
oluşturulmuştur.
Bunu
yaparken; iş sağlığı ve güvenliği nedir? İş kazası ve meslek hastalığı ne demek
ve bunların getirdiği maddi ve manevi kayıplar nelerdir? Yükümlülüklerini
yerine getirmeyen işyerine sahiplerine uygulanacak yaptırımlar hangi
boyuttadır, gibi bazı kavram ve konulara açıklık getirildi. İş kazalarının ve
meslek hastalıklarının ülkemizdeki boyutları hakkında bilgi verildi. Sektörde
sık görülen iş kazaları ve meslek hastalıklarına değinilerek sektör
işverenlerinin konunun önemini anlamaları sağlanmaya çalışıldı. Kanunun
yükümlülüklerini uygulamanın işverenlere bir angarya gelmemesi amacıyla bir
bilinç oluşturulmaya çalışıldı. Mutfak / Lokanta / İçecek hizmetlerinde 6331
sayılı kanun gereğince yapılması gereken faaliyetlerin belirlenmesinde; sektörü
ilgilendiren kanunlar, tüzükler ve yönetmelikler incelenerek; 6331 sayılı
kanunun amacı, kapsamı, genel olarak işletmelere neler getirdiği, işveren ve
çalışanların genel yükümlülükleri açıklanarak sektör işverenlerine adım adım
6331 sayılı kanun gereğince yapması gerekenler belirtilmiştir. Yeni açılacak
olan işletmelerde ise tasarım aşamasında nelere dikkat edilmesi gerektiği
belirtilmiş ve varsayılan bir restoranın risk değerlendirme raporu ve acil
durum eylem planı yapılarak sektör işverenlerinin bunlardan faydalanarak kendi
risk değerlendirme raporu ve acil durum eylem planı yapması amaçlanmıştır ve
işyerindeki çalışma ortamını süreklilik arz edecek bir biçimde gözetimi
hedeflenmiştir.
ABSTRACT:
This
study aims to set a course and involves a guidebook for owners of hotel /
restaurant / catering business (or for the ones planning to start a catering
business) whom have lack of information about occupational health and safety
law and applicable legislation, to make the owners capable of fulfilling their
obligations due to the law. Convenient answers to employers occupational health
related questions such as "what is occupational health and safety? What
occupational accident and occupational illnesses mean and what are the pecuniary
losses and intangible damages of these?
What
are the legal sanctions for the employers who evade their obligations on this
topic?" are tried to be covered by this study.
Work-related
accident rates in Turkey are analysed. Frequent occupational accidents and illnesses
are addressed and the importance of employers approaches' in these incidents is
explained.
Laws,
codes and regulations regarding hotel/restaurant/catering sector are analysed
due to obtain employers and employees obligations in accordance with the law
no. 6331. New business owners' and employees' obligations within the scope of
the law no.6331 are indicated step by step and benefits of fulfilling these
obligations are clarified. A sample restaurant risk assessment and emergency
action plan has been made to make employers take advantage of making their own
risk assessment and emergency action plan.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder