Oğuzhan TİRYAKİ tarafından hazırlanmış olan " Fındık Tarımı
Çalışanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Fiziksel ve Ergonomik
Tehlikelerle İlgili Bilgi Düzeylerine Etkisi " konulu Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Bu
çalışma; Trabzon Arsin ilçesinde yaşayan 60 fındık tarımı çalışanının fındık
tarımında karşılaştıkları tehlike ve risklere dikkat çekmek, iş sağlığı ve
güvenliği rehberi doğrultusunda hazırlanacak eğitimin ne kadar etkili
olabileceğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Müdahale çalışması olarak yapılan bu
araştırmada katılımcılara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve broşürü
öncesinde temel bilgi düzeyini belirlemek amacıyla ön test uygulaması
yapılmıştır. Eğitim ve broşür verildikten iki hafta sonra son test yapılarak
bireylerin bilgi düzeyindeki artış belirlenmiştir. 35 sorudan oluşan anket
formunun ilk 10 sorusu sosyodemografik özellikleri belirleyici, 25 sorusu ise
iş sağlığı ve güvenliği hakkında temel bilgi düzeyini belirleyici sorulardan oluşmaktadır.
Katılımcıların %53,3'ü erkek olup yaş ortalamaları 43.0±14.4 ve %46,7'si kadın
olup yaş ortalamaları 37.2±15,0 yıldır. Bireylerin %60,0'ı fındık tarımıyla
uğraşırken kaza geçirdiğini, %71,7'si daha önce iş sağlığı ve güvenliği ile
ilgili herhangi bir eğitim almadığını belirtmiştir. Katılımcıların iş sağlığı
ve güvenliğinde fiziksel tehlike ve riskler hakkında bilgi puanı düzeyleri
eğitim öncesi 62.7±17.8 iken eğitim sonrası 79.3±16,3 olarak anlamlı derecede
artış göstermiştir (p<0.001). Eğitim sonrası son test puanına genç yaşta
olmanın (p=0.001), yüksek eğitim düzeyinin (p=0.004), normal BKİ'nin (p=0.038),
daha önce eğitim almış olmanın (p=0.002) ve daha önce kaza geçirmemiş olmanın
(p=0.027) anlamlı olarak olumlu yönde etki ettiği tespit edilmiştir.
Bu
çalışmada Trabzon'da fındık tarımı çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği
hakkında fiziksel ve ergonomik riskler konusunda bilgi eksiklikleri olduğu
görülmüştür. Bu eksikliklerin doğru eğitimler verilerek giderilebileceği tespit
edilmiştir. Çalışanların eğitimleri için üniversiteler, tarım il ve ilçe
müdürlükleri, tarım kooperatifleri kullanılabilir. Ayrıca yerel radyo ve
televizyon kanallarından da yardım alınabilir.
ABSTRACT:
The
study was conducted with 60 workers living in the Arsin district of the
province of Trabzon and working in hazelnut farming in order to draw attention
to the hazards and risks of hazelnut farming and to show the effectiveness of
the training to be prepared in line with the occupational health and safety
guidelines. In this intervention study, a pre-test was applied to determine the
basic knowledge levels prior to the occupational health and safety training and
the brochure to be given to the participants. Two weeks after giving the
training and the brochures, the post-test was applied to determine the increase
in the knowledge levels of the individuals. The first 10 items of the 35-item
questionnaire were the questions to determine sociodemographic characteristics
and remaining 25 items were consisting of questions to determine the basic
knowledge level about occupational health and safety. Of the participants,
53.3% was male and their mean age was 43.0±14.4% and 46.7% was female and the
mean age of the females was 37.2±15.0 years. Of the individuals, 60.0% had
accidents while working in hazelnut farming, and 71.7% had never received any
training related to occupational health and safety. The knowledge levels of
participants about physical hazards and risks in occupational health and safety
increased significantly from 62.7±17.8 points before the training to 79.3±16.3
points after the training (p<0.001). It was found that being young
(p=0.001), higher level of education (p=0.004), normal BMI (p=0.038), previous
training (p=0.002) and having never had an accident (p=0.027) were found to
significantly and positively affect the post-test score.
In
this study, workers in hazelnut farming in Trabzon were found to lack
information about physical and ergonomic risks related to occupational health
and safety. These deficiencies can be eliminated by providing proper training.
Universities, directorates of provincial and district agriculture, and
agricultural cooperatives can be used for training of workers. In addition, the
local radio and television channels can also be utilized in this regard.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder