Filiz YILDIZ tarafından hazırlanmış olan " Gıda
Sektöründe Çalışanların İş Kazalarına Bakış Açıları " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
İş
kazalarının son yıllardaki artışı, bu konuya ilgiyi artırmış, oluşan hassasiyet
ve önlemler bu konudaki çalışmalara hız kazandırmıştır. İş kazası denilince
akla gelen sektörler madencilik ve inşaattır. Gıda imalat sektörü neredeyse
tehlikesiz gibi görünen, oluşan kazaların, yaşanan olayların çok da ciddiye
alınmadığı, tehlike sınıfları tebliğinde bile az ve tehlikeli grupta yer alan
bir sektördür. Gıda imalat sektörü, en fazla işyerine sahip sektörler arasında
bulunmaktadır ve 2014 yılında en çok iş kazası yaşanan ilk on sektörün
içindedir. Yine 2014 yılında toplam 30 sigortalı çalışan, bu kazalar sebebiyle hayatını
kaybetmiştir. Son beş yılın gıda sektöründeki iş kazalarına bağlı ölüm
ortalaması ise %28,6’dır. Gelişen ve değişen teknolojiye rağmen kazalar ne
yazık ki yaşanmaya devam etmiştir. Bu çalışmada gıda sektöründe yaşanan iş
kazaları incelenmiş, gıda sektörünün gelişimine bağlı yansımaları çeşitli
kıstaslara göre değerlendirilmiştir.
Araştırmanın
amacı; gelişen teknolojiye rağmen işçi sayısı azalsa dahi, kazalarda azalma sağlanamaması,
hatta makinelerin kaza boyutlarını daha ciddi durumlara taşıyor olması sebebiyle
çalışanların iş kazalarına bakış açılarını incelemektir. Güvensiz davranışlar alışkanlıklara
dönüştürmeden değiştirilmelidir. Aksi taktirde dönüşü olmayan yollara girilebilir.
Gelişen teknolojinin nimetlerine ve bilgiye ulaşma hızına rağmen hala iş kazalarının
yaşanıyor ve önlenemiyorsa bunun insan psikolojisi ve eğitimiyle ilgisi olmalıdır.
Bu sebeple iş kazalarını önlemek ve azaltmak için öncelikle çalışanı tanımak ve
onun beyin faaliyetlerini yönetebilmek gerekir yani eğitmek öğretmek ve
güvensiz davranışları düzeltmek önemlidir.
ABSTRACT:
The
increase in occupational accidents in recent years has increased the interest
in this issue and the sensitivity and measures have accelerated the studies on
this issue. When it comes to occupational accidents, the sectors that come to
mind are mining and construction. The food manufacturing sector is almost
non-hazardous, and it is a sector that is in a low and dangerous group even in
danger class notifications. The food manufacturing sector is one of the sectors
with the highest number of workplaces, and it is among the top ten sectors with
the highest number of work accidents in 2014. Again in 2014, a total of 30
insured employees died due to these accidents. The average death rate of the
last five years related to work accidents in the food sector is 28.6%. Despite
the developing and changing technology, accidents have continued to happen
unfortunately. In this study, the occupational accidents in food sector were
examined and their reflections related to the development of food sector were
evaluated according to various criteria.
Purpose
of the research; Despite the decrease in the number of workers despite the
developing technology, it is not possible to achieve a reduction in accidents,
and even the fact that the machines carry the accident dimensions to more
serious situations. Insecure behavior should be changed without converting into
habits. Otherwise, nonreturn roads can be entered. In spite of the blessings of
the developing technology and the speed of access to information, if work
accidents are experienced and cannot be avoided, this should be related to
human psychology and education. Therefore, in order to prevent and reduce work
accidents, it is important to know the employee first and to manage his brain
activities, ie to educate and to correct unsafe behavior.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder