25 Nisan 2020 Cumartesi

Gıda Sektöründe Çalışanların İş Kazalarına Bakış Açıları

Filiz YILDIZ tarafından hazırlanmış olan " Gıda Sektöründe Çalışanların İş Kazalarına Bakış Açıları " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.



ÖZET:


İş kazalarının son yıllardaki artışı, bu konuya ilgiyi artırmış, oluşan hassasiyet ve önlemler bu konudaki çalışmalara hız kazandırmıştır. İş kazası denilince akla gelen sektörler madencilik ve inşaattır. Gıda imalat sektörü neredeyse tehlikesiz gibi görünen, oluşan kazaların, yaşanan olayların çok da ciddiye alınmadığı, tehlike sınıfları tebliğinde bile az ve tehlikeli grupta yer alan bir sektördür. Gıda imalat sektörü, en fazla işyerine sahip sektörler arasında bulunmaktadır ve 2014 yılında en çok iş kazası yaşanan ilk on sektörün içindedir. Yine 2014 yılında toplam 30 sigortalı çalışan, bu kazalar sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Son beş yılın gıda sektöründeki iş kazalarına bağlı ölüm ortalaması ise %28,6’dır. Gelişen ve değişen teknolojiye rağmen kazalar ne yazık ki yaşanmaya devam etmiştir. Bu çalışmada gıda sektöründe yaşanan iş kazaları incelenmiş, gıda sektörünün gelişimine bağlı yansımaları çeşitli kıstaslara göre değerlendirilmiştir.

Araştırmanın amacı; gelişen teknolojiye rağmen işçi sayısı azalsa dahi, kazalarda azalma sağlanamaması, hatta makinelerin kaza boyutlarını daha ciddi durumlara taşıyor olması sebebiyle çalışanların iş kazalarına bakış açılarını incelemektir. Güvensiz davranışlar alışkanlıklara dönüştürmeden değiştirilmelidir. Aksi taktirde dönüşü olmayan yollara girilebilir. Gelişen teknolojinin nimetlerine ve bilgiye ulaşma hızına rağmen hala iş kazalarının yaşanıyor ve önlenemiyorsa bunun insan psikolojisi ve eğitimiyle ilgisi olmalıdır. Bu sebeple iş kazalarını önlemek ve azaltmak için öncelikle çalışanı tanımak ve onun beyin faaliyetlerini yönetebilmek gerekir yani eğitmek öğretmek ve güvensiz davranışları düzeltmek önemlidir.


ABSTRACT:

The increase in occupational accidents in recent years has increased the interest in this issue and the sensitivity and measures have accelerated the studies on this issue. When it comes to occupational accidents, the sectors that come to mind are mining and construction. The food manufacturing sector is almost non-hazardous, and it is a sector that is in a low and dangerous group even in danger class notifications. The food manufacturing sector is one of the sectors with the highest number of workplaces, and it is among the top ten sectors with the highest number of work accidents in 2014. Again in 2014, a total of 30 insured employees died due to these accidents. The average death rate of the last five years related to work accidents in the food sector is 28.6%. Despite the developing and changing technology, accidents have continued to happen unfortunately. In this study, the occupational accidents in food sector were examined and their reflections related to the development of food sector were evaluated according to various criteria.
Purpose of the research; Despite the decrease in the number of workers despite the developing technology, it is not possible to achieve a reduction in accidents, and even the fact that the machines carry the accident dimensions to more serious situations. Insecure behavior should be changed without converting into habits. Otherwise, nonreturn roads can be entered. In spite of the blessings of the developing technology and the speed of access to information, if work accidents are experienced and cannot be avoided, this should be related to human psychology and education. Therefore, in order to prevent and reduce work accidents, it is important to know the employee first and to manage his brain activities, ie to educate and to correct unsafe behavior.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder