Nevin ÇOLAK tarafından hazırlanmış olan " İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Analizi: Gıda Sektöründe Bir Uygulama " konulu İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Ülkemizde
ve dünyada yaşanan teknolojik gelişim ve yeniliklere paralel olarak çalışma
ortamlarında iş kazaları ve meslek hastalıkları riskleri de artmakta, bu durum iş
sağlığı ve iş güvenliğinin önem kazanmasına neden olmaktadır.
İş
sağlığı ve güvenliği konusunda yürütülen planlı ve sistemli çalışmalar, çalışma
ortamının sebep olduğu iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı oluşan ekonomik
ve sosyal kayıpları önlemektedir. Ayrıca çalışanların sağlığının korunması ve
desteklenmesinde, çalışma kapasiteleri ile becerilerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinde
tüm paydaşlar için güvenli ve sağlıklı çalışma ortamının kurulması ve
sürdürülmesinde önemli rol oynamaktadır.
Bu
çalışmada gıda sektöründeki bir işletmede iş sağlığı ve güvenliği kapsamında
5x5 matris tablosu kullanılarak risk analizi uygulaması yapılmıştır. Buna göre,
gıda sektöründe çalışanların sağlığını tehdit eden ve edebilecek potansiyel
risklerin, olasılığı, şiddeti ve risk ağırlığı hazırlanan risk analiz tablosu
ve 5x5 matris tablosu kullanılarak belirlenmiştir. Gıda işletmesinde olası
risklerin şiddetleri ve risk ağırlıklarına yönelik bilgiler elde edilerek,
önleme faaliyetleri, iş sağlığı ve güvenliğinde ilgili mevzuatla
ilişkilendirilip alınabilecek önlemler açıklanmıştır.
ABSTRACT:
The
risk of occupational diseases and industrial accidents is increasing at
operating environments, in parallel with the technological innovation and
development in both world and especially our country. This leads to prominence
of the issue, ‘The Occupational Health and Safety’.
Planned
and systematic studies conducted related to the occupational health and safety
are preventing the financial and social process originating from industrial accidents
and occupational diseases caused by operational environments. Besides, the
studies are playing important roles in the issues such; protection and
promotion of workers’ health, strengthening and development of working capacity
and skills, establishment and prosecution of safe and healthy working
environment for all stake holders.
In
this study, an application of risk analysis has been carried out by using a 5*5
matrix table within the scope of occupational health and safety for a business
firm in the food sector. Accordingly, probability, intensity and risk weight of
the potential risks threatening the health of the employees of the food
industry, have been determined by using both Risk Analysis and 5X5 Matrix
tables. Firstly, information about intensity and weights of the potential risks
of the food business firm was obtained. Then, the required precautions have
been clarified by linking to the relevant
legislation.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder