27 Nisan 2020 Pazartesi

İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Analizi: Gıda Sektöründe Bir Uygulama

Nevin ÇOLAK tarafından hazırlanmış olan " İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Analizi: Gıda Sektöründe Bir Uygulama " konulu İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:


Ülkemizde ve dünyada yaşanan teknolojik gelişim ve yeniliklere paralel olarak çalışma ortamlarında iş kazaları ve meslek hastalıkları riskleri de artmakta, bu durum iş sağlığı ve iş güvenliğinin önem kazanmasına neden olmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda yürütülen planlı ve sistemli çalışmalar, çalışma ortamının sebep olduğu iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı oluşan ekonomik ve sosyal kayıpları önlemektedir. Ayrıca çalışanların sağlığının korunması ve desteklenmesinde, çalışma kapasiteleri ile becerilerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinde tüm paydaşlar için güvenli ve sağlıklı çalışma ortamının kurulması ve sürdürülmesinde önemli rol oynamaktadır.

Bu çalışmada gıda sektöründeki bir işletmede iş sağlığı ve güvenliği kapsamında 5x5 matris tablosu kullanılarak risk analizi uygulaması yapılmıştır. Buna göre, gıda sektöründe çalışanların sağlığını tehdit eden ve edebilecek potansiyel risklerin, olasılığı, şiddeti ve risk ağırlığı hazırlanan risk analiz tablosu ve 5x5 matris tablosu kullanılarak belirlenmiştir. Gıda işletmesinde olası risklerin şiddetleri ve risk ağırlıklarına yönelik bilgiler elde edilerek, önleme faaliyetleri, iş sağlığı ve güvenliğinde ilgili mevzuatla ilişkilendirilip alınabilecek önlemler açıklanmıştır.


ABSTRACT:

The risk of occupational diseases and industrial accidents is increasing at operating environments, in parallel with the technological innovation and development in both world and especially our country. This leads to prominence of the issue, ‘The Occupational Health and Safety’.
Planned and systematic studies conducted related to the occupational health and safety are preventing the financial and social process originating from industrial accidents and occupational diseases caused by operational environments. Besides, the studies are playing important roles in the issues such; protection and promotion of workers’ health, strengthening and development of working capacity and skills, establishment and prosecution of safe and healthy working environment for all stake holders.
In this study, an application of risk analysis has been carried out by using a 5*5 matrix table within the scope of occupational health and safety for a business firm in the food sector. Accordingly, probability, intensity and risk weight of the potential risks threatening the health of the employees of the food industry, have been determined by using both Risk Analysis and 5X5 Matrix tables. Firstly, information about intensity and weights of the potential risks of the food business firm was obtained. Then, the required precautions have been clarified by linking to the relevant legislation.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder