25 Nisan 2020 Cumartesi

Süt Ürünleri İmalatında Risk Değerlendirmesi



Ayşe ORHAN tarafından " Süt Ürünleri İmalatında Risk Değerlendirmesi" konulu İş sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.




ÖZET:

Süt ürünleri imalat sektörü sütün fabrikaya kabulünden son ürün sevkiyatına kadar birçok proses aşamasını ve bu aşamalara bağlı olarak birçok tehlikeyi barındırmaktadır. Bu çalışmada, süt ürünleri imalatçısı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) iş sağlığı ve güvenliği yönünden değerlendirilmesi ve sektöre özgü risklerin ortaya konulmasıdır hedeflenmiştir. Bu amaçla bir sanayi bölgesinde faaliyet gösteren üç süt ürünleri imalatçısı KOBİ örnek olarak seçilmiş ve bu işletmelerde gözlemlerde bulunulmuştur. Fine-Kinney risk değerlendirmesi metodu ile pastörize süt, beyaz peynir, kaşar peyniri ve tereyağı üretim prosesleri ele alınmış, çalışma kapsamındaki işletmelerde ve sektördeki riskler genel hatlarıyla belirlenmiştir. İşletmeler yapılan işlemlere göre yedi faaliyet bölümüne, riskler ise iş sağlığı ve güvenliği koşullarına göre sekiz etmen bölümüne ayrılmış, böylece risklerin bölümlere, etmenlere ve düzeylerine göre dağılımları konusunda istatistiki veriler elde edilmiştir. İşletmelerde sırasıyla 113, 149 ve 84 adet risk belirlenmiştir. Analizler sonucu en fazla risk kaşar peyniri üretim prosesinde tespit edilmiştir. Bununla birlikte her üç işletmede de en fazla risk işyeri ortamından kaynaklı etmenler kapsamındadır. Risk düzeylerinin risk etmenlerine göre dağılımına bakıldığında ise işletmelerdeki uygulamalara paralel olarak değişkenlik gösterdiği görülmüştür.

ABSTRACT:

Milk products manufacturing sector contains many process steps which range from milk receiving to the end product and hazards related to these process steps. The aim of this thesis study is to assess health and safety conditions of milk products manufacturer small and medium size enterprises and identify the risks in the industry. For this purpose, three milk products manufacturer small and medium size enterprises have been selected as a model workplace and observed. Pasteurized milk, feta cheese, kashar cheese and butter production processes have been examined and risks in the selected plants and milk products industry were determined with the method of Fine-Kinney risk assessment. In this study, enterprises have been divided into seven process parts according to the processes, and risks have been divided into eight occupational health and safety factor groups to acquire statistical data. Respectively 113, 149 and 84 risks have been determined at the enterprises. It has been found out in analyses that the risks are mostly in kashar cheese production processes. In addition, the most risks are based on the workplace environment in all of three plants. According to distribution of risk factors, it was determined that risk levels were varied from applications on enterprises.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder