Tuğba KÖSEİBİŞ tarafından hazırlanmış olan " İstanbul İlindeki Şantiyelerde Olası Gıda Zehirlenmelerine Karşı Alınabilecek Önlemlere İlişkin İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerinin Farkındalığı Üzerine Bir Araştırma " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Gıdaların
yemek üretim yerlerinde belirli teknik aşamalardan geçip üretilmesi ve
insanların bu yemeklerle beslenmesi "toplu beslenme" olarak
tanımlanmaktadır. Toplu tüketim yerlerinde, yeterli hijyen şartları
sağlanmadığında gıda kaynaklı rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.
Mikroorganizmalar tarafından gıdalarda oluşturulan toksinlerin vücuda
alınmasıyla gıda intoksikasyonları, hastalık oluşturan bakterilerin gıdalarla
beraber alınmasıyla da gıda enfeksiyonları meydana gelmektedir ve her iki durum
birden fazla insanı olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir.
İşyerlerinde
gıda zehirlenmeleri sonucu ölüm/ hastalanma da iş kazası olarak kabul
edilmektedir. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanı çalıştırma
zorunluluğu bulunan inşaatlarda, gıda zehirlenmelerine karşı alınacak
önlemlerin belirlenmesi ve işverene önerilerde bulunma sorumluluğu bulunan
uzmanların, istihdamın en yoğun olduğu sektörlerden inşaat sektöründeki konuya
farkındalığının ve çalışmalarının araştırılması üzerine anket çalışması
uygulanmıştır.
Çalışmanın
bulgularına göre, İSG uzmanlarının gıda zehirlenmelerine karşı farkındalık
düzeyleri ile yaptıkları çalışmalar arasında pozitif yönlü bir ilişki
bulunmaktadır. Ancak katılımcıların olası gıda zehirlenmelerine karşı farkındalık
düzeyleri ile sosyo-demografik özellikleri arasında anlamlı bir farklılık
bulunmamaktadır. Katılımcıların olası gıda zehirlenmelerine karşı yaptıkları
çalışmalar ile cinsiyet grubu arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir
farklılık bulunmakta, ancak diğer demografik değişkenlerde anlamlı bir
farklılık bulunmamaktadır. Sonuç olarak İSG uzmanlarının gıda zehirlenmelerine
karşı farkındalık düzeylerinin yükselmesinin yaptıkları çalışmaların artmasına
katkı sağlayacağı söylenebilmektedir.
ABSTRACT:
Collective
nutrition is defined as producing food through specific technical stages and
feeding people with these foods. If adequate hygiene conditions are not met in
the mass consumption areas that serve to meet the nutritional needs of people,
food borne diseases may occur. At these production sites, which may have the
potential to affect more than one person negatively, food intoxications occur
by ingestion of toxins in food by microorganisms and food infections occur when
the disease-forming bacteria are taken together with foods. Death / sickness as
a result of food poisoning in workplaces is accepted as work accident.
The
aim of this study is to investigate the relationship between occupational
health and safety experts' awareness of possible food poisoning and their
studies against possible food poisoning. Also, to emphasize the importance of
awareness of OHS experts' against possible food poisoning in construction
sites.
According
to the findings of the study, there is a positive relationship between OHS
experts' awareness of food poisoning and their studies. However, there is no
significant difference the participants' awareness of possible food poisoning
and their socio-demographic characteristics. Likewise, there is a statistically
significant difference between the participants' work against possible food
poisoning and their sex. As a result, it can be said that the increase of
awareness of OHS experts against food poisoning will contribute to their
prevention studies.
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=T1mWGp9MngYYkCSgiJvtVjYT2CykQs__55NyQf0N60aZ1Tx-K7Ar-VNrQ5_DJ_F1
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder