Emre YAŞAR tarafından hazırlanmış olan " Tavukçuluk Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği " konulu Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Ülkemizde
değişen yaşam tarzları ve beslenme seçeneklerindeki yeni talepler, tavukçuluk
sektörünün genişlemesini teşvik etmiştir. Sektörde işgücü büyümüş ve tavuk
işleme yöntemleri değişmiştir. Bu sebeple, tavukçuluk endüstrisinde
çalışanların karşı karşıya kaldıkları ilave ve farklı tehlikeler ortaya
çıkmıştır.
Tavukçuluk
endüstrisi; genel olarak kuluçkahane, civciv yetiştirme çiftlikleri, yem
işletmeleri ve işleme tesislerinden oluşmaktadır.
Tavuk
işleme tesislerinde birçok ciddi güvenlik ve sağlık tehlikeleri vardır. Bu
tehlikeler; yüksek gürültüye maruz kalma, tehlikeli ekipman, kaygan zemin,
kas-iskelet sistemi bozuklukları ve tehlikeli kimyasalları (soğutucu olarak
kullanılan amonyak dahil) içerir.
Bu
tezde tavuk işleme tesisleri iş sağlığı ve güvenliği yönünden irdelenmiştir.
ABSTRACT:
New
demands from changing lifestyles and dietary choices have prompted expansion in
the poultry industry in our state. The workforce has grown and poultry
processing methods have changed. There has been appeared to additional and
different hazards that confront employees in the poultry industry.
The
poultry industry can include places such as hatcheries and farms where chicks
are grown; feed mills where grainsare stored, selected and mixed for
hatcheries; and processing plants.
There
are many serious safety and health hazards in the poultry processing industry.
These hazards include exposure to high noise levels, dangerous equipment,
slippery floors, musculoskeletal disorders, and hazardous chemicals (including
ammonia that is used as a refrigerant).
This
thesis focuses on occupational health and safety in the processing industry of
chicken.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder