Sena AKELOĞLU tarafından hazırlanmış olan " Vardiyalı
Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi ve Bir Gıda
Fabrikasındaki İyi Uygulama Teknikleri " konulu Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
İnsanlığın
varoluşundan bu yana gereksinimlerini gidermek için zorunlu olarak
gerçekleştirdiği üretme eylemine paralel olarak bu süreçte karşılaştığı tehlike
ve riskler gün geçtikçe farklılık göstermiş, değişen risklere karşı alınması
gereken önlemler gün geçtikçe çeşitlilik kazanmıştır. Gelişen endüstrileşme ve
teknolojik gelişmeler neticesinde günümüzde potansiyel risklere karşı alınan
önlemler "İş Sağlığı ve Güvenliği" başlığında incelenmekte olup iş
kazaları ve meslek hastalıklarının sıfıra indirilmesi hedeflenmektedir. Bu
hedefe ulaşmakta en büyük rol çalışana düşmektedir. Bu çalışmada 6331 İş
Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde çalışanların yükümlülükleri
incelenmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda Adana'da yer alan bir gıda firmasında çalışanların
iş sağlığı ve güvenliği bilinci, kuralları uygulanma alışkanlıkları ve
vardiyalı çalışmalarda uygulanabilirlikleri sorgulamak adına yapılan anket
çalışması sonuçları SPSS.20 programı kullanılarak analiz edilmeye
çalışılmıştır. Sonuç olarak çalışanların hangi kıdem veya görevde olursa olsun
İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına üst yönetim tarafından uygulanacak cezai
işlem çekincesinden değil iş kazası veya meslek hastalıklarına maruz kalmamak
için uydukları yargısına varılmıştır.
ABSTRACT:
The
danger and risks that have been encountered in this process have been changing
day by day in parallel with the production action that has been made obligatory
for the necessity of mankind since the existence of mankind, and the measures
to be taken against the changing risks have become increasingly diverse day by
day. As a result of developing industrialization and technological
developments, the measures taken against the potential risks today are being
examined under the heading "Occupational Health and Safety" and it is
aimed to reduce job accidents and occupational diseases. The biggest role in
reaching this goal belong to workers. In this study, it was tried not to
examine the obligations of the employees within scope of the 6331 Occupational
Health and Safety Law. At the same time, it was tried to analyze of the results
with using SPSS 20. Programme for the questionnaire survey in order to question
the occupational health and safety awareness, the habits of implementing the rules
and the applicability in the shift work for a food firm in Adana. As a result
it is has been come out that, the employees obeyed the Occupational Health and
Safety rules for avoid occupational accidents and diseases, not for to be
imposed penalty processes by senior management. This situation is same for
different tasks and experienced employees.
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vbVkXe1KChYWNElr1MuLZgqFvacrWc-qKR12gGvj2L3n6f0M5MzX51LhiSEaPWTo
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder