Tolga YILMAZ tarafından hazırlanmış olan " Bir Gıda İşletmesinde Fine & Kinney Metodu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Risk Değerlendirmesi " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
İş
sağlığı ve güvenliğinin nihai hedefi çalışanların sağlığını korumaktır. Meydana
gelen iş kazalarının ve oluşan zararların sadece çalışan hatalarından
kaynaklandığı düşünülse de İSG üzerine yapılan bilimsel çalışmalar sonucu
çalışma ortamından da kaynaklandığı anlaşılmıştır. Çalışanlardan ve çalışma
ortamından kaynaklanan tehlikelerin en aza indirilmesi ancak iyi bir risk
analizi ve yapılan analizlerin bilimsel yöntemlerle değerlendirilerek,
çalışanlara ve çalışma ortamına uygulanmasıyla mümkündür.
Bu
çalışmada Çanakkale ilinde unlu mamuller üretim faaliyetleri yürüten kurumsal
bir imalathanenin, risk faktörlerinin azaltılması amacıyla Fine & Kinney
metodu ile risk değerlendirmesi yapılmıştır. İmalathanenin tüm birimlerinin
ayrı ayrı risk analizi yapılarak elde edilen verilerle risklerin azaltılmasına
yönelik risk değerlendirmesi oluşturulmuştur. Çalışanların iş kazalarından ve
meslek hastalıklarından korunması, imalathanede güvenli çalışma ortamı
sağlanması hedeflenmiştir.
Sonuç
olarak işletmenin ayrı ayrı incelenen tüm bölümlerinde 100 ayrı risk tespit
edilmiştir. Riskleri meydana getiren tehlike kaynaklarının azaltılmasına
yönelik çözüm önerileri sunulmuş, ayrıca işletmede daha güvenli ve sağlıklı bir
ortam sağlanması maksadıyla tavsiyelerde bulunulmuştur.
ABSTRACT:
The
primary purpose of occupational health and safety is to protect the health of
employees. Although it is thought that occupational accidents and damages are
caused only by employee errors, it has been understood that scientific studies
on occupational health and safety also result from working environment.
Minimizing the hazards arising from the employees and the working environment
is only possible through a good risk analysis, evaluation of the analyzes using
scientific methods and applying them to the employees and the working
environment.
In
this study, a risk analysis and risk assessment was conducted by using Fine
& Kinney risk assessment method in order to reduce the risk factors of a
corporate factory which carries out bakery production activities in Çanakkale.
With the data obtained via risk analysis of all units of the plant separately,
a risk assessment for risk reduction was created. Protecting employees from
work accidents and occupational diseases and to providing a safer working
environment in the factory plant was aimed.
As
a result, 100 different risks have been identified in all sections of the
entity which were examined separately. Suggestions were made to reduce the risk
sources that create risks and recommendations were made in order to provide a
safer and healthier environment in the plant.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder