Ayşe SARILAR tarafından hazırlanmış olan " Bir Gıda İşletmesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönünden Risk Değerlendirmesi " konulu Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Uzmanlık tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
Sanayileşme
ve teknolojik gelişmelere paralel olarak işyerlerinde çalışanların sağlığı ve
güvenliği ile ilgili birtakım sorunlar ortaya çıkmıştır. Başlangıçta fazla önemsenmeyen
ve iş sürecinin bir parçası gibi görülen iş kazaları ve kayıplar daha sonraki
dönemde sorgulanmaya başlanmış, kaza ve kayıpların yalnızca işçi hatalarından
değil, aynı zamanda çalışma koşullarından da kaynaklandığı anlaşılmıştır.
Ayrıca iş verimini ve işletmeyi de tehlikeye sokmasıyla iş sağlığı ve güvenliği
konusu önem kazanarak, üzerinde düşünülmesi gerekliliğini doğurmuştur. İşletmelerin
oluşabilecek iş kazalarının ve meslek hastalıklarının sayısını ve maliyetini
minimum seviyeye indirebilmeleri için, iş akışını iyi tanımlamaları, tehlikeleri
belirlemeleri ve risk değerlendirmesi yapması gerekmektedir.
Bu
çalışmada iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramlar, iş sağlığı ve
güvenliği yönetimi, risk yönetimi ve risk değerlendirmesi ele alınmıştır.
Yapılan çalışma kapsamında ayrıca gıda sektöründe yer alan, süt ve süt ürünleri
ile meyve suları üretimi konusunda faaliyet gösteren bir gıda işletmesinde risk
değerlendirme analizi yapılmıştır. Risk değerlendirmesi yapılarak, çalışanları
iş kazalarına ve meslek hastalarına karşı korumak üzere daha sağlıklı ve
güvenli bir çalışma ortamı oluşturulması hedeflenmiştir. Öncelikle işyerindeki
tehlikeler belirlenmiş ve bu tehlikelerle ilgili olan riskler Kinney metodu ile
değerlendirilmiştir.
Sonuç
olarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işyerinde 80 risk tespit edilmiştir.
Daha sonra tespit edilen tüm riskler için o risklerden kaynaklanan tehlikeleri
azaltmak veya kontrol etmek üzere uygun tedbirler belirlenerek çözüm önerileri
sunulmuştur.
ABSRTACT;
A
number of problems related to the health and safety of employees have been emerged
in paralel with the industrialization and technological developments. In the beginning,
work accidents were not considered important and seen as a normal part of
process but later on they were questioned and it was understood that work accidents
and losses are not only caused by workers but also from working conditions. In
addition to this, work safety and health issue has become important and
considered as a requirement because of its potential to risk work efficiency
and organization. To minimize the amount and cost of work accidents and
diseases, organizations must determine process work flow appropriately,
identify hazards and make risk assessments.
In
this study, fundamental concepts related to work safety and health,
occupational health and safety management, risk management, and risk assessment
definitions are discussed. Regarding the thesis work, a risk assessment
analysis in a food company operating in the food industry that produces milk
and dairy products, fruit juices is also made. The principal aim of this study
is to maintain healthy and safety work place conditions with the help of risk
assessment to protect employees against work accidents and diseases. First of
all the hazards in the company identified and the risks associated with that
hazards evaluted with Kinney method.
As
a result, 80 risks regarding the work safety and health are identified in
company. Thereafter, appropriate ways to eliminate or control the hazards for
each risks are determineted and solutions are presented.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder