27 Nisan 2020 Pazartesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Kader İnancının Etkileri

Baskın BEYENAL tarafından hazırlanmış olan " İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Kader İnancının Etkileri  " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:

Tanrının parmağı kavramı ilk olarak Herbert W. Heinrich tarafından 1920'li yılların sonlarında kullanılmıştır. Oluş sebeplerini incelediği 75 000 iş kazası neticesinde bunların beklenmeyen, engellenemeyen ve öngörülemeyen %2'lik kısmını bu kavramla açıklamaya çalışan Heinrich yanılıyor muydu? Meydana gelen iş kazalarının neredeyse tamamının bu %2'lik kısma sokulmaya çalışılması, teorinin birçok sendika ve sivil toplum kuruluşu tarafından eleştirilmesine neden olmuştur. İş kazalarında Tanrının parmağı var mıdır? Varsa toplam iş kazaları içerisindeki ağırlığı iddia edildiği gibi %2 midir? İnsanın kaderi ezelde Allah tarafından yazıldıysa ve başa gelen kazalar, musibetler bu yazgı neticesinde meydana geliyorsa o zaman iş kazalarının tamamı için tanrının parmağı (act's of god-tanrının işi) demek gerekmez mi?

Bu sorulara cevap aradığımız tezimizde kader inancıyla ilintilendirdiğimiz asıl soru şudur: "İnsanların başlarına gelenler, Allah öyle yazdı diye mi gelmektedir, yoksa insan hak etti diye mi Allah öyle yazmaktadır?" İlahi vahyin yol göstericiliğinde konuya bir de sebep sonuç ilişkisi açısından bakarak ilginç ve orijinal sonuçlara ulaşılmıştır. Anlaşılmaya çalışılan bu konu hakkında, çalışanların sahip oldukları tecrübe ve bilginin tespiti amacıyla bir de anket çalışması düzenlenmiştir. Elde edilen sonuçların analizinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili emniyet tedbirlerini alırken kader inancının ne kadar etkili olduğu da tespit edilmeye çalışılmıştır.


ABSTRACT:

The concept of God's Finger was used by Herbert W. Heinrich in late 1920s. Was Heinrich mistaken while he tried to explain unexpected, unpreventable, unpredictable 2% of 75000 occupational accidents he investigated with this concept? The theory has been criticised by many unions and non-governmental organizations because of the efforts trying to put every occupational accidents happened into this 2% portion. Does God's Finger involve in occupational accidents? If it did, would it hold 2% weight as it claimed? If the fate of human has been written by Allah in pre-eterny and accidents, calamities happening as the consequence of this destiny, then should not we say God's Finger (Acts of God) exists for all occupational accidents?
In this article that we are looking for answers to those questions, the main question correlated with faith in destiny is: "Do the things occur in humans' lives as Allah decided to be so or humans deserve what Allah wrote in their destiny?" In the light of revalation, the subject has been reviewed with cause and effect relation approach, consequently interesting and original results have been obtained.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder