Serpil Baştaş ÖZ tarafından hazırlanmış olan " Gıda İşletmesinde İş Hijyeni Açısından Denetim Parametrelerinin Sorgulanması " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Gıda
firmalarında gıda ve iş hijyeni açısından denetim parametrelerinin belirlenmesi
doğrultusunda doğru sorularla objektif nedenlere ve gerçek bulgulara ulaşmak
amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Denetim uygulamalarında Jas-anz denetim formu
ve Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemeleri Üreten İşyerlerine Ait
Denetim ve Kontrol Formu referans alınarak hazırlanan denetim formu
kullanılmıştır. Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair
Yönetmelikte belirtilen işyerinin taşıması gereken özellikler referans
alındığında toz, gürültü, aydınlatma, ekipman hijyeni gibi iş hijyeni
parametrelerinin gıda hijyen açısından da önem taşıdığı görülmektedir. Yetersiz
aydınlatma sonucu gözden kaçabilen ve gıdada bulaşmaya neden olabilen
tehlikeler mevcuttur. Bu bilgileri de kapsayarak yapılan çalışma 5 farklı gıda
firmasında çalışan 150 işçi ile 16 soruluk anket formlarının doldurulması ile
gerçekleştirilmiştir. Veri elde etme ve sonuç değerlendirme yüzde hesaplama
yöntemi ile yapılmıştır. Toplam 16 soruluk anket sorularının genel
değerlendirmesinde sonuç olarak % 59 çalışan (kesinlikle katılıyorum %42 ve
katılıyorum %16) yanıtlaması ile çalışma ortamında gerekli hijyenik koşulların
sağlandığı, %28'i (%7 kesinlikle katılmıyorum ve % 21 katılmıyorum) ise
sağlanmadığı görüşündedirler. Alınan yanıtlarda %13 oranında çalışan ise
'fikrim yok' ile herhangi bir görüş bildirmemiştir. Denetim raporlarında ise
hedeflenen puan, alınan puan ve alınan puanın hedeflenen puana göre yüzdeleri
hesaplanmıştır. Elde edilen yüzde değerin bulunduğu değer aralığına göre
önceden belirlenen iyi, geliştirilmeli veya çalışılamaz sonucuna varılmıştır.
Denetim raporlarına göre çalışmanın yapıldığı beş firmanın üçünde iyi ( sırası
ile %.97 ; %86 ve %84), ikisinde ise geliştirilmeli (%64; %63) olarak
değerlendirilmiştir. Anket ve denetim sonuçları bir arada değerlendirilerek
işletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliği ile hijyen açısından bilgilendirme ve
uygulamaların takibi konusunda eksikler olduğu tespit edilmiştir.
ABSTRACT:
This
study was carried out in food companies in order to reach the objective
findings and real findings in the direction of determining the inspection
parameters in terms of food and work hygiene. In the audit applications, the
audit form prepared by taking into consideration the Jas-anz audit form and the
Inspection and Control Form of the Businesses that Produce Substances and
Materials Found in Food and Food and Composition is used. It is seen that
occupational hygiene parameters such as dust, noise, lighting, equipment
hygiene are important in terms of food hygiene when reference is made to the
characteristics of the workplace specified in the Regulation on the Control and
Supervision of Food Safety and Quality. There are hazards that can lead to
inadequate lighting and food contamination. The study, which includes this
information, was carried out by filling the questionnaires with 150 workers
working in 5 different food companies and 16 questions. As a result of the
overall evaluation of the 16 questionnaires, 28% (7% strongly disagree and 21%
disagree) provided the necessary hygienic conditions in the working environment
with a response of 59% (strongly agree 42% and agree 16%) they are not
provided. 13% of the respondents in the survey said they had no opinion with
'no idea'. In the audit reports, the target score, the score taken, and the
percentage of points scored according to the target score are calculated. The
percentage obtained is based on the range of values for which there is a predetermined
good, improved or unworkable result. According to the audit reports, three of
the five firms good (8.97%, 86% and 84% respectively) both of which were
evaluated as being developed(%64; %63). Surveys and audit results are evaluated
together and it is determined that there is a lack of information on
occupational health, safety and hygiene in the enterprises and follow up of
applications.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder