27 Nisan 2020 Pazartesi

Deniz Ağ Kafes Sistemli Avrupa Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax) Yetiştiricilik Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması

Alpaslan YAVUZCAN tarafından hazırlanmış olan " Deniz Ağ Kafes Sistemli Avrupa Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax) Yetiştiricilik Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sisteminin Uygulanması  " konulu Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:

Bu çalışmanın amacı ticari bir deniz ağ kafes sistemli Avrupa deniz levreği (Dicentrarchus labrax) yetiştiricilik tesisinde, iş sağlığı ve güvenliği açısından ortaya çıkabilecek olası tehlike ve riskleri belirlemek, bu tehlike ve riskleri analiz ederek, kabul edilebilir seviyelerde tutabilmek amacıyla alınması gereken önlemleri belirlemektir.

Uygulama alanı olarak ticari bir deniz ağ kafes sistemli Avrupa deniz levreği yetiştiricilik tesisi seçilmiştir. Risk analizi çalışmasında, L tipi Matris Metodu kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda tehlike ve riskler; karasal, denizel ve nakil üniteleri için ayrı ayrı tespit edilmiş, risk seviyelerinin kabul edilebilir seviyelere gelebilmesi için gerekli önlemler belirlenmiştir. Çalışma kapsamında toplam 33 adet tehlike tespit edilmiştir. İşletmede tolere edilemez ve katlanılabilir risk seviyesinde tehlike tespit edilmemiş, 16 tehlikenin önemli risk seviyesinde olduğu, 17 tehlikenin ise dikkate değer risk seviyesinde olduğu belirlenmiştir. Bu risk seviyelerinin anlamsız risk seviyesine ve tolere edilebilir risk seviyesine düşürülebilmesi için alınabilecek önlemler konusunda çeşitli tavsiyelerde bulunulmuştur.


ABSTRACT:

The aim of this study was to identify the potential hazards and risks that may arise in terms of occupational health and safety and to determine the measures to be taken in order to keep within acceptable levels by analysing these hazards and risks in a commercial marine cage aquaculture system for European sea bass (Dicentrarchus labrax).
A commercial marine cage aquaculture system for European sea bass was chosen as the application area. L-Matrix Method was used in risk analysis study. At the end of the study, hazards and risks were identified individually for terrestrial, marine and transport units and necessary measures were set to come to an acceptable level of risk levels. A total of 33 hazards were identified at the scope of the study. Non allowable and tolerable risk level of danger were not identified, 16 dangers were in significant risk level, and 17 dangers were in remarkable level of risk. Various suggestions about the precautions to be taken advised for reducing these risk levels to pointless and allowable risk levels.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder