Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vjszP7PzV0HebcjFEvDfwIGQltha_3zfwJpYoz_JlBJEuDVzfG83S6VrEtdnBdeP
ÖZ:
Kuruyemişçilik, gıda
sanayi alt sektörleri arasından sebze ve meyve işleme sanayi içinde yer alır.
Kuruyemiş sektörü, tarım sektöründen sağladığı; fındık, fıstık, ceviz, badem,
ay çiçeği, nohut gibi ürünleri, işlenmiş ya da yarı işlenmiş olarak piyasaya
sunmaktadır. Türkiye' de kuruyemiş sektörü; özellikle yurt dışından artan
taleplere bağlı olarak büyük bir gelişme potansiyeline sahiptir. Son yıllarda
tüketicilerin sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmesi ve bu doğrultuda
ambalajlı kuruyemişe yönelmesi, markalı kuruyemiş sektörünün hızlı bir büyüme
trendine girmesine ve kuruyemiş fabrikalarının artmasına sebep olmuştur.
Küreselleşen ve teknolojinin son derece hızla geliştiği günümüz dünyasında gıda
sektörü de aynı hızla yükselmektedir. Gıda ürünlerinin üretimi de arz talep
ilişkisine paralel artmaktadır. Bu sektörde makinelerin yanı sıra sırf
insanların veya her ikisinin beraber çalıştığı ortamlar malumdur. Bu sebeple, çalışanların
iş güvenliği de en az bu üretim kadar önemlidir. Güvensiz ortam ve güvensiz
davranışlardan kaynaklanan iş kazalarının meydana getirdiği sektörlerden birisi
de gıda sektörüdür. Sosyal Güvenlik Kurumu 2017 yılı verilerine göre, Gıda
sektöründe 20270 sigortalı çalışan iş kazası geçirmiştir. Bu çalışmada iş
sağlığı ve güvenliği açısından "Tehlikeli" olarak sınıflandırılan
Gıda sektöründe önemli bir alt kol olan kuruyemiş fabrikasında, iş kazalarına
neden olabilecek faktörlerin belirlenmesi ve alınabilecek önlemlerin tespitine
yönelik araştırma yapılmıştır. Bu nedenle tezimizde, kuruyemiş fabrikasında
yaşanan iş kazaları araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kuruyemiş
fabrikasına aynı iş kazaların yaşanmaması veya yaşanacak iş kazalarını azaltmak
için yapılması gereken çalışmalar araştırılmıştır. Bu kapsamda bir kuruyemiş
fabrikasında, toplamda 176 kişiye 42 sorudan oluşan bir anket uygulanmış,
ankete katılan bireylerden 32 çalışanın iş kazası geçirdiği belirlenmiştir.
Çalışmanın yürütüldüğü anket uygulamasında iş kazalarına neden olabilecek
faktörler, çalışanın iş kazası geçirme durumu ile demografik özellikleri,
işyeri çalışma koşulları ve iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları iş sağlığı ve
güvenliği ile ilgili faktörler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki
olup olmadığına bakılmıştır. Ayrıca fabrikanın iş kazası kayıtlarını
incelediğimizde 60 çalışanın iş kazası geçirdiği tespit edilmiştir. Bu
çalışmada iş kazasına neden olabilecek faktörlerin tespitinde ayrıca saha
gözlemi ve risk değerlendirmesi de yapılmıştır. Sonuç olarak kazaya neden
olabilecek faktörlerin, sadece makine kullanımıyla ilgili olmadığı, çalışma
alanları ve personellerin güvensiz davranışlarından biri olan çalışanın
dikkatsizliği sonucu olabileceğinin tespiti yapılmış ve alınabilecek önlemler
çalışmanın içerisinde detaylı olarak açıklanmıştır. Bu çalışmada 6331 Sayılı iş
sağlığı ve güvenliği kanunundan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
verilerinden, İLO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Sözleşme ve Dünya Sağlık Örgütü
(WHO) Maddelerinden vb. çeşitli kaynaklar araştırılarak Literatür
çalıştırılması yapılmıştır. İş kazaları sadece güvensiz ortam kaynaklı değil,
kişilerin iş güvenliği bilgisinin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Bunun
sonucunda kuruyemiş fabrikasının kullanması gereken üretim makineleri ve
paketleme makineleri insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu, doğru şekilde
kullanılmadığı ve teknik önlemlerin alınmadığı takdirde istenmeyen sonuçların
doğuracağı yaşanan iş kazalarından, açıkça görebiliriz. Bu çalışmada iş
kazalarına neden olan ilişki etmenlerin hangi faktörler olduğunu belirleyerek
ve alınabilecek önlemlerin tespitinin yapılması amaçlanmıştır. Belirtilen
amaçlar ve bu amaçlar doğrultusunda edinilecek faydalar nedeniyle
katılımcıların demografik özellikleri tanımlanmış ve iş sağlığı ve iş kazaları
ile ilgili sorular sorularak algıları ölçülmüştür. Araştırma grubu Gebze
Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir Kuruyemiş fabrikasındaki çalışanlardan
oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS programıyla analiz edilmiş, bulgular
çizelge haline getirilmiş, sonuçlar yorumlanarak geliştirilen öneriler
sunulmuştur.
ABSTRACT:
Dried Fruits (Nuts) are among the
sub-sectors of the food industry in the vegetable and fruit processing
industry. Dried fruit sector from the agricultural sector provided; nuts, peanuts,
walnuts, almonds, sunflower seeds, chickpeas products such as processed or
semi-processed into the market. The dried fruits sector in Turkey has a great
development potential, especially due to increasing demand from abroad. In
recent years, consumers ' awareness of healthy nutrition and in this respect,
packaging dried dried fruits in the industry of the brand has entered a rapid
growth trend and the growing of dried plants caused. In today's world, where
globalization and technology are rapidly developing, the food sector is rising
at the same pace. Production of food products is increasing parallel to
supply-demand relationship. In this sector, machines, as well as just people or
both working environments are known. For this reason, the safety of employees
is as important as this production. The food sector is one of the sectors
caused by work accidents caused by unsafe environment and unsafe behavior.
According to the data of the social security institution 2017, 20270 insured
workers in the food sector had a work accident. In this study, a research was
carried out to determine the factors that could cause occupational accidents
and to determine the measures that could be taken in the Nuts Factory, which is
an important sub-branch in the food sector, which is classified as
"dangerous" in terms of Occupational Health and safety. For this
reason, in our thesis, the work accidents in the dried fruit factory were
investigated. According to the results of the research, the same work accidents
do not occur in the dried fruit factory or work should be done to reduce the
accidents to be experienced. In this context, a survey of 42 questions was
applied to 176 people in a dried fruit factory, and 32 employees from the
respondents were identified as having a job accident. In the survey conducted
in the study, the factors that may cause work accidents, employee work accident
conditions and demographic characteristics, workplace working conditions and
occupational health and safety practices were examined whether there was a
statistically significant relationship between the factors related to
occupational health and safety. In addition, when we examine the work accident
records of the factory, it was found that 60 workers had suffered from work
accidents. In this study, field observation and risk assessment were also
performed in determining the factors that could cause occupational accidents.
As a result, it was determined that the factors that could cause the accident
could be the result of the carelessness of the employee, which is one of the
unsafe behaviors of the working areas and personnel, and the precautions that
could be taken were explained in detail in the study. In this study, the
Occupational health and Safety Law No. 6331, Ministry of Labour and Social Security
data, ILO (International Labour Organization ) Convention and World Health
Organization (WHO) articles, etc. various sources were investigated and the
literature was studied. Occupational accidents are not only caused by insecure
environment, but also due to the lack of Occupational Safety Information. As a
result of this, we can clearly see how important production machines and
packaging machines are for human life, and the work accidents that will result
in undesired results if technical precautions are not taken and improperly
used. In this study, it is the determination of the factors which could cause
occupational accidents and the measures that could be taken. The demographic
characteristics of the participants were defined and their perceptions were
measured by asking questions related to occupational health and occupational
accidents. The research group consists of employees at a dried fruit factory
located in Gebze Organized Industrial Zone. The data were analysed using SPSS
program, the results were tableized, the results were interpreted and the
recommendations were presented.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder