27 Nisan 2020 Pazartesi

Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı

Korkut Gökhan KURTAR tarafından hazırlanmış olan " Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı " konulu Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:


İnsanların gıdaya ulaşım hakları ve sağlıklı beslenmelerinin gereği olarak ihtiyaç duyduğu hayvansal kökenli protein kaynakları git gide azalmaktadır. Meydana gelen bu açığın kapatılması için uzun yıllardır su ürünleri yetiştiriciliği teşvik edilmektedir.
Su ürünleri yetiştiricilik sektörü büyüme ile gelen sorunlar ile karşı karşıyadır. Çevresel kaygılardan dolayı denizel işletmelerin kıyıdan uzaklara taşınması gerekmiştir. Ülkemiz dünyada yaşanan bu değişimlere karşı kayıtsız kalmamış ve denizel yetiştiricilik işletmelerini açık denizlere taşımıştır. Emeğin yoğun olduğu bir sektör olarak istihdam boyutu önemli olan sektör tehlikelere ve kazalara açık hale gelmiştir.

Denizel işletmelerde istihdam edilen çalışanlar bugün, kıyıda olduklarından çok daha fazla risk ve tehlike içerisinde olup kanunlarla belirtilen işçi sağlığı ve güvenliği konusunda işverenler tarafından acil önlemler alınmak durumundadır. Bu çalışmada söz konusu tehlikeler ile oluşan risklere yönelik önlemler incelenmeye çalışılacaktır. Konu mümkün olduğu kadar uluslararası boyutu ile karşılaştırmalı olarak irdelenecektir.


ABSTRACT:

Animal protein resources have been decreasing due to various constraints and fisheries also facing this complex problem. In terms of food security and healthy nutrition rights of human being it has significant importance to supply the markets with high quality animal protein consisting of fisheries products.
Currently, aquaculture sector faces the problems regarding rapid growth. Concerning the environmental impacts of aquaculture, cages systems have been moved to off shore. This movement imposed the laborers to the dangerous activities and high risk factors. As far as it is possible the subject will be examined comparatively.
Today, laborers working in off shore systems are more vulnerable before then they were and in shore aquaculture was not dangerous as it was. On the other hand; to deal with occupational safety and health problems rising due to rapid growth of sector, urgent measures has to be taken. In this context, in the scope of the thesis our purpose is to examine the situation with a comparative study regarding Occupational Health and Safety and risk analysis.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder