Sadiye ASLANYÜREK tarafından hazırlanmış olan " Çay
Tarımı Çalışanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Fiziksel ve Ergonomik
Tehlikelerle İlgili Bilgi Düzeylerine Etkisi " konulu Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Çay
tarımında iş sağlığı ve güvenliği, çalışanların sağlık problemlerinin tespit
edilmesi ve çay tarımında çalışan kişilerin sağlığının korunması amacıyla
çalışanların fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak iyilik hallerinin devam
ettirilmesini sağlamak ve daha üst seviyelere çıkarmaya çalışmaktır. Çay tarımı
çalışanları, çalışılan yerdeki koşullar sebebiyle fiziksel, kimyasal,
biyolojik, ergonomik ve psikososyal tehlike ve risklerle karşılaşabilmektedir. Çalışmamız
bir Müdahale Çalışması olarak planlanmıştır. Rize ilinde çay tarımında çalışan
50 kişiye önce konu hakkında yapılmış bilgi düzeyini ölçen anket formu
uygulandı, iş sağlığı ve güvenliği ile fiziksel ve ergonomik tehlike, risk
faktörleri alınabilecek önlemlerle ilgili eğitim verilmiştir ve 2-3 hafta sonra
tekrar aynı kişilere ulaşılarak aynı anket formu uygulanmıştır. Çalışmaya
gönüllüler ve yazılı onamı alınan Rize ili çay tarımı çalışanları dahil
edilmiştir. Çalışmaya katılan 50 kişiden oluşan çay tarım çalışanının %40'ı
erkek, %60'ı kadındır. Çalışmaya katılan çay tarım çalışanları minimum 21,
maksimum 80 yaş aralığında ve toplam yaş ortalaması 41.46±13.3142 tür.
Erkeklerin yaş ortalaması 41.85±12.479 yıl, kadınların yaş ortalaması
41.20±14.048 yıldır. Çay tarımı çalışanlarına yapılan çay tarımında iş sağlığı
ve güvenliğinde yer alan fiziksel ergonomik tehlikeler ve risklerle ilgili
eğitim öncesi ve sonrası yapılan test uygulamasına göre son test puan
ortalaması (92.68± 6.635), ön test puan ortalamasına (62.8± 23.620) göre
Wilcoxon testi analizi sonucu anlamlı olarak arttığı tespit edilmiştir
(p<0.001).
Sonuç
olarak çalışmada çay tarım çalışanlarının eğitim öncesi ve sonrası yapılan ön
test ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı bilgi puan farkı çıkmıştır.
Bu da KTÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın hazırlamış olduğu TÜBİTAK projesi olan
'Çay Tarımı Çalışanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi'nden yararlanarak
hazırlanan eğitimin özellikle de birebir şeklinde verilmesinin ne kadar önemli
ve iyi sonuç verdiğini göstermiştir.
ABSTRACT:
Occupational
health and safety in tea agriculture, determination of the health problems of
the employees and the protection of the health of the people working in tea
agriculture to maintain the physical, mental and social well-being of the
employees to continue to work and higher levels. Due to the conditions in the
workplace, tea farming workers may face physical, chemical, biological,
ergonomic and psychosocial hazards and risks. Our study was planned as an
Intervention Study. In the province of Rize, a questionnaire which measures the
level of knowledge about the subject was applied to 50 people working in tea
farming, occupational health and safety, physical and ergonomic hazard, risk factors
were given training on the measures that can be taken. Volunteers were included
in the study and Rize province tea cultivation workers were included in the
study. 40% of the agricultural workers in the study were male and 60% were
female. The total number of agricultural workers in the study is 21, maximum 80
and the average age is 41.46 ± 13.3142. The mean age of men was 41.85 ± 12.479
years, and the average age of women was 41.20 ± 14.048 years. According to the
pre-test and post-training test, the average of the post-test (92.68 ± 6.635)
was compared to the pre-test mean score (62.8±23.620) in terms of physical
ergonomic hazards and risks in occupational health and safety It was determined
that Wilcoxon test result increased significantly (p<0.001).
As
a result, there was a significant difference between the pre-test and post-test
mean scores of pre-and post-training employees of tea agriculture workers. This
shows how important and good the results of the training, which is prepared by
using the beri Occupational Health and Safety Guide for Tea Agriculture Workers
olan project, which is prepared by the KTU Public Health Department, is of
particular importance.
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=jNRDC1RLfVd4_T7x7ZXmmZSJ9CX22pVihvUs2SGNbuMjNFevevDs41pbbIFQ1Hui
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder