Turgay PARLAK tarafından hazırlanmış olan " Gıda
Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Sakız-Şekerleme Üretim Fabrikası
Örneği " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
İş sağlığı ve güvenliği denildiğinde, akla öncelikli olarak inşaat ve maden sektörleri gelmektedir. Ancak çalışan sayısı, üretim kapasitesi ve tüketici sayısı dikkate alındığında gıda sektörü, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları açısından önemli bir sektör olmaktadır.
Gıda
üretimi yapan firmalarda iş güvenliği açısından önemli noktalar mevcuttur. Elektrik,
üretim hatları ve makinalar, kullanılan ekipmanlar, kullanılan kimyasallar,
yoğun şekilde gerçekleşen personel sirkülasyonu, depolama ve sevkiyat gibi pek
çok noktalarda iş sağlığı ve güvenliği için müdahil olunması gereken durumlar
söz konusudur. Ayrıca üretimde işçilerin sağlığını korumak kadar, üretilen
mamulünde kalitesini korumak önem arz etmektedir.
Sakız
ve şekerleme imalatı, insanlar için hayati önem taşımamasına rağmen, gıda
endüstrisinde önemli bir yer tutmaktadır. Şekerli-şekersiz sakız, sert-yumuşak
şekerlemeler, lokum, jelibon ve çikolata gibi geniş bir üretim yelpazesine
sahiptir.
Diğer
sektörlerde olduğu gibi bu alanda da gerçekleştirilen üretimlerin çalışanların
sağlığı açısından tehlikeler arz edebileceği gerçeği kaçınılmazdır. Bu çalışmada,
sakız-şekerleme üretiminde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili oluşabilecek
riskler analiz edilerek çalışanların sağlığını koruyacak düzeyde tutulabilmesi
için çeşitli öneriler sunulmuştur.
Bu
çalışmada gıda üretimi yapan firmalarda, fabrika kurulum aşamasından ürünün
imal edilip sevk edilmesi aşamasına kadar olan kısımda dikkat edilmesi gereken
uygulamalardan ve risklerden bahsedilmiştir. Literatür taraması yapılarak,
Türkiye'de ve Dünya'da gıda üretim firmalarında meydana gelmiş olan iş kazalarından
örnekler verilmiştir.
Gıda
üretim tesislerinde çalışanlara, çalışma ortamı ile ilgili anket çalışması
yapılarak; çalışmalarda meydana gelen kaza nedenleri, tehlikeler ve risk
faktörleri araştırılarak, risklerin azaltılmasına yönelik önlemlere yer verilmiş,
iş sağlığı ve güvenliği açısından öneriler geliştirilmiştir.
Unutulmamalıdır ki sağlıklı ürünler; sağlıklı ortamlarda, sağlıklı kişiler tarafından üretilmiş ürünlerdir.
Unutulmamalıdır ki sağlıklı ürünler; sağlıklı ortamlarda, sağlıklı kişiler tarafından üretilmiş ürünlerdir.
ABSTRACT:
When
It is called Occupational Health and Safety, the construction and mining
sectors come to mind first. But when considered the number of employees,
production capacity and consumer number, food sector is an important sector in
terms of occupational health and safety practices.
There
are important points in terms of occupational health and safety in food
production companies. There are situations that need to be involved for
occupational health and safety at many points such electricity, production
lines and machines, used equipments, used chemicals, intensive staff
circulation, storage and shipment. Additionally, it is important to protect the
quality of the produced product as well as to protect the health of the
workers.
Although
gum and confectionery production is not vital for humans, it has an important
place in the food industry. It has a wide range of production such
sugary-sugar-free chewing gum, hard-soft candies, Turkish delight, jellybean
and chocolate.
As
in other sectors It is inevitable that the productions realized in this area could
present danger to employees in terms of health. In this study, various
proposals have been presented in order to analyze the risks that may arise in
the production of gum-confectionery related to occupational health and safety
and to keep it at a level that protects employees' health.
In
this study; mentioned that in food manufacture companies, applications and
risks that must be paid attention from the stage of factory installation to the
stage of manufacturing and shipping of the product. It is given samples
occupational accidents in food product companies in Turkey and world with
literature reviews.
Employees
at the food production facilities conduct a questionnaire about the working
environment; the causes of accidents, hazards and risk factors were investigated
and precautions were taken to reduce the risks and suggestions were developed
in terms of occupational health and safety.
Should
not be forgotten that healthy products are produced products by healthy people
in healthy environments.
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=q3-d9QtLoVA2OMExHSkJpVkJIh8dqY9E9j9rQNdV8oBq4zprHNjFREtQwHyDLzx5
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder