26 Nisan 2020 Pazar

Gıda Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Sakız-Şekerleme Üretim Fabrikası Örneği

Turgay PARLAK tarafından hazırlanmış olan " Gıda Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Sakız-Şekerleme Üretim Fabrikası Örneği " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:

İş sağlığı ve güvenliği denildiğinde, akla öncelikli olarak inşaat ve maden sektörleri gelmektedir. Ancak çalışan sayısı, üretim kapasitesi ve tüketici sayısı dikkate alındığında gıda sektörü, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları açısından önemli bir sektör olmaktadır.
Gıda üretimi yapan firmalarda iş güvenliği açısından önemli noktalar mevcuttur. Elektrik, üretim hatları ve makinalar, kullanılan ekipmanlar, kullanılan kimyasallar, yoğun şekilde gerçekleşen personel sirkülasyonu, depolama ve sevkiyat gibi pek çok noktalarda iş sağlığı ve güvenliği için müdahil olunması gereken durumlar söz konusudur. Ayrıca üretimde işçilerin sağlığını korumak kadar, üretilen mamulünde kalitesini korumak önem arz etmektedir.
Sakız ve şekerleme imalatı, insanlar için hayati önem taşımamasına rağmen, gıda endüstrisinde önemli bir yer tutmaktadır. Şekerli-şekersiz sakız, sert-yumuşak şekerlemeler, lokum, jelibon ve çikolata gibi geniş bir üretim yelpazesine sahiptir.
Diğer sektörlerde olduğu gibi bu alanda da gerçekleştirilen üretimlerin çalışanların sağlığı açısından tehlikeler arz edebileceği gerçeği kaçınılmazdır. Bu çalışmada, sakız-şekerleme üretiminde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili oluşabilecek riskler analiz edilerek çalışanların sağlığını koruyacak düzeyde tutulabilmesi için çeşitli öneriler sunulmuştur.
Bu çalışmada gıda üretimi yapan firmalarda, fabrika kurulum aşamasından ürünün imal edilip sevk edilmesi aşamasına kadar olan kısımda dikkat edilmesi gereken uygulamalardan ve risklerden bahsedilmiştir. Literatür taraması yapılarak, Türkiye'de ve Dünya'da gıda üretim firmalarında meydana gelmiş olan iş kazalarından örnekler verilmiştir.
Gıda üretim tesislerinde çalışanlara, çalışma ortamı ile ilgili anket çalışması yapılarak; çalışmalarda meydana gelen kaza nedenleri, tehlikeler ve risk faktörleri araştırılarak, risklerin azaltılmasına yönelik önlemlere yer verilmiş, iş sağlığı ve güvenliği açısından öneriler geliştirilmiştir.
Unutulmamalıdır ki sağlıklı ürünler; sağlıklı ortamlarda, sağlıklı kişiler tarafından üretilmiş ürünlerdir.


ABSTRACT:

When It is called Occupational Health and Safety, the construction and mining sectors come to mind first. But when considered the number of employees, production capacity and consumer number, food sector is an important sector in terms of occupational health and safety practices.
There are important points in terms of occupational health and safety in food production companies. There are situations that need to be involved for occupational health and safety at many points such electricity, production lines and machines, used equipments, used chemicals, intensive staff circulation, storage and shipment. Additionally, it is important to protect the quality of the produced product as well as to protect the health of the workers.
Although gum and confectionery production is not vital for humans, it has an important place in the food industry. It has a wide range of production such sugary-sugar-free chewing gum, hard-soft candies, Turkish delight, jellybean and chocolate.
As in other sectors It is inevitable that the productions realized in this area could present danger to employees in terms of health. In this study, various proposals have been presented in order to analyze the risks that may arise in the production of gum-confectionery related to occupational health and safety and to keep it at a level that protects employees' health.
In this study; mentioned that in food manufacture companies, applications and risks that must be paid attention from the stage of factory installation to the stage of manufacturing and shipping of the product. It is given samples occupational accidents in food product companies in Turkey and world with literature reviews.
Employees at the food production facilities conduct a questionnaire about the working environment; the causes of accidents, hazards and risk factors were investigated and precautions were taken to reduce the risks and suggestions were developed in terms of occupational health and safety.
Should not be forgotten that healthy products are produced products by healthy people in healthy environments.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder