Volkan KARABACAK tarafından hazırlanmış olan " Çay
ve Fındık Tarımı Çalışanlarında İş Sağlığı Güvenliği Risklerinin
Değerlendirilmesi ve Rehber Geliştirme Çalışması " konulu Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz. 13.11.2020
tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.
ÖZET:
Ülkemizde
iş sağlığı ve güvenliği alanıyla ilgili hazırlanan 6331 sayılı yönetmelikle
işyerlerine, risk değerlendirmesinde tespit edilen hususları da göz önünde
bulundurarak, genel bir önleme yaklaşımı getirilmiştir. Kanun, kamu ve özel
sektördeki çalışanları kapsarken kendi nam ve hesabına çalışanlar ile kayıt
dışı ücretli tarım işçileri, ücretsiz aile işçileri ve mevsimlik işçiler söz
konusu düzenlemelerin dışında kalmaktadır. Çay ve fındık tarımı çalışanları da
birçok fiziksel, biyolojik, kimyasal, psikososyal ve ergonomik risklerle karşı
karşıya kalmaktadır. Çalışmanın amacı çay ve fındık tarımı çalışanlarında iş
sağlığı ve güvenliği risklerinin değerlendirilmesi, risklere çözüm önerilerinin
getirilmesi ve bu çözüm önerilerini içeren rehber geliştirilmesidir. Araştırma
üç aşama olarak planlanmıştır. Birinci aşamada çay ve fındık tarımında
çalışanların ve işin özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla çalışanlarla
toplantılar gerçekleştirilmiş ardından iş güvenliği uzmanı ve işyeri
hekimleriyle sahada gözlem ve değerlendirme yapılarak toplanan veriler
yorumlanmıştır. İkinci aşamada çözüm önerilerine ilişkin çalıştay düzenlenip
rehber taslağı oluşturulmuştur. Oluşturulan rehberin anlaşılırlığının ve
kullanılabilirliğinin kontrolü yapılmıştır. Üçüncü aşamada ise basılı kaynak
oluşturulmuş ve kaynağın basım, tanıtım, dağıtım çalışmaları yapılmıştır.
Araştırmada, çay ve fındık tarımı çalışanlarıyla yapılan toplantılar sonucunda
çay tarımı için 8, fındık tarımı için 12 iş basamağı ve işin ayrıntısı
tanımlanmış, iş basamağının yıl içindeki takvimi belirlenmiş, her basamak için
fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal riskler tespit
edilmiştir. Mevcut tehlikelere karşı meydana gelebilecek riskler tespit edilmiş
ve önlemeye karşı mevsimsel çözümler, uygun kıyafetler, gerekli koruyucu
donanımlar, ergonomi ve yük taşıma ile ilgili teknikler, biyolojik, kimyasal ve
psikososyal etkilenimi en aza indirecek çözüm önerileri geliştirilmiştir. Bu
bulgular ışığında çay ve fındık tarımı çalışanları ile ilgi tehlike ve riskler
için öneriler geliştirilmeye çalışılmış olup, bu önerilerin çalışanlarca
benimsenmesi ve uygulanması ile meydana gelebilecek kaza ve hastalıkların
önemli ölçüde azaltılabileceği düşünülmektedir.
ABSTRACT:
In
our country, a general prevention approach has been introduced to the
workplaces by taking into account the issues determined in the risk assessment,
with the regulation no 6331 on the field of occupational health and safety. The
law encompasses workers in the public and private sectors, as well as
self-employed and unregistered paid agricultural workers, unpaid family workers
and seasonal workers are excluded from such regulations. Tea and hazelnut
farmers also face many physical, biological, chemical, psychosocial and
ergonomic risks. The aim of the study is to evaluate the health and safety
risks of workers in tea and hazelnut agriculture, to suggest solutions for the
risks and to develop a guide that includes these solutions. The research was
planned as three stages. At the first stage, meetings were held with employees
to evaluate tea and hazelnut farming workers and job characteristics, followed
by observations and evaluations by job security experts and workplace doctors.
In the second phase, a workshop on the proposals for solutions was prepared and
a guidebook was drafted. The comprehensibility and usability of the created
guide has been checked. In the third stage, a printed source was created and
printing, presentation and distribution works of the source were made. In the
research, as a result of meetings held with tea and hazelnut farmers, 8 steps
for tea cultivation and 12 steps for hazelnut agriculture were defined and the
schedule of work step for the year was determined and physical, chemical,
biological, ergonomic and psychosocial risks were determined for each step.
Risks that may arise against existing hazards have been identified and a
solution has been developed that will minimize the effects of seasonal
solutions, appropriate clothing, necessary protective equipment, ergonomics and
cargo handling techniques, biological, chemical and psychosocial influences. In
these findings, tea and hazelnut agriculture workers have been tried to develop
suggestions for the dangers and risks, it may come to fruition with the
adoption and implementation of these proposals by employees it is thought that
accidents and diseases can be reduced considerably.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder