27 Nisan 2020 Pazartesi

Konya İlinde Karma Yem Üretimi Yapan İşletmelerde Çalışanların Meslek Hastalıkları ve İş Kazası Risklerinin Belirlenmesi

Mehmet AY tarafından hazırlanmış olan " Konya İlinde Karma Yem Üretimi Yapan İşletmelerde Çalışanların Meslek Hastalıkları ve İş Kazası Risklerinin Belirlenmesi  " konulu Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:


Hayvansal üretimin sürekliliği yeterli miktarda karma yem temini ile sağlanır. Konya bölgesinde 43 adet karma yem üretim tesisi bulunmaktadır. Her sektörde olduğu gibi çalışan sağlığı ve güvenliği bu sektör içinde çok önemlidir. İş kazası ve meslek hastalıkları sonucunda işverenin maddi ve manevi yükü artmaktadır.
Bu tez çalışmasının amacı Konya bölgesindeki karma yem üretimi tesislerindeki iş sağlığı ve güvenliği ya da meslek hastalığı oluşturabilecek riskleri belirleyerek sektördeki iş gücü ve maliyet kaybının azalmasına yardımcı olmaktır. Çalışmada Konya ilinde faaliyet gösteren 12 karma yem fabrikasındaki çalışanlara anket uygulanmış, ayrıca yetkili teknik personel tarafından örnek bir işletmede risk analizi yapılarak iş kazası ve meslek hastalığı sebepleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Çalışma sonuçları, iş sağlığı ve güvenliği açısından işletmelerin en riskli bölümü üretim hattı, makinalar ve silolar olarak belirlenmiştir. Ayrıca ankete katılan çalışanların eğitim seviyelerinin düşük olması ve işyerinde sürekli işçi değiştirilmesi iş kazası riskini arttıran faktörler olmuştur.
Sonuç olarak iş kazası ve meslek hastalıkları riskinin en yüksek görüldüğü bölüm karma yem fabrikalarında makinalarla çalışılan üretim hattı olarak tespit edilmiştir. Toz patlamasının da karma yem üretimi sırasında önemli bir kaza etkeni olduğu vurgulanarak bu sahada başka çalışmalara temel oluşturmak amaçlanmıştır.


ABSTRACT:

The continuity of animal production is ensured by supplying a sufficient amount of mixed feed. There are 43 mixed feed production plants in Konya region. As in every sector, employee health and safety is very important in this sector. As a result of occupational accidents and diseases, the material and moral burden of the employer is increasing.
The aim of this thesis is to help reduce the labour force and cost loss in the sector by identifying the risks that may pose occupational health and safety or occupational disease in mixed feed production facilities in Konya region. In this study, the employees of 12 mixed feed factories operating in Konya province were surveyed and the risk analysis was carried out by the authorized technical personnel in a sample operation and the reasons for occupational accidents and diseases were determined.
The results of the study were determined as production line, machines and silos, the most risky part of the enterprises in terms of occupational health and safety. In addition, the low educational levels of the employees participating in the survey and the continuous substitution of the workplace have been factors that increase the risk of occupational accidents.
As a result, the highest risk of occupational accidents and diseases was identified as the production line working with machines in mixed feed factories. It was emphasized that the dust explosion was an important accident factor during the production of mixed feed and it was aimed to establish the basis for other studies in this field.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder