25 Nisan 2020 Cumartesi

Bir Un Fabrikasında TS EN 60079-10-2 Standardına Göre Toz Kaynaklı Patlayıcı Ortam Değerlendirilmesinin Yapılması ve Bu Standardın İlgili NFPA Standartları ile Karşılaştırılması

Ahmet ŞİMŞEK tarafından hazırlanmış olan Bir Un Fabrikasında TS EN 60079-10-2 Standardına Göre Toz Kaynaklı Patlayıcı Ortam Değerlendirilmesinin Yapılması ve Bu Standardın İlgili NFPA Standartları ile Karşılaştırılmasıkonulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.





ÖZET:

Patlayıcı potansiyeli olan ortamlarda risk altında olan çalışan personelin korunmasına ilişkin düzenleme yayınlanmış olup, bu ortamda çalışanların sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesine ilişkin gerekli güvenlik önlemlerini belirtmek için yürürlükte olan standartlara göre tedbirler alınmakta ve patlamaya karşı korunma dokümanı hazırlanmaktadır.
Patlamaya karşı korunma dokümanı hazırlarken dünyada kabul gören AB ve ABD standartları bilinmektedir. Gıda endüstrisinde şeker, un, nişasta, süt tozu, kakao, baharatlar, hazır çorba karışımların ve vb. ürünlerin işlendiği yerlerde toz patlaması riski bulunmaktadır. Bu tozlu ortam çalışmalarında patlamaya karşı bir korunma belgesi hazırlanarak toz patlaması riskini bertaraf edilerek çalışanların çalışma ortamlarını daha güvenilir bir hale getirmek hedef olarak amaçlanmıştır.
Gıda sektöründe bahsettiğimiz çalışma ortamlarındaki toz patlamalarına karşı en güvenilir patlamadan korunma belgesini hazırlayabilmemiz için, dünyada geçerli olan ABD NFPA standartları ile AB standartlarından alınmış TS EN 6079-10-2 toz patlama standartlarının karşılaştırılması yapılarak, çalışanlar için güvenli çalışma ortamlarının hazırlanması amaçlanmıştır. Dünyada toz patlamalarına karşı yayınlanan tüm standartlar patlamaya karşı korunma belgesi düzenlemedeki gereklilikleri yerine getirmek için uygulanacak anahtar araç olarak algılanır.
Bu araştırmada risk analiz yöntemi hata türü etkileri analizi (FMEA) kullanılmış ve risk analizinde ortaya çıkan tehlikeler belirlenerek anılan standartlara göre un fabrikasında toz patlamalarına karşı en güvenilir patlamadan korunma belgesi örneği hazırlanmaya çalışılmıştır.

ABSTRACT:


The regulation on the protection of the working personnel who are at risk in the potentially explosive environments has been published and in this environment, measures are taken in accordance with the standards in force in order to indicate the necessary security measures for improving the health and safety conditions of the employees and an explosion protection document is prepared.
The world-wide recognized EU and US standards are known when preparing an explosion protection document. In the food industry, sugar, flour, starch, milk powder, cocoa, spices, instant soup mixtures and so on. There is a risk of dust explosion where the products are processed. In this dusty environment, an explosion protection document has been prepared and the risk of dust explosion has been eliminated and it is aimed to make the working environment of the employees more reliable.
In order to prepare the most reliable explosion protection against dust explosions in the working environments mentioned in the food sector, it is aimed to prepare safe working environments for employees by comparing the current US NFPA standards and TS EN 6079-10-2 dust explosion standards from EU standards. All standards issued against dust explosions in the world are perceived as a key tool to fulfill the requirements in the regulation of explosion protection.
In this study, the risk analysis method error type effects analysis (FMEA) was used and the hazards identified in the risk analysis were determined and the most reliable sample of explosion protection against dust explosions was prepared in the flour factory.


Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=Mir2lXQK1dkmQ9Ige3PZbsgur9OhqHCdZ9OIR6XsOnnNVhgANXnPDGS64ItFw9Qe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder