Okşan ALTAŞ tarafından hazırlanmış olan " Hazır
Yemek İşletmesinde Gıda Güvenliği, Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği Entegre
Yönetim Sistemleri " konulu Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Kuruluş,
müşterisine ve ürün kalitesine verdiği önemi ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi,
çevre ve çalışanlarına olan duyarlılığını, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve
TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, gıda güvenliliğine
duyarlılığını ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi uygulayarak
göstermektedir.
Hazır
yemek sektöründe artan kalite bilinci ihtiyacına ışık tutacak bir çalışma
olarak; entegre yönetim sistemleri kurulumu, hazır yemek işletmesindeki
proseslerin belirlenmesi, hammadde ve ürün tanımlarının yapılması, akış
şemalarını oluşturulması, gıda güvenliği tehlikelerinin tespiti, kritik kontrol
noktalarının (KKN) tespiti, operasyonel ön gereksinim programlarının
(operasyonel OGP), kritik kontrol noktaları ve risk analizleri (HACCP) planının
oluşturulması, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) tehlikelerinin belirlenmesi,
risklerin değerlendirilmesi, çevre boyutlarının belirlenmesi ile gerçekleşmiştir.
Bu sistematiğin kurulumunda standartlar arası eşleşmeler dikkate alınarak standartların
diğer gereklilikleri açıklanmıştır. KKN için izleme kayıtları oluşturulmuştur.
Kalite,
gıda güvenliği, çevre ve iş sağlığı güvenliği ile ilgili ortak prosedürlerin
yazılması, dört konunun kuruluşun içerisinde iyi bir şekilde koordine
edilmesini ve çalışanlar tarafından daha çabuk görülmesini sağlamaktadır. Hazır
yemek işletmesinde yönetim sistemlerinin etkin bir şekilde uygulanması ile
gıda, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği sağlanmakta, ürün ve hizmet kalitesi ve verimlilik
artmakta, kuruluş rekabet gücüne değer katmaktadır. Ayrıca, çevre yönetim
sisteminin uygulanması, toplumsal sorumluğunun ve doğaya olan saygının bir
parçası olarak kuruluşa dolaylı olarak bir değer sağlamaktadır.
ABSTRACT:
The
company presents the significance of its customer and product quality by
implementing ISO 9001 Quality Management System, shows the sensitivity to
environment and employee by implementing ISO 14001 Environment Management
System and TS 18001 Occupational Health and Safety Management System, shows the
sensitivity to food safety by implementing ISO 22000 Food Safety Management
System.
This
study, that will set light to the increasing quality consciousness need, is
formed with implementing of entegrated management systems, determining of
porcesses in catering plant, defining of raw material and produts, forming of
flow diagrams, determinig of food safety hazards, determining of CCP, forming
of Operational ,anterior Need Program and HACCP Plan, determining of Occupational
Health and Safety Hazard, evaluating of risks, determining of environmental dimensions.
During the installation of this systematic, the other requirments of the
standards are explained by considering the match between standards. Monitoring
records are formed for CCP.
It
provides; writing of common procedures of quality, food safety, environment and
occupational health and safety, coordinating of four standards in the
plantifficiently and making them seen by the employee more quickly.
Implementing of management systems in a catering plant efficiently; provides food,
environment and employee health and safety, increases product and service
quality and yield and the company increases competition strength. Also,
implementing of Environment Management System, enriches the company indirectly
as being a piece of respect to environment.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder