25 Nisan 2020 Cumartesi

Şeker Fabrikalarında İş Güvenliği Uygulamalarının İncelenmesi

Ramazan ŞAHAN tarafından hazırlanmış olan " Şeker Fabrikalarında İş Güvenliği Uygulamalarının İncelenmesi " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.


ÖZET:

Ülkemizde, AB ve ILO normlarına uygun olarak hazırlanan 6331 sayılı kanunun Resmî Gazete' de yayınlanmasıyla bitlikte iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli çalışmalar yapılmıştır. Bununla birlikte istenilen başarı hala elde edilememiştir. Bu durumun en somut göstergesi son 3 yılda meydana gelen iş kazalarında 3804 kişinin hayatını kaybetmesidir. Bu başarısızlığın en önemli sebeplerinden biri, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sektörel incelemelere önem verilmemesidir.
Bu çalışmada, Şeker Fabrikalarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ortaya çıkabilecek riskler analiz edilmiş ve bu riskleri kabul edilebilir seviyede tutabilmek için alınması gerekli önlemler açıklanmıştır. Risk değerlendirmesi Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş.' ye ait Kırşehir Şeker Fabrikasında fine- kinney metoduna göre yapılmıştır.
Türkiye Şeker Fabrikaları A. Ş.' ye ait şeker fabrikalarında her yıl yaklaşık 150-200 arasında iş kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların %32' si düşmelerden, %21' i çarpmalardan, %11' i sıkışmalardan, %36 'sı diğer nedenlerden kaynaklanmaktadır.


ABSTRACT:

In our country, significant works in the field of occupational health and safety have been made by publishing in the Official Gazette the law number 6331 that has been prepared in accordance with EU and ILO standarts. However, still the desired success hasn't been able to achieved. The most concrete evidence of this case is the 3804 casualties who last their lifes during occupational accidents that happened the last 3 years. One of the most important reasons for this failure is the lack of caution on sectoral examinations related to occupational health and safety.
In this study, the possible risks associated with occupational health and safety at sugar factories were analysised and the measures that needs to be taken to keep these risks at an acceptable levels were stated. The risk assessment was made according to the method of Fine - Kinney in Kırşehir Sugar Factory that belongs to the Turkey Sugar Factories Inc.
Occupational accidents occures each year about 150-200 at the Sugar Factories which belongs to Turkey Sugar Factories Co. 32% of these accidents are due to falling from high places, 21% of them from impacts, 11% of them from getting stuck and 36% of them from other reasons.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder