27 Nisan 2020 Pazartesi

Bantlı Konveyörlerdeki Riskler ve İSG Uygulamaları

Tahsin ER tarafından hazırlanmış olan " Bantlı Konveyörlerdeki Riskler ve İSG Uygulamaları  " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.

ÖZET:


Bu tez çalışmasında demir çelik fabrikalarında, termik santrallerde, liman yükleme ve boşaltma tesislerinde, çimento ve şeker sanayisinde, tahıl silolarında yaygın olarak kullanılan bantlı konveyörlerde iş sağlığı ve güvenliği açısından risklerin belirlenmesi ve bu risklerin etkilerinin ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi için yapılabilecek uygulamalar çalışılmıştır. Bugün endüstride işletme ekonomisine en fazla etki eden faktörlerden biri malzeme iletimidir. Bantlı konveyörler, sürekli malzeme iletiminde en elverişli sistemi oluştururlar. Konveyör bantlara bağlı temel tehlikeler metalik niteliklidir. Sıkışma noktalarına takılma, sıyrık ve yanıklar, hareketli ekipmanlara kapılma, kesilme ve ezilme yoluyla zarar verebilecek noktalar konveyörlerdeki temel tehlikeleri oluştururlar. Malzeme yüklerinin boyutu, çalışma hızları, içerdikleri ve tükettikleri enerji miktarı nedeniyle, ciddi yaralanmalara ve ölüm vakaları dahil olmak üzere, konveyörlerin iş kazalarının önde gelen sebeplerinden biri olduğu gösterilmiştir. Ayrıca konveyör kaynaklı kazalar işverenleri milyonlarca lira zarara uğratabilmektedir. Bu sebeple her alanda olduğu gibi bantlı konveyörlerde de iş sağlığı ve güvenliği büyük önem arz etmektedir. Bantlı konveyörlerdeki tehlikelerin tamamı doğru eğitim, hazırlık ve güvenlik önlemleri ile engellenebilir. Yapılan hazırlık çalışmaları ile basit uygulamalarla bile tehlikelerin etkilerinin ortadan kaldırılabildiği ya da en aza indirilebildiği görülmüştür.


ABSTRACT:

In this thesis study, the applications to determine the risks in terms of occupational health and safety in iron and steel plants, thermal power plants, port loading and unloading facilities, cement and sugar industry, belt conveyors which are widely used in grainsilos, and the practices that can be done to minimize or minimize the effects of these risks have been studied. Today, one of the most important factors affecting the operating economy in industry is the material transmission. Belt conveyors constitute the most suitable system for continuous material transmission. Basic hazards due to conveyor belts are metallic. Danger to the points of jamming, abrasions and burns, damage to the moving equipment, cutting and crushing can be the main hazards in the conveyors. It has been shown that conveyors are one of the leading causes of work accidents, including serious in juries and deaths, due to the size of the material loads, operating speeds, and the amount of energy they consume and consume. In addition, conveyor-related accidents employers can cause millions of Turkish liras damage. For this reason, occupational health and safety is of great importance in belt conveyors as in all areas. All hazards in belt conveyors can be prevented by proper training, preparation and safety measures. It has been observed that even with simple applications, the effects of hazards can be eliminated or minimized.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder