Hacı Ahmet ÇAKIR tarafından hazırlanmış olan " OHSAS
18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Kapsamında Otel Mutfaklarının
Ergonomik Açıdan İncelenmesi: Bir Uygulama " konulu Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Makinelerin
insan ile birleştiği üretim alanlarında iş kazalarının artmasıyla iş sağlığı ve
güvenliği olgusunu dikkate almak kaçınılmaz olmuştur. Bu tür iş kazalarını
ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için dünya genelinde kabul görmüş birtakım
standartlara uyum sağlamak gerekli hale gelmekle kalmayıp devlet tarafından
çıkarılan iş sağlığı ve güvenliği kanunlarıyla da zorunlu kılınmıştır. Bu
standartlar ile iş gören verimliliği artarak işletme performansında da optimal
iyileşmeler yakalanmış olacaktır. İşletmeler mutfaklarının fiziki
tasarımlarında ergonomik standartlara uyum sağlayarak işletmenin performansını
artıracakları gibi iş görenlerin de daha güvenli bir ortamda çalışabilmesine
katkıda bulunmuş olacaklardır.
OHSAS
18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, dünya çapında genel kabul görmüş
risk değerlendirmesine ve çalışma şartlarının iyileştirilmesine dayalı bir
yönetim sistemidir. Bu yönetim sistemi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve
daha güvenli bir ortamda daha sağlıklı iş görenlerle çalışılmasını
amaçlamaktadır. Bunun sağlanabilmesi için ise iş görenlerin çalıştıkları
ortamın ergonomik şartlara uygun nitelikte olması, risklerden arındırılmış ve
olası kazalara neden olacak etkenlerin yok edilmiş olması gerekmektedir.
OHSAS
18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi kapsamında Tokat ve Sivas
illerinde dört yıldızlı otel mutfaklarının ergonomik açıdan incelenmesinin
amaçlandığı bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünü
kuramsal çerçeve oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırmada geçen temel kavramlar
tanımlanmış, kuramsal çerçeveye konu olan başlıklar genel hatlarıyla
açıklanmıştır. İkinci bölümde ise uygulama ve yöntem bilimi konusuna
değinilerek; bu doğrultuda araştırmanın gerekçesi, amacı, varsayımları, modeli,
hipotezleri evreni, veri toplama araçları ve bulgulara açıklık getirilmiştir.
Çalışmanın amacı doğrultusunda oluşturulan hipotezler desteklenmiştir. Buna
göre toplam ergonomi skoru ile toplam Ohsas skoru arasında istatistiksel olarak
anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Manova istatistiksel analizi
uygulanan çalışmada, görev ve cinsiyet bakımından katılımcıların, Ohsas,
ergonomi ve Ohsas ile ergonomi algıları toplam ortalama skorları arasındaki
ilişkinin eşit olmadığı sonucuna varılmıştır.
ABSTRACT:
Taking
the issue of occupational health and safety into consideration has been
inevitable with the increase in the number of the occupational accidents in the
areas where both people and machines work together. Not only was to implement
worldwide accepted standards so as to eliminate or reduce its number, but it
was also turned into a compulsory action by the government with the passed law
related to occupational health and safety. The performance of the business
enterprise will be improved in an optimal way by increasing the efficiency of
the employees with these standards. Business enterprises will not only play an
important role in increasing the performance of the organization by
implementing ergonomic standards in the physical design of their cuisine and
they will also enable their employees to work in a safe environment.
OHSAS
18001 occupational health and safety management system is accepted as a
management system which is based on the worldwide accepted risk evaluation and
improvement of working conditions. This management system aims to improve the
working conditions and enable employees to work in a safer environment. In
order to manage to realize this, the environment where employees work should be
suitable ergonomically and possible reasons that will cause occupational
accidents should be eliminated.
This
master thesis which aims to evaluate the cuisine of 4-star hotels located in
Tokat and Sivas in terms of ergonomics within the context of OHSAS 18001
occupational health and safety management system consists of two chapters. In
the first chapter of the research, the theoretical framework was formulated. In
this context, the basic concepts mentioned in the research were defined; the
topics related to the theoretical framework were explained broadly. In the
second chapter of the research, the reason, aim, assumptions, model, area, data
collection tools and findings were clarified by mentioning application and
method of the research. The data which was collected in the field of research
and was interpreted in the findings section.
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=Br_XTptK8CZ70f0JGX9xEp9lAqsWOfZdsxUAtI8XqdWw8XUYLWvObHRzbiDLEucL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder