26 Nisan 2020 Pazar

OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Kapsamında Otel Mutfaklarının Ergonomik Açıdan İncelenmesi: Bir Uygulama

Hacı Ahmet ÇAKIR tarafından hazırlanmış olan " OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Kapsamında Otel Mutfaklarının Ergonomik Açıdan İncelenmesi: Bir Uygulama " konulu Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.



ÖZET:


Makinelerin insan ile birleştiği üretim alanlarında iş kazalarının artmasıyla iş sağlığı ve güvenliği olgusunu dikkate almak kaçınılmaz olmuştur. Bu tür iş kazalarını ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için dünya genelinde kabul görmüş birtakım standartlara uyum sağlamak gerekli hale gelmekle kalmayıp devlet tarafından çıkarılan iş sağlığı ve güvenliği kanunlarıyla da zorunlu kılınmıştır. Bu standartlar ile iş gören verimliliği artarak işletme performansında da optimal iyileşmeler yakalanmış olacaktır. İşletmeler mutfaklarının fiziki tasarımlarında ergonomik standartlara uyum sağlayarak işletmenin performansını artıracakları gibi iş görenlerin de daha güvenli bir ortamda çalışabilmesine katkıda bulunmuş olacaklardır.
OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, dünya çapında genel kabul görmüş risk değerlendirmesine ve çalışma şartlarının iyileştirilmesine dayalı bir yönetim sistemidir. Bu yönetim sistemi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve daha güvenli bir ortamda daha sağlıklı iş görenlerle çalışılmasını amaçlamaktadır. Bunun sağlanabilmesi için ise iş görenlerin çalıştıkları ortamın ergonomik şartlara uygun nitelikte olması, risklerden arındırılmış ve olası kazalara neden olacak etkenlerin yok edilmiş olması gerekmektedir.

OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi kapsamında Tokat ve Sivas illerinde dört yıldızlı otel mutfaklarının ergonomik açıdan incelenmesinin amaçlandığı bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünü kuramsal çerçeve oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırmada geçen temel kavramlar tanımlanmış, kuramsal çerçeveye konu olan başlıklar genel hatlarıyla açıklanmıştır. İkinci bölümde ise uygulama ve yöntem bilimi konusuna değinilerek; bu doğrultuda araştırmanın gerekçesi, amacı, varsayımları, modeli, hipotezleri evreni, veri toplama araçları ve bulgulara açıklık getirilmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda oluşturulan hipotezler desteklenmiştir. Buna göre toplam ergonomi skoru ile toplam Ohsas skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Manova istatistiksel analizi uygulanan çalışmada, görev ve cinsiyet bakımından katılımcıların, Ohsas, ergonomi ve Ohsas ile ergonomi algıları toplam ortalama skorları arasındaki ilişkinin eşit olmadığı sonucuna varılmıştır.


ABSTRACT:

Taking the issue of occupational health and safety into consideration has been inevitable with the increase in the number of the occupational accidents in the areas where both people and machines work together. Not only was to implement worldwide accepted standards so as to eliminate or reduce its number, but it was also turned into a compulsory action by the government with the passed law related to occupational health and safety. The performance of the business enterprise will be improved in an optimal way by increasing the efficiency of the employees with these standards. Business enterprises will not only play an important role in increasing the performance of the organization by implementing ergonomic standards in the physical design of their cuisine and they will also enable their employees to work in a safe environment.
OHSAS 18001 occupational health and safety management system is accepted as a management system which is based on the worldwide accepted risk evaluation and improvement of working conditions. This management system aims to improve the working conditions and enable employees to work in a safer environment. In order to manage to realize this, the environment where employees work should be suitable ergonomically and possible reasons that will cause occupational accidents should be eliminated.
This master thesis which aims to evaluate the cuisine of 4-star hotels located in Tokat and Sivas in terms of ergonomics within the context of OHSAS 18001 occupational health and safety management system consists of two chapters. In the first chapter of the research, the theoretical framework was formulated. In this context, the basic concepts mentioned in the research were defined; the topics related to the theoretical framework were explained broadly. In the second chapter of the research, the reason, aim, assumptions, model, area, data collection tools and findings were clarified by mentioning application and method of the research. The data which was collected in the field of research and was interpreted in the findings section.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder