25 Nisan 2020 Cumartesi

Hazır Yemek Sektöründe Çalışanlara Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliğine Dair Farkındalık Araştırması

Ercan AKKURT tarafından hazırlanmış olan " Hazır Yemek Sektöründe Çalışanlara Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliğine Dair Farkındalık Araştırması " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.





ÖZET:

Yapılan araştırmalar, Restoran işletmelerinde çok fazlasıyla iş kazası yaşandığını ve bu iş kazalarının büyük çoğulunun zaman kayıplı kazalardan oluştuğunu göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliğine yeterince önem verilmemesi, çalışanların genelinde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin bulunmaması, uzun çalışma saatleri, yoğun iş temposu, kişisel koruyucu kullanmama, tecrübesizlik ve eğitim/bilgi eksikliği, iş kazaların sebeplerin başında gelmektedir. Çalışma bu noktadan hareketle hazır yemek sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak farkındalık düzeylerini araştırmaktadır.
Çalışmada bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliğinin kavramsal çerçevesini, iş sağlığı ve güvenliğinin genel prosedürlerini Dünya'da ve Türkiye'deki uygulamalarını konu alan literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra ise hazır yemek sektörü çalışanları ile yapılan anketin analizi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre hazır yemek sektöründe çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgi seviyelerinin zayıf olduğu, bu konuda yeterli önlemlerin alınmadığı görülmüştür. Bununla birlikte genel olarak 6331 kanun hakkında çok fazla bilgilerinin olmadığı sonucuna varılmıştır.


ABSTRACT:

The research,in the Restoran business in much more than work accident happened and this work shows that the vast majority of accidents occur from lost time accident.Occupational health and safety to be important enough not generally in the safety awareness of the lack of employees,long working hours,intensive work,no use personel protection,inexperience and education/lack of information is one of the causes
From this point of view, the study explores the level of awareness of occupational health and safety in the ready-to-eat sector. The study was conducted in the context of the conceptual framework of occupational health and safety and occupational health and safety in the world and the general procedure of implementation of the subject areas in Turkey literature. Afterwards, analysis and evaluation of the questionnaire made with ready-meals sector employees were made.The survey results revealed that knowledge level of ready-meals sector worker about occupational health and safety is poor and adequate precauution is not taken in this subject.İn addition,it showed that many ready-meals sector workers have been exposed to work accidents.However it was concluded that health workers dont have sufficient knowledge about the No.6331 Law.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder