Ercan AKKURT tarafından hazırlanmış olan " Hazır
Yemek Sektöründe Çalışanlara Yönelik İş Sağlığı ve Güvenliğine Dair Farkındalık
Araştırması " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
Yapılan
araştırmalar, Restoran işletmelerinde çok fazlasıyla iş kazası yaşandığını ve
bu iş kazalarının büyük çoğulunun zaman kayıplı kazalardan oluştuğunu
göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliğine yeterince önem verilmemesi,
çalışanların genelinde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin bulunmaması, uzun
çalışma saatleri, yoğun iş temposu, kişisel koruyucu kullanmama, tecrübesizlik
ve eğitim/bilgi eksikliği, iş kazaların sebeplerin başında gelmektedir. Çalışma
bu noktadan hareketle hazır yemek sektöründe çalışanların iş sağlığı ve
güvenliği ile ilgili olarak farkındalık düzeylerini araştırmaktadır.
Çalışmada
bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliğinin kavramsal çerçevesini, iş sağlığı ve
güvenliğinin genel prosedürlerini Dünya'da ve Türkiye'deki uygulamalarını konu
alan literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra ise hazır yemek sektörü
çalışanları ile yapılan anketin analizi ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre hazır yemek sektöründe
çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği hakkındaki bilgi seviyelerinin zayıf
olduğu, bu konuda yeterli önlemlerin alınmadığı görülmüştür. Bununla birlikte
genel olarak 6331 kanun hakkında çok fazla bilgilerinin olmadığı sonucuna
varılmıştır.
ABSTRACT:
The
research,in the Restoran business in much more than work accident happened and
this work shows that the vast majority of accidents occur from lost time
accident.Occupational health and safety to be important enough not generally in
the safety awareness of the lack of employees,long working hours,intensive
work,no use personel protection,inexperience and education/lack of information
is one of the causes
From
this point of view, the study explores the level of awareness of occupational
health and safety in the ready-to-eat sector. The study was conducted in the
context of the conceptual framework of occupational health and safety and
occupational health and safety in the world and the general procedure of
implementation of the subject areas in Turkey literature. Afterwards, analysis
and evaluation of the questionnaire made with ready-meals sector employees were
made.The survey results revealed that knowledge level of ready-meals sector
worker about occupational health and safety is poor and adequate precauution is
not taken in this subject.İn addition,it showed that many ready-meals sector
workers have been exposed to work accidents.However it was concluded that
health workers dont have sufficient knowledge about the No.6331 Law.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder