Fatih DENİZ tarafından hazırlanmış olan " ISO
Standartlarına Göre Termal Konfor Şartlarının İncelenmesi: Gıda Endüstrisinde
Örnek Çalışma " konulu İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
ÖZET:
Maruziyetler
çoğunlukla işyeri ortamındaki etkenlerden kaynaklanır. Bunlardan bir tanesi de
ortamın sıcaklığıdır. Soğuk ve sıcak ortamlar çalışanların sağlığını bozabilir,
performans kayıplarına neden olabilir. Bu durumda ortamın sıcaklığı kontrol
edilmelidir. Bu yapılamıyorsa koruyucu önlemler alınmalıdır. Termal konforu
değerlendirmek için çeşitli yöntemler vardır. Bilinen ve sıklıkla kullanılan
PMV yöntemidir. Yöntemin bize faydası ortamda bulunanların memnuniyetsizlik
oranlarını vermesidir. Fakat sıcaklığın uç değerlerde olduğu yerlerde
kullanılamaz. Yapılan işin gereği olarak soğukta çalışan işçilerin elbise
özelliklerinin yeterliliği belirlenmelidir. Yöntem olarak literatürde elbise
yalıtımının bir ölçüsü olan IREQ kullanılmaktadır. Sıcak ortamların hızlı bir
değerlendirmesi için ise WBGT yöntemi kullanılır. Yapılan çalışmada 10 firmada
143 üretim alanlarında termal konfor ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Soğuk,
sıcak ve uygun termal koşullarda çalışan 203 işçiye uluslararası standartta
(ISO 10551) belirtilen 5 ölçek kullanılarak sübjektif değerlendirmeler
yapılmıştır. Yapılan ölçümler sonucunda 21 noktada IREQ değeri elbise yalıtım
değerinden küçük çıkmıştır. 11 noktada WBGT değeri referans değerin üzerinde
çıkmıştır. 38 noktada ise sıcaklık WBGT sınır değerine çok yakın çıkmıştır.
Çalışma sonucunda gıda endüstrisinde çalışanların büyük bir kısmı termal olarak
rahatsız edici ortamlarda çalıştığı görülmüştür. Çalışma koşulları bazı
ortamlarda maruziyet olabilecek seviyededir. Subjektif değerlendirmelere göre
ise yaz aylarında sıcak ortam çalışanlarında dış hava koşulları nedeniyle ortam
sıcaklığının daha da artmasıyla işçilerde de bu yönde yakınmalar olduğu
gözlemlenmiştir. Çalışma ülkemizde soğuk ortamları ilk defa ele aldığı için ve
bütün ortamlardaki (soğuk, sıcak ve normal) termal konforu değerlendirdiği için
önemlidir. Ayrıca çalışma sonrasında ölçüm firmalarına İSGÜM tarafından soğuk
ortamları değerlendirmek için eğitimler verilmesi planlanmaktadır.
ABSTRACT:
Exposures
are mostly caused by factors in the workplace environment. One of them is the
temperature of the environment. Cold and hot environments can disrupt
employees' health and cause performance losses. In this case the temperature
should be controlled. If this can not be done, protective measures must be
taken. There are several methods to evaluate thermal comfort. PMV is a
well-known and frequently used method. Method gives the dissatisfaction rate of
the employees in the environment. But it can not be used where temperatures are
extremes. Qualification of dress characteristics of workers working in cold
must be determined . IREQ which is a measure of dress isolation is used in the
literatüre. The WBGT method is used for rapid evaluation of hot environments.
Study conducted at 10 plants in 143 production area. 203 workers working in the
cold, hot and temperate environment attended the study and subjective analyses
were conducted by using five scales given by ISO 10551. According to
measurement conducted in workplaces; IREQ value was lower than the clothing
ısolation value in 21 points and WBGT value was higher than the reference point
in 11 places. In addition to this 38 places WBGT value was very close the
refenrence point. . As a result of the study, a large number of food industry
workers were found to work in thermally disturbing environments. Working
conditions in some environments are the limit at which exposure can be. Due to
weather conditions during the summer months with increasing ambient
temperature, an increase in discomfort was observed in hot environment workers.
The study is important because it is the first time in our country to handle
cold environments and to assess thermal comfort in all environments (cold, hot,
and normal). Furthermore, it is planned to give training courses to the
measuring companies to evaluate the cold environments by İSGÜM.
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=q3-d9QtLoVA2OMExHSkJpa6LHbInK6mWNRl0Z8n4uuKiwKvi52XOA9Vw8Q6-3egR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder