Emrah KAYA tarafından hazırlanmış olan " Midye
Yetiştiriciliğinin İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından İncelenmesi ve Bir Üretim
Tesisinde Araştırma " konulu Su Ürünleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
Bu
çalışmanın amacı midye yetiştiriciliği tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği
açısından ortaya çıkabilecek tehlikeleri analiz ederek, tehlikelerden kaynaklı
risklerin kabul edilebilir seviyelerde tutulması amacıyla alınması gereken
tedbirleri belirlemektir. Tez çalışması kapsamında bir midye yetiştiriciliği
tesisi iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmiştir. Bu tesisteki tehlike ve
riskler L Tipi Matris metodu ile değerlendirilmiştir. Risk değerlendirmesi
sonucunda toplam 66 tehlike kaynağı tespit edilmiştir. Belirlenen tehlike
kaynaklarından olası sonuçlara yer verilmiştir. Risklere karşı alınan koruma
önlemleri ve risklerin meydana gelme ihtimalleri hesaplanmıştır. Ortaya çıkan
risklerden 13 tanesinin yüksek düzeyde risk bulundurduğu, 44 tanesinin orta
düzeyde risk oluşturduğu, 9 tanesinin ise düşük düzeyde risk seviyesinde olduğu
belirlenmiştir. Midye yetiştiriciliğindeki riskler yapılan bu çalışma
sonucunda, önerilen iş sağlığı ve güvenliği önlemleri ile risk seviyeleri
tolere edilebilir risk seviyelerine düşürülmüştür.
ABSTRACT:
The
aim of this study is to analyze the hazards that may arise in terms of
occupational health and safety in mussel farming facilities and to determine
the precautions to be taken in order to keep the risks arising from these
hazards at acceptable levels. Within the scope of the thesis, a mussel farming
facility was examined in terms of occupational health and safety. The hazards
and risks in this facility were evaluated by the L Type Matrix method. As a
result of the risk assessment, a total of 66 sources of danger were identified.
The possible results that may arise from the identified sources of danger are
included. The protection measures against risks and the probability of
occurrence of risks were calculated. It has been determined that 13 of these
risks have high risk, 44 of them have moderate risk and 9 of them have low risk
level. As a result of this study, risks in mussel farming have been reduced to
tolerable risk levels with the suggested occupational health and safety
measures.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder