Ahmet BAHAR tarafından hazırlanmış olan " Gıda
Kalite Kontrol ve Analizi Eğitiminde İş Güvenliği " konulu Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.
"Gıda
Kalite Kontrol ve Analizi Eğitiminde İş Güvenliği" konulu yüksek lisans
çalışması, "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Kalite Kontrol ve
Analizi " dalında, İstanbul'da eğitim verilen 9 okulda yapılmıştır. Eğitim
laboratuvar ortamlarında kaza riskleri bulunmaktadır. Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığının (ÇSGB), "İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike
Sınıfları Listesi" 'nde (İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlikeli
Sınıflar Listesi Tebliği, 2012), bu alan, "Tehlikeli İşler" risk
kategorisinde yer almaktadır. Bu alan da yürütülmekte olan yüksek lisans tez
çalışmasında; olası kaza riskleri, eğitim ortamları, atölyeler ve eğitim
müfredatı incelenmiş mevzuat yönünden değerlendirilmiştir. Gıda Teknolojisi
Alanı Kalite Kontrol Dalında, lise düzeyinde Türkiye genelinde 91 okulda eğitim
sürmektedir (Alan Tercihleri, 2018). Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik
Eğitim Genel Müdürlüğü okullarında yaklaşık 9464 öğrenci eğitim görmektedir. Bu
alandaki kaynak taramalarında iş güvenliği araştırmalarına sık rastlanmamakta,
sınırlı olduğu görülmektedir. Her kademedeki okullarda da laboratuvar kazaları,
istatistiklere yansımamıştır. Çalışmada, eğitim sürecindeki iş güvenliği risk
nedenlerinin saptanmasının, kazaları önlemede katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Çalışma İstanbul 'da yapılmıştır. Bu çalışmada Gıda Teknolojisi Kalite kontrol
dalında 9 okulda görev yapan 39 öğretmene anket uygulanmış, laboratuvarlardaki
iş güvenliği kapsamında riskler araştırılmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki
ve Teknik Eğitim Kurumları İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberindeki anket soruları
çalışmada kullanılmıştır (İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi, 2010). Anket
sonuçları kurallara uyulma durumu; "Kimyasal Atıklar" soruları için;
%34 "Hayır", %16 "Kısmen", ve %50 "Evet".
"Laboratuvar Kontrol Listesi " soruları için; %23 "Hayır",
%14 "Kısmen" ve %63 "Evet". "Kimyasal Güvenlik Kontrol
Listesi " soruları için; %19 "Hayır", %12 "Kısmen" ve
%69 "Evet" şeklinde bulunmuştur.
ABSTRACT:
The
graduate work on "Work Safety in Food Quality Control and Analysis
Education" was carried out in 9 schools in Istanbul under the branch of
" Vocational Anatolian High School Food Quality Control and
Analysis". There are accident risks in the laboratory environments.
"List of Hazard Classes Related to Occupational Health and Safety"
(İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlikeli Sınıflar Listesi Tebliği, 2012),
which belongs to the Ministry of Labor and Social Security, is in the
"Dangerous Jobs" risk category. In the graduate work thesis study
which is being carried out in this area; possible accident risks, education
environments, workshops and education curriculum have been evaluated in terms
of the examined legislation. In Food Technology Area Quality Control
Department, 91 schools take education at high school level across Turkey (Alan
Tercihleri, 2018). Approximately 9464 students are trained in this area in the
schools of the General Directorate of Vocational Technical Education of the
Ministry of National Education. In the source scans in this area, job safety
surveys seem to be limited and not common. The laboratory accident statistics
at schools on each stage are not reflected frequently in researches. In the study,
it is aimed to determine the causes of job safety risks during the education
process and to contribute to the prevention of accidents. The study was carried
out in Istanbul. In this study, a questionnaire has been applied to 39 teachers
who work in 9 schools in the field of Food Technology Quality Control, by the
way, the risks within the scope of work security in the laboratories have been
investigated. Survey questions of the Ministry of National Education Vocational
and Technical Education Institutions Occupational Health and Safety Guidelines
were used in the study (İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi, 2010). Survey results,
rule application: For "Chemical Wastes" questions; 34
%"No", 16 %"Partially", and 50 %"Yes". For the
"Laboratory Checklist" questions; 23 %"No", 14
%"Partially" and 63 %"Yes". For the "Chemical Safety
Checklist" questions; 19 %"No", 12 %"Partially" and 69
%"Yes".
Dosya Linki: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=hcgrYffRbz0Z44UJEuLtwbbgYqDXYG9fORClYgG_Z86vzzL32acYt5HiWtPW1bEl
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder