27 Nisan 2020 Pazartesi

Gıda Endüstrisinde Kullanılan Kişisel Koruyucu Donanımlar ve Çalışanların Kullanım Potansiyelinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi: Hazır Yemek Sektörü

Zişan ÇÖLGEÇEN tarafından hazırlanmış olan " Gıda Endüstrisinde Kullanılan Kişisel Koruyucu Donanımlar ve Çalışanların Kullanım Potansiyelinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi: Hazır Yemek Sektörü  " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.  14.09.2020 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.


ÖZET:

Bu tez çalışmasında, gıda sanayinde hizmet anlayışının en hızlı olduğu sektörlerden biri olan hazır yemek sektöründe meydana gelen iş kazaları, meslek hastalıkları ve bu iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı alınabilecek önlemlerden biri olan kişisel koruyucu donanımlar açıklanmıştır. Sektördeki hazır yemek firmalarının iş sağlığı ve güvenliği durumunu, sektörde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bilgi ve farkındalığını, kullandıkları kişisel koruyucu donanım hakkındaki bilgi ve farkındalıklarını ve bu kişisel koruyucu donanımları kullanım potansiyellerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda Çanakkale Merkez ilçesinde bulunan hazır yemek sektöründe faaliyet gösteren 7 firmada toplam 118 kişiye anket uygulanmış ve elde edilen sonuçlar çizelgelerle açıklanarak bazı sorulara verilen cevaplar çapraz tablolara dönüştürülerek yorumlanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda hazır yemek sektöründe çalışanların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, iş tecrübesi, çalıştığı departman gibi demografik özellikleri ile iş kazası ve meslek hastalığı geçirme durumları ve kişisel koruyucu donanım kullanım potansiyelleri arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur. Sektörde çalışanlar bone, iş elbisesi, iş ayakkabısı, eldiven, maske, kolluk ve yanmaz fırın eldiveni kişisel koruyucularını sıklıkla kullanırken, et ve tavuk ürünlerinin kesimi, parçalanması ve doğranması sırasında kullanılması gereken çelik örgü eldivenin hiç kullanılmadığı tespit edilmiştir.


ABSTRACT:

In this thesis study, the workplace accidents, occupational diseases and personal protective equipment which are one of the measures that can be taken against these occupational accidents and occupational diseases are explained in the catering sector which is one of the sectors where the understanding of service is the fastest in food industry. It is aimed to provide information and awareness about occupational health and safety of catering companies in the sector, knowledge and awareness of occupational health and safety of workers in the sector, personal protective equipment they use and their potential to use these personal protective equipment. In this context a questionnaire was applied to a total of 118 people in seven firms operating in the catering sector in Çanakkale Merkez district and the results obtained are explained graphically and the answers given to some questions are interpreted by converting them into cross tablels. In conclusion, our study has revealed the relationships between the demographic characteristics such as age, gender, education, work experience, and department of work in the ready meals sector, occupational accidents and occupational diseases, and personal protective equipment usage potentials. It has been found that workers in the sector have never used a steel mesh glove which must be used during cutting, disassembling and chopping of meat and poultry products, while frequently using bone, work clothes, work shoes, gloves, masks, armatures and fireproof glove personal protectors.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder