Zişan ÇÖLGEÇEN tarafından hazırlanmış olan " Gıda Endüstrisinde Kullanılan Kişisel Koruyucu Donanımlar ve Çalışanların Kullanım Potansiyelinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi: Hazır Yemek Sektörü " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz. 14.09.2020
tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.
ÖZET:
Bu
tez çalışmasında, gıda sanayinde hizmet anlayışının en hızlı olduğu sektörlerden
biri olan hazır yemek sektöründe meydana gelen iş kazaları, meslek hastalıkları
ve bu iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı alınabilecek önlemlerden biri
olan kişisel koruyucu donanımlar açıklanmıştır. Sektördeki hazır yemek
firmalarının iş sağlığı ve güvenliği durumunu, sektörde çalışanların iş sağlığı
ve güvenliği bilgi ve farkındalığını, kullandıkları kişisel koruyucu donanım
hakkındaki bilgi ve farkındalıklarını ve bu kişisel koruyucu donanımları
kullanım potansiyellerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda
Çanakkale Merkez ilçesinde bulunan hazır yemek sektöründe faaliyet gösteren 7
firmada toplam 118 kişiye anket uygulanmış ve elde edilen sonuçlar çizelgelerle
açıklanarak bazı sorulara verilen cevaplar çapraz tablolara dönüştürülerek yorumlanmıştır.
Sonuç olarak çalışmamızda hazır yemek sektöründe çalışanların yaş, cinsiyet,
eğitim durumu, iş tecrübesi, çalıştığı departman gibi demografik özellikleri
ile iş kazası ve meslek hastalığı geçirme durumları ve kişisel koruyucu donanım
kullanım potansiyelleri arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur. Sektörde
çalışanlar bone, iş elbisesi, iş ayakkabısı, eldiven, maske, kolluk ve yanmaz
fırın eldiveni kişisel koruyucularını sıklıkla kullanırken, et ve tavuk
ürünlerinin kesimi, parçalanması ve doğranması sırasında kullanılması gereken
çelik örgü eldivenin hiç kullanılmadığı tespit edilmiştir.
ABSTRACT:
In
this thesis study, the workplace accidents, occupational diseases and personal
protective equipment which are one of the measures that can be taken against
these occupational accidents and occupational diseases are explained in the
catering sector which is one of the sectors where the understanding of service
is the fastest in food industry. It is aimed to provide information and
awareness about occupational health and safety of catering companies in the
sector, knowledge and awareness of occupational health and safety of workers in
the sector, personal protective equipment they use and their potential to use
these personal protective equipment. In this context a questionnaire was
applied to a total of 118 people in seven firms operating in the catering
sector in Çanakkale Merkez district and the results obtained are explained
graphically and the answers given to some questions are interpreted by
converting them into cross tablels. In conclusion, our study has revealed the
relationships between the demographic characteristics such as age, gender,
education, work experience, and department of work in the ready meals sector, occupational
accidents and occupational diseases, and personal protective equipment usage
potentials. It has been found that workers in the sector have never used a
steel mesh glove which must be used during cutting, disassembling and chopping
of meat and poultry products, while frequently using bone, work clothes, work
shoes, gloves, masks, armatures and fireproof glove personal protectors.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder