27 Nisan 2020 Pazartesi

İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi: Çanakkale İli Eceabat İlçesinde Gıda Fabrikasında Bir Uygulama

Damla İSKENDERKAPTANOĞLU tarafından hazırlanmış olan " İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi: Çanakkale İli Eceabat İlçesinde Gıda Fabrikasında Bir Uygulama " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.

Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz.  14.09.2020 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.



ÖZET:


Yapılan işin niteliğine bağlı olarak her işyeri sağlık ve güvenlik açısından pek çok tehlikeyi bünyesinde barındırmaktadır. Teknoloji geliştikçe çalışanların karşılaştığı yeni tehlike kaynakları ve bu kaynaklardan doğacak yeni riskler bulunmaktadır. Bu da iş kazalarının ve dolasıyla da hem maddi hem de manevi kayıpların sayısını arttırmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında yapılan çalışmaların ve verilen eğitimlerin amacı, sağlık ve güvenlik tehlikelerinden ve bunların yarattığı risklerden arındırılmış çalışma ortamlarının sağlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki tehlikelerin yol açtığı kazaların %98'i alınacak tedbirlerle önlenebilir niteliktedir. Bu çalışmada Çanakkale ili Eceabat ilçesinde bulunan bir gıda üretim fabrikasında iş güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve bu tehlike kaynaklarından doğacak riskler belirlenmiş, belirlenen bu tehlike kaynakları ve risklere karşı alınabilecek tedbirler saptanmıştır. Çalışma alanı olarak seçilen gıda fabrikasında çalışma bölümleri ayrı ayrı incelenmiş, her bölümün bünyesindeki tehlike kaynakları tespit edilmiş, her bir tehlike kaynağından doğacak riskler belirlenip L matris yöntemi kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır.


ABSTRACT:

Depending on the occupational health and safety duties, it contains many hazards. As technology develops, there are new sources of danger that are encountered by workers and new risks that arise from these sources. This, in turn, increases the number of both mannequins and spiritual losses. Occupational Health and Safety (OHS) Administrative Affairs Administration, OHS Administration. It should not be forgotten that measures are preventable. In this study, the hazards that may arise in terms of job security and the risks to be born from these sources of danger were identified in a food production plant located in the Eceabat province of Çanakkale province and the measures that could be taken against these determined risk sources and risks were determined. In the food factory selected as the study area, the study sections were examined separately, the sources of danger within each section were determined, the risks arising from each hazard source were identified and the risk assessment was performed using the L matrix method.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder