Damla
İSKENDERKAPTANOĞLU tarafından hazırlanmış olan " İş Sağlığı ve İş Güvenliğinde Risk Değerlendirmesi: Çanakkale İli Eceabat İlçesinde Gıda Fabrikasında Bir Uygulama " konulu İş Güvenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans tezidir.
Dosyaya ekteki linkten ulaşabilirsiniz. 14.09.2020
tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.
Yapılan
işin niteliğine bağlı olarak her işyeri sağlık ve güvenlik açısından pek çok
tehlikeyi bünyesinde barındırmaktadır. Teknoloji geliştikçe çalışanların
karşılaştığı yeni tehlike kaynakları ve bu kaynaklardan doğacak yeni riskler
bulunmaktadır. Bu da iş kazalarının ve dolasıyla da hem maddi hem de manevi
kayıpların sayısını arttırmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında
yapılan çalışmaların ve verilen eğitimlerin amacı, sağlık ve güvenlik
tehlikelerinden ve bunların yarattığı risklerden arındırılmış çalışma
ortamlarının sağlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki tehlikelerin yol açtığı
kazaların %98'i alınacak tedbirlerle önlenebilir niteliktedir. Bu çalışmada
Çanakkale ili Eceabat ilçesinde bulunan bir gıda üretim fabrikasında iş
güvenliği açısından ortaya çıkabilecek tehlike ve bu tehlike kaynaklarından
doğacak riskler belirlenmiş, belirlenen bu tehlike kaynakları ve risklere karşı
alınabilecek tedbirler saptanmıştır. Çalışma alanı olarak seçilen gıda
fabrikasında çalışma bölümleri ayrı ayrı incelenmiş, her bölümün bünyesindeki
tehlike kaynakları tespit edilmiş, her bir tehlike kaynağından doğacak riskler
belirlenip L matris yöntemi kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır.
ABSTRACT:
Depending
on the occupational health and safety duties, it contains many hazards. As
technology develops, there are new sources of danger that are encountered by
workers and new risks that arise from these sources. This, in turn, increases
the number of both mannequins and spiritual losses. Occupational Health and
Safety (OHS) Administrative Affairs Administration, OHS Administration. It
should not be forgotten that measures are preventable. In this study, the
hazards that may arise in terms of job security and the risks to be born from
these sources of danger were identified in a food production plant located in
the Eceabat province of Çanakkale province and the measures that could be taken
against these determined risk sources and risks were determined. In the food
factory selected as the study area, the study sections were examined
separately, the sources of danger within each section were determined, the
risks arising from each hazard source were identified and the risk assessment
was performed using the L matrix method.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder